Guardian: Αποκαλύψεις από αστυνομικό των μυστικών «ομάδων θανάτου» κατά των εμπόρων ναρκωτικών στις Φιλιππίνες

Guardian: Αποκαλύψεις από αστυνομικό των μυστικών «ομάδων θανάτου» κατά των εμπόρων ναρκωτικών στις Φιλιππίνες
In this Friday, Sept. 23, 2016 photo, a police SWAT member stands guard as police operatives examine the scene where two bodies lay on a road after being killed in a police drug
In this Friday, Sept. 23, 2016 photo, a police SWAT member stands guard as police operatives examine the scene where two bodies lay on a road after being killed in a police drug
ASSOCIATED PRESS

Για μυστικές «ομάδες θανάτου» της αστυνομίας στις Φιλιππίνες, όπου ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά του εμπορίου ναρκωτικών και του εγκλήματος, κάνει λόγο δημοσίευμα του βρετανικού Guardian, που περιλαμβάνει δηλώσεις ενός αστυνομικού- μέλους μιας εξ αυτών.

«Δεν είμαστε κακοί αστυνομικοί ή κακοί άνθρωποι. Είμαστε απλά εργαλείο, άγγελοι στους οποίους ο Θεός έδωσε τη δυνατότητα να στείλουμε αυτές τις κακές ψυχές πίσω στον παράδεισο και να τις εξαγνίσουμε» λέει αξιωματικός της αστυνομίας των Φιλιππίνων, εξηγώντας τον ρόλο του σε 87 θανάτους μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. «Είμαστε εδώ ως άγγελοι, σαν τον Μιχαήλ και τον Γαβριήλ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πάνω από 3.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις Φιλιππίνες από την 1η Ιουλίου αυτού του έτους. Οι μισοί και πάνω φόνοι έχουν γίνει από ανώνυμους «εκδικητές». Ενώπιον επιτροπής της γερουσίας τον προηγούμενο μήνα, ένας από αυτούς τους εκτελεστές (όπως ομολόγησε ο ίδιος) είπε πως ο Ντουτέρτε όταν ήταν δήμαρχος της πόλης Νταβάο είχε διατάξει τις εκτελέσεις εγκληματιών και αντιπάλων του, και σε μια περίπτωση είχε ο ίδιος «αποτελειώσει» έναν εργαζόμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης με υποπολυβόλο. Επίσης, υπάρχουν αναφορές περί πληρωμένων δολοφόνων στην υπηρεσία της αστυνομίας.

Μιλώντας στον Guardian, ένας αστυνομικός κάνει λόγο για μια μυστική εκστρατεία εκκαθάρισης των δρόμων από «ανεπιθύμητους», η οποία έχει την έγκριση της κυβέρνησης. Εντός τριών μηνών, ο ίδιος και η ομάδα του, όπως ισχυρίζεται, έχουν «εξουδετερώσει» δεκάδες άτομα.

«Δημιούργησαν εμάς. Ο όρος είναι “απελευθέρωσαν το κτήνος από το κλουβί του” για να εξουδετερώσουμε αυτούς τους εγκληματίες» λέει σχετικά. Όπως υποστηρίζει, είναι μέλος μιας από 10 μυστικές ομάδες ειδικών επιχειρήσεων, η κάθε μία 16 ατόμων. Στους στόχους τους περιλαμβάνονται φερόμενοι χρήστες και έμποροι ναρκωτικών και εγκληματίες. Οι φόνοι γίνονται συνήθως τη νύχτα, με τους αστυνομικούς να φορούν κουκούλες και ντυμένους στα μαύρα. Έχουν ένα με δύο λεπτά για να βγάλουν τους στόχους από τα σπίτια τους και να τους εκτελέσουν επί τόπου, χωρίς μάρτυρες. Τα πτώματα πετιούνται σε γειτονικά χωριά ή κάτω από γέφυρες, ή σε κάποιες περιπτώσεις επιδεικνύονται σε κοινή θέα με επιγραφές «έμπορος ναρκωτικών».

«Βάζουμε πινακίδες για τα ΜΜΕ, για αυτούς που ερευνούν τα πτώματα, για να επικεντρώσουν αλλού τις έρευνές τους. “Γιατί να κάνω έρευνα για αυτόν, είναι έμπορος ναρκωτικών, είναι βιαστής”». Όπως προσθέτει, είναι εύκολο πλέον να κάνει κάποιος έναν τέτοιο φόνο, απλά και μόνο βάζοντας στο πτώμα κολλητική ταινία, «όλοι θα νομίσουν πως ήταν έμπορος ναρκωτικών».

Όπως λέει, αποσπάστηκε στην ειδική ομάδα αμέσως μετά την εκλογή Ντουτέρτε. Οι ανώτεροί του του είπαν ότι «από εδώ και στο εξής τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Όλες αυτές οι υποθέσεις που εκκρεμούν για σκληρούς εγκληματίες με ναρκωτικά και δολοφόνους, θα πρέπει να τους εξουδετερώσουμε, οπότε αυτές είναι οι διαταγές. Χρειαζόμαστε τις ικανότητές σας».

Ο αρχηγός της ομάδας λαμβάνει εντολές μέσω ασυρμάτου και έναν ειδικό κωδικό, και του ζητείται να αναφερθεί στη βάση. Εκεί δίνονται ντοσιέ με στόχους, φάκελοι για εμπόρους ναρκωτικών, χρήστες και εγκληματίες προς «εξουδετέρωση».

«Μας στέλνουν μια εικόνα, ένα προφίλ του ατόμου. Αυτομάτως, ένας – δύο από την ομάδα μου θα πάνε εκεί που μένει και φυσικά πρώτα θα πρέπει να κάνουμε ελέγχους στο background του».

Ελέγχεται αν μπλέκεται σε εμπόριο ναρκωτικών ή άλλες παράνομες δραστηριότητες, αν έχουν «φόβο Θεού» ή είναι «παράσιτα». «Έτσι τον ζυγίζουμε, οπότε ίσως να επιβάλουμε τη δική μας δικαιοσύνη. Και φυσικά η κυβέρνηση μας διατάζει να το κάνουμε».

«Είμαστε αστυνομικοί που δεν σκοτώνουν για ευχαρίστηση. Αλλά αν νομίζουμε πως είναι σκληρός κακοποιός που ζει παρασιτώντας σε βάρος των άλλων, τότε δεν το έχουμε βάρος στη συνείδησή μας. Θα του δώσουμε τον χειρότερο θάνατο, έτσι ώστε ακόμα και ο Σατανάς να μην μπορεί να τον κοιτάξει» λέει σχετικά.

Δημοφιλή