Politico: Ο Νικ Τίμοθι είναι ο άνθρωπος που κυβερνά στην πραγματικότητα τη Βρετανία

Politico: Ο Νικ Τίμοθι είναι ο άνθρωπος που κυβερνά στην πραγματικότητα τη Βρετανία
Twitter

Ο άνθρωπος που κυβερνά στην πραγματικότητα τη Βρετανία είναι ο Νικ Τίμοθι- ο σύμβουλος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, ο οποίος έχει τη μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Τίμοθι μεγάλωσε σε μια εργατική συνοικία του Μπέρμιγχαμ. Ο φανατικός ποδοσφαιρόφιλος γιος ενός επιστάτη εργοστασίου πέρασε την παιδική του ηλικία στο Τάιλ Κρος, σε μια γειτονιά η οποία επλήγη σκληρά από την αποβιομηχάνιση και πάσχει από υψηλή εγκληματικότητα, εξάρτηση από την κοινωνική πρόνοια και την ανεργία. Στο δημοψήφισμα για το Brexit περίπου το 75% των κατοίκων ψήφισαν υπέρ της εξόδου.

Η παρουσία του στον κύκλο της Μέι υποδεικνύει την έμφαση που επιδιώκει η νέα πρωθυπουργός να δείχνει στις ανάγκες των πολιτών της μεγάλης βρετανικής πόλης, τη στιγμή που η κυβέρνηση Κάμερον προερχόταν σε μεγάλο βαθμό από μια στενή κοινωνική ελίτ, που δεν κατανοούσε τους προβληματισμούς των οικογενειών έξω από το Λονδίνο και τη νότια Αγγλία γενικότερα.

Ο Νικ Τίμοθι είναι ένας ευρωσκεπτικιστής Συντηρητικός με χαρακτηριστικό μούσι, 36 ετών, ο οποίος θεωρεί πως το κόμμα πρέπει να γίνει το «σπίτι» αυτών μεταξύ των οποίων μεγάλωσε: Των «απλών ανθρώπων της εργατικής τάξης», που δεν πιστεύουν πως το Γουέστμινστερ είναι στο πλευρό τους. Η παροχή βοήθειας προς αυτούς τους πολίτες και της ευκαιρίας να ανελιχθούν κοινωνικά είναι κομβικής σημασίας για τις πολιτικές του Τίμοθι.

Ο Πολ Στίβενσον, πρώην σύμβουλος των Συντηρητικών και φίλος του Τίμοθι εκτιμά πως «αν οι Τόρηδες πρόκειται να μετατρέψουν το προβάδισμά τους στις δημοσκοπήσεις σε εκλογικό όφελος, πρέπει να επικεντρωθούν στους πολίτες μέσων και χαμηλών εισοδημάτων, έξω από το Λονδίνο. Ευτυχώς ο Νικ ενστικτωδώς τους καταλαβαίνει επειδή από εκεί προέρχεται».

Αν ο Τίμοθι τα καταφέρει, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν να ξεφορτωθούν τη φήμη τους ότι είναι το κόμμα των προνομιούχων ελίτ και να αφήσουν τους Εργατικούς εκτός εξουσίας για μια γενιά, εκτιμάται στο δημοσίευμα.

Η προφορά του, σημειώνεται, δεν είναι χαρακτηριστική του Μπέρμιγχαμ, και το σπίτι του – 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Ντάουνινγκ Στριτ – κοστίζει τρεις φορές όσο θα κόστιζε ένα μεγαλύτερο οικογενειακό σπίτι στο Τάιλ Κρος. Το ταξίδι του προς την καρδιά της πολιτικής ισχύος στο Γουέστμινστερ άρχισε όταν ήταν στο λύκειο, με τον ίδιο να αποφασίζει να μπει στους Συντηρητικούς λόγω της θέσης του κόμματος όσον αφορά στην ανώτατη εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή επιλογή και των φόβων του για τις επιλογές των Εργατικών στον τομέα.

Όταν ο ίδιος ήταν 16 ετών, αυτός και η οικογένειά του έφυγαν από το Τάιλ Κρος και μετακόμισαν στο Σάτον Κόλντφιλντ, στα βόρεια του Μπέρμιγχαμ- περιοχή όπου κυριαρχούσαν οι συντηρητικοί. Σπούδασε αργότερα πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και αφού αποφοίτησε μετακόμισε στο Λονδίνο για να ακολουθήσει πολιτική καριέρα, βρίσκοντας σε πρώτη φάση δουλειά στο ερευνητικό τμήμα των Συντηρητικών.

Το 2004 έφυγε από τους Συντηρητικούς και πέρασε τα επόμενα χρόνια σε πόστα συμβούλου πολιτικής στο Σίτι του Λονδίνου. Επίσης, έστησε επιχείρηση με την Κέιτι Πέριορ, ανώτερη σύμβουλο της Ντάουνινγκ Στριτ, η οποία ήταν σύμβουλος ΜΜΕ της Μέι ενώ η νυν πρωθυπουργός ήταν πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος μεταξύ του 1999 και του 2002. Η εταιρεία, ονόματι Research Shop, έκλεισε το 2010.

Ο Τίμοθι επέστρεψε στην πολιτική το 2006 και έγινε προσωπάρχης της Μέι το 2006 ενώ η ίδια ήταν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Το 2007 επέστρεψε στο τμήμα ερευνών των Συντηρητικών ως αναπληρωτής διευθυντής και το 2010, αφού οι Συντηρητικοί είχαν μπει στην κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και η Μέι έγινε υπουργός Εσωτερικών, έγινε ένας από τους δύο «ειδικούς συμβούλους» της.

Σε αυτό το πόστο δημιούργησε στενή σχέση συνεργασίας με τη Φιόνα Χιλ, νυν συν-προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ. Η Χιλ έχει παρόμοιο background με τον Τίμοθι, και μαζί λειτούργησαν αρμονικά, όπως αναφέρουν πολλοί άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί τους, βοηθώντας τη Μέι να επιβιώσει έξι χρόνια σε ένα από τα πιο επικίνδυνα από πολιτικής πλευράς πόστα της κυβέρνησης. «Ο Νικ Τίμοθι ειδικά, μου φαινόταν περισσότερο ότι αποφάσιζε παρά συμβούλευε» είπε ο Νόρμαν Μπέικερ, πρώην υπουργός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ο οποίος υπηρέτησε υπό τη Μέι στο υπουργείο και παραιτήθηκε το 2014, μετά από επανειλημμένες συγκρούσεις μαζί της.

Η ομάδα της Μέι συγκρούστηκε πολλές φορές με άλλα υπουργεία, δημοσιογράφους και ακόμη και τους κορυφαίους συμβούλους του Κάμερον στη Ντάουνινγκ Στριτ, με την ίδια να εκτιμά την πίστη τους. Ωστόσο, το 2014 η Χιλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από σφοδρή αντιπαράθεση με το υπουργείο του Μάικλ Γκόουβ, τότε υπουργού Παιδείας. Ο Τίμοθι έφυγε από την κυβέρνηση το 2015, μετά την «κατάρριψη» των φιλοδοξιών του να γίνει βουλευτής, αφού το όνομά του δεν συμπεριελήφθη στη λίστα για το 2015. Αν και ο ίδιος είπε ως δεν μπορούσε λόγω των κανονισμών για τους ειδικούς συμβούλους, κάποιοι στο κόμμα εκτιμούν ότι «τιμωρήθηκε» από την ομάδα του Κάμερον επειδή η Μέι και οι δικοί της είχαν θεωρηθεί απειλή.

Κατά τους 12 μήνες μεταξύ της αποχώρησής του από το υπουργείο Εσωτερικών και του διορισμού του ως επικεφαλής συμβούλου της πρωθυπουργού εργάστηκε ως διευθυντής του New Schools Network, φιλανθρωπικής εκπαιδευτικής οργάνωσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγραψε μια σειρά άρθρων για το Conservative Home που αποτελούν τον καλύτερο οδηγό για τον τρόπο σκέψης του όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική του ίδιου και της Μέι.

Όπως προκύπτει από αυτά τα άρθρα, ο Τίμοθι ανησυχεί για τις επενδύσεις ξένων χωρών σε «ευαίσθητους» τομείς βιομηχανίας, ψήφισε υπέρ του Brexit (αλλά επέκρινε και τις δύο πλευρές για το ύφος της αντιπαράθεσης), θεωρεί τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως έναν «Ευρω-κακό από κόμικ» και ζητά μια προσεκτική, πραγματιστική εξωτερική πολιτική. Αποδοκιμάζει τις επεμβάσεις όπως στο Ιράκ και στη Λιβύη και συμβουλεύει πως πρέπει να διαφυλάττεται η σταθερότητα και να επιδεικνύεται σεβασμός στην εθνική κυριαρχία. «Μην κάνετε την εξωτερική πολιτική ιδεολογική σταυροφορία. Μην προσπαθείτε να αναδημιουργήσετε τον κόσμο καθ'εικόνα και καθ'ομοίωσή σας».

Τάσσεται κατά της αποδοχής προσφύγων από τη Συρία στη Βρετανία από την ΕΕ και έχει εκφράσει οργή για τον «στρουθοκαμηλισμό» της Βρετανίας σχετικά με τη βία κατά των γυναικών σε κάποιες εθνοτικές κοινότητες. Ακόμη, έχει χαρακτηρίσει εγωκεντρικούς και υποκριτές διάσημους όπως ο Μπένεντικτ Κούμπερμπατς και ο Κρις Μάρτιν των Coldplay, που έχουν στηρίξει αριστερές θέσεις.

Επιστρέφοντας στη Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι έφερε πίσω τη Χιλ και τον Τίμοθι ως επικεφαλής συμβούλους της, καθώς και την Κέιτ Πέριορ, ως επικεφαλής επικοινωνίας. Όπως αναφέρει μια κυβερνητική πηγή, η Χιλ είναι αυτή που ξέρει με κάθε λεπτομέρεια την πρωθυπουργό, τι της αρέσει, πώς λειτουργεί, με τι θα συμφωνήσει. Ο Τίμοθι είναι ο άνθρωπος που έχει να κάνει με τις πολιτικές. «Είναι μια ομάδα, ένα δίδυμο, αλλά έχουν διαφορετικούς ρόλους. Η Φιόνα είναι η κλειδοκράτορας, ο Νικ ο πολιτικός ειδικός» συμπληρώνει. Πρώην συνάδελφός τους έχει πει ότι «έχουν παρόμοιο ταμπεραμέντο- χαίρονται να κάνουν εχθρούς, επιθετικοί, αλλά μπορούν να είναι γοητευτικοί. Είναι δυνατή ομάδα».

Οι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης, πιστεύει ο Τίμοθι, ανήκει εκ του φυσικού της στους Συντηρητικούς. «Θέλουν σταθερότητα, σιγουριά και σταθερή ηγεσία από πολιτικούς που έχουν κατά νου τους τα συμφέροντά τους. Ειδικότερα, είναι καχύποπτοι απέναντι πολιτικούς που δίνουν μεγάλες υποσχέσεις και μιλούν εύκολα ή ενθουσιωδώς για ριζοσπαστικές πολιτικές. Για αυτούς, η ριζοσπαστικοποίηση σημαίνει ρίσκο, και ξέρουν πως είναι αυτοί που θα χάσουν όταν ο ριζοσπαστισμός σαπίσει».

Δημοφιλή