Τσίπρας: Όσοι προέβλεπαν κατάρρευση εσόδων και προσεύχονταν για κόφτη διαψεύδονται

Τσίπρας: Όσοι προέβλεπαν κατάρρευση εσόδων και προσεύχονταν για κόφτη διαψεύδονται
Greece's Prime minister Alexis Tsipras arrives for a meeting of leaders of countries along the Balkan migrant route into the EU in Vienna on September 24, 2016. / AFP / Joe Klamar (Photo credit should read JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)
Greece's Prime minister Alexis Tsipras arrives for a meeting of leaders of countries along the Balkan migrant route into the EU in Vienna on September 24, 2016. / AFP / Joe Klamar (Photo credit should read JOE KLAMAR/AFP/Getty Images)
JOE KLAMAR via Getty Images

Υπέρβαση εσόδων κατά 1,4 δις το εννεάμηνο κατέγραψε η κυβέρνηση σε σύσκεψη στο Μαξίμου με αντικείμενο την οικονομική πολιτική.

Το ίδιο θετικά είναι και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου όπου τα έσοδα είναι ξεπέρασαν τον στόχο πάνω από 800 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τους κινδυνολόγους που απειλούν με ενεργοποίηση του «κόφτη» και τους «ευχήθηκε» με νόημα: «έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε την επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων τα οποία ανακοινώθηκαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ και τα οποία αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων εσόδων και την ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πλην του πρωθυπουργού στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού και των υπουργών.

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τρία στοιχεία αποτελεσματικότητας της οικονομικής πολιτικής:

  • σταθερά πτωτική τάση της ανεργίας σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
  • υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δις το εννεάμηνο του 2016.
  • υπέρβαση του στόχου των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια για τον Σεπτέμβριο.

Την διάψευση των κινδυνολογούντων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Είναι προφανές ότι, όλοι αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι’ αυτό, τώρα διαψεύδονται.

Η είδηση της υπέρβασης των φορολογικών εσόδων κατά 812 εκατομμύρια ευρώ από τον στόχο για τον Σεπτέμβριο και κατά 1.4 δισ. για το εννεάμηνο, είναι μια είδηση που διαψεύδει τις προσδοκίες τους», είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του «κόφτη» και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου».

«Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού. Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων», υπογράμμισε.

...και το σχόλιο της ΝΔ

«Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει, επειδή οι πολίτες πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο. Πλήρωσαν το φόρο που υποσχόταν ότι θα καταργήσει. Και πολλοί τον πλήρωσαν εφάπαξ εκμεταλλευόμενοι τις διευκολύνσεις των πιστωτικών καρτών. Οι φορολογούμενοι, που τους τελευταίους δύο μήνες ταλαιπωρήθηκαν στις ουρές της εφορίας, έχουν ήδη υποστεί τον “κόφτη” των μισθών και των συντάξεών τους εξαιτίας και της υπερφορολόγησης που επέβαλλε αυτή η Κυβέρνηση. Και όλα αυτά ενώ η Κυβέρνηση έχει κηρύξει στάση πληρωμών 3,4 δις ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης, αλλαγή πολιτικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

... και η απάντηση Μαξίμου

«Η ΝΔ δεν θέλει να πιστέψει ότι οι πολίτες ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, παρόλο που η ίδια, ως κυβέρνηση, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα. Όπως δεν θέλει να διευκρινίσει αν η «Συμφωνία Αλήθειας» θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα φάρμακα στο 11 ή 22%. Για τέτοια «αλήθεια» πρόκειται!» σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Δημοφιλή