#BlackProtest, #BlackMonday. Οι γυναίκες στην Πολωνία είναι οργισμένες με την κυβέρνηση που επιβάλλει καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

#BlackProtest, #BlackMonday. Οι γυναίκες στην Πολωνία οργίζονται, φορούν μαύρα και απεργούν γιατί χάνουν τον έλεγχο στο σώμα τους

«Ι can't believe I still have to protest this fucking shit» (ελεύθερη μτφρ: Δεν το πιστεύω πως πρέπει ακόμη να διαδηλώνω για τέτοιες "μ****ες").

Δύσκολα να βρεθεί καλύτερη εισαγωγή από τα λόγια στο πλακάτ διαμαρτυρία αυτής της γυναίκας για να περιγραφεί με λίγες λέξεις η είδησης για τη «Μαύρη Διαμαρτυρία» ή αλλιώς τη «Μαύρη Δευτέρα» (#BlackProtest, #BlackMonday) στην Πολωνία. Κάθε κυρία, της ίδιας ηλικίας με αυτή στη φωτογραφία που επέλεξε η χρήστρια του Twitter, έζησε το κίνημα της γυναικείας χειραφέτησης στο απόγειο του, είδε της ομόφυλες της να απολαμβάνουν σταδιακά ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Tώρα όμως ο χρόνος γυρίζει πίσω και γυναίκες αυτής της ηλικίας, μαζί με νεότερες που νόμιζαν πως είχαν κληρονομήσει έναν δικαιότερο κόσμο, καλούνται και πάλι να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν για το αυτονόητο: για το δικαίωμα των γυναικών να προστατέψουν τη ζωή τους, τη σωματική και ψυχική τους υγεία και την αξιοπρέπειά τους.

Γιατί; Γιατί στην καθολική Πολωνία, στην οποία ήδη υπάρχουν μεγάλοι περιορισμοί στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, η Κυβέρνηση προωθεί έναν νόμο που εάν τελικά περάσει από το Κοινοβούλιο- σε πρώτη ανάγνωση έχει εγκριθεί- η απαγόρευση θα είναι καθολική. Ακόμη και στις πιο ακραίες περιπτώσεις. Καμία εξαίρεση. Ποτέ. Για κανένα λόγο. Ούτε όταν η εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της μελλοντικής μητέρας. Ούτε όταν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ή και βεβαιότητα πως το έμβρυο έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη. Ούτε όταν η εγκυμοσύνη είναι το αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας (εκτός εάν σε αυτή την περίπτωση το εγκρίνει ο δημόσιος κατήγορος, κάτι όμως που απαιτεί χρόνο τον οποίο μια έγκυος γυναίκα δεν έχει με το μέρος της).

Σημειώνεται πως ανάλογη με την προωθούμενη, είναι και η νομοθεσία για τις αμβλώσεις, σε μόνο άλλες δύο χώρες στην Ευρώπη: τη Μάλτα και το Βατικανό ενώ πιο αυστηρή νομοθεσία από την Πολωνία έχουν σήμερα οι: Ιρλανδία, Ανδόρα, Λίχτενσταϊν, Σαν Μαρίνο, Βόρεια Ιρλανδία. (Περισσότερες πληροφορίες ανά χώρα στο: worldabortionlaws.com)

Βάσει δε του νομοσχεδίου, οι γυναίκες που θα παραβιάζουν το νόμο προβλέπεται πως θα μπορεί να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών ενώ οι γιατροί που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας την επέμβαση μπορεί επίσης να καταδικαστούν σε ποινές φυλάκισης.

Γι αυτό τη Δευτέρα, οι γυναίκες στην Πολωνία φόρεσαν μαύρα. Δεν πήγαν στη δουλειά τους. Βγήκαν στους δρόμους. Και ύψωσαν πλακάτ. Για να διαμαρτυρηθούν. Όχι στο δικαίωνα να ορίζουν ελεύθερα το σώματος όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά πρώτα για το αυτονόητο δικαίωμα να υπερασπιστούν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους.

Και αυτή τη φορά μοιάζουν τόσο αποφασισμένες όσο επίσης οργισμένες και απογοητευμένες.

Χιλιάδες γυναίκες, ακόμη και μέσα στη βροχή μετείχαν στις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Βαρσοβία και χιλιάδες ακόμη σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Γκνανσκ ή την Κρακοβία. Όσες δεν μπόρεσαν να απεργήσουν, επέλεξαν κυκλοφορούν και αυτές ντυμένες στα μαύρα και να απέχουν από τις δουλειές του σπιτιού. Στα λεωφορεία, στα καφέ, στους χώρους εργασίας. Δεν ήταν όμως και λίγοι οι άνδρες που εθεάθησαν στις πορείες, είτε συνοδεύοντας φίλες, ερωμένες, συζύγους ή αδελφές είτε απλά προσφέροντας σούπες και σάντουιτς, καθώς ο καιρός ήταν μάλλον ο μεγάλος εχθρός της ημέρας.

Μηνύματα συμπαράστασης, έρχονταν όμως και από γυναίκες εκτός της Πολωνίας αφού ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και όχι μόνο, και από ηθοποιούς και γενικότερα από πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου.

Βέβαια η κυβέρνηση έχει μια διαφορετική άποψη για όλα αυτά. Όπως πχ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Witold Waszczykowski που μιλώντας στο στο Associated Press δήλωσ: «Περιμένουμε να γίνει σοβαρός διάλογος για μεγάλα ερωτήματα όπως η ζωή, ο θάνατος, η γέννηση. Δεν περιμένουμε happenings, μασκαρέματα και πρόκληση πρόσθετων προβλημάτων».

Η δε Καθολική Εκκλησία έχει ξεκαθαρίσει αιώνες τώρα τη θέση της και η Πολωνική Διάσκεψη των Επισκόπων είναι μεταξύ όσων υποστηρίζουν την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων και τονίζουν πως η συνείδηση κάθε Πολωνού και το Άγιο Πνεύμα που τους φωτίζει, «θα προστατέψουν τη ζωή από τη στιγμή της σύλληψης έως τη στιγμή που θα επέλθει ο φυσικός θάνατος».

Και φυσικά υπήρχαν και οι ακτιβιστές που υπερασπίζονται το νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, κάνοντας μάλιστα και τη δική τους εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας φωτογραφίες με γυναίκες ντυμένες στα λευκά και ανάλογου περιεχομένου μηνύματα.

Παρά τις αντιδράσεις ή το γεγονός πως την πρώτη ημέρα διαμαρτυριών ο στόχος της πρόκλησης ζημίας στην οικονομία από μια γενική απεργία των γυναικών, δεν ευοδώθηκε- ήταν άλλωστε υπερβολικά φιλόδοξος- αυτό το πρώτο μήνυμά τους ήταν αρκετά ηχηρό για να ταρακουνήσει τις κοινωνίες και πέρα από τα σύνορα της χώρας. Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δηλώνουν άλλωστε πως δεν πρόκειται να σταματήσουν ενώ το κίνημα τους κερδίζει ώρα με την ώρα όλο και μεγαλύτερη συμπάθεια και στήριξη που σίγουρα θα του φανεί πολύτιμη.

Η συνέχει στο επόμενο ραντεβού που έχουν δώσει οι γυναίκες στην Πολωνία, στις 8 Οκτωβρίου...

Διαμαρτυρία Γυναικών στην Πολωνία για το Νόμο για τις Αμβλώσεις

Πηγές: The Atlantic, Guardian, BBC, The Worlds Abortion Laws

Δημοφιλή