Ο Ai Weiwei «τύλιξε» ένα ιστορικό palazzo της Φλωρεντίας με σωσίβιες λέμβους

Ο Ai Weiwei «τύλιξε» ένα ιστορικό palazzo της Φλωρεντίας με σωσίβιες λέμβους

Ο Ai Weiwei βρίσκεται αυτόν τον καιρό στην Ιταλία για να παρουσιάσει την πρώτη του μεγάλη έκθεση στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα ο αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης βρίσκεται στη Φλωρεντία με την έκθεση «Libero», η οποία φιλοξενείται στο Palazzo Strozzi και για τις ανάγκες της οποίας στήθηκε μια εντυπωσιακή εγκατάσταση πάνω στην ίδια τη πρόσοψη του ιστορικού κτίσματος.

Λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Weiwei τοποθέτησε 22 κόκκινες σωσίβιες λέμβους στα παράθυρα κατά μήκος του κτιρίου, σε ένα επί μέρος έργο της έκθεσης που ονόμασε «Reframe» και το οποίο συνάδει με τη φιλοσοφία της πρόσφατης δουλειάς του για τη προσφυγική κρίση. Οι φουσκωτές αυτές βάρκες μοιάζουν πολύ με αυτές που χρησιμοποιούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες για να φτάσουν στην Ιταλία κάθε χρόνο και αποτελούν μια σκληρή υπενθύμιση για τον πολιτικό κόσμο, σε μια πόλη που είναι γνωστή ως το λίκνο της αναγεννησιακής τέχνης.

«Είμαι πολύ πρόθυμος να εξετάσω τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους εξαιτίας διάφορων καταστάσεων», λέει ο καλλιτέχνης στη συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την έκθεση στο i-D. «Σκέφτηκα πως αφού εκθέτω σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία τέχνης του κόσμου, θα έπρεπε να κάνω μια δήλωση. Πιστεύω πως ο σκοπός της τέχνης, ειδικά της σύγχρονης τέχνης, είναι να ευαισθητοποιεί τον κόσμο. Για αυτό και χαίρομαι πολύ που η δουλειά μου στην Ιταλία έχει οδηγήσει σε μια συζήτηση σε σχέση με τα τρέχοντα ζητήματα, η οποία είναι σημαντική. Νοιάζομαι κι εγώ πραγματικά πολύ για αυτή τη κατάσταση».

Όπως γίνεται με κάθε έκθεση του Weiwei, η έκθεση «Libero» έχει διχάσει το ιταλικό κοινό, συγκεντρώνοντας τόσο διθυράμβους από κόσμο που πιστεύει πως αυτή η συζήτηση που άνοιξε ο καλλιτέχνης ήταν απαραίτητο να γίνει, όσο και αρνητικά σχόλια από πολίτες που βρίσκουν προσβλητική μια εγκατάσταση πολιτικού χαρακτήρα πάνω σε ένα κτίριο τόσο μεγάλης ιστορικής αξίας.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ai Weiwei στο i-D.

Δημοφιλή