ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/10/2016 05:23 EEST | Updated 05/10/2016 05:23 EEST

ΔΝΤ: Επικίνδυνος ο λαϊκισμός για την παγκόσμια οικονομία

ASSOCIATED PRESS
Republican presidential candidate Donald Trump pauses as he speaks at a campaign rally, Monday, Oct. 3, 2016, in Loveland, Colo. (AP Photo/ Brennan Linsley)

Ο πολιτικός λαϊκισμός, η οικονομική περιχαράκωση και η γενικευμένη κριτική κατά της παγκοσμιοποίησης δημιουργούν σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε στην Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα, ως επιβαρυντικοί παράγοντες για την παγκόσμια οικονομία αναφέρονται στην έκθεση, το Brexit, το οποίο θα μειώσει κατά το ήμισυ την ανάπτυξη της Μ. Βρετανίας, δηλαδή στο 1,1%, ποσοστό το οποίο μεταφράζεται σε σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Επίσης, γίνεται αναφορά και στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα κατά τον οποίο για πρώτη φορά και οι δύο υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος εκφράζοντας σκεπτικισμό για το ελεύθερο εμπόριο, όπως επίσης και στα υψηλά ποσοστά συμπάθειας για τον Ντόναλντ Τραμπ.

To ΔΝΤ εκφράζει την απαισιοδοξία του για την παγκόσμια ανάπτυξη και θεωρεί ότι ένας από τους λόγους είναι και οι αντίπαλοι της παγκοσμιοποίησης. Οι οικονομολόγοι του προειδοποιούν δε ότι οι αυξανόμενοι «πολιτικοί κίνδυνοι» θα φρενάρουν την ανάπτυξη το 2017 σε πολλές περιοχές. Ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία για την οικονομία είναι η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και ο σκεπτικισμός για το ελεύθερο εμπόριο.

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη θα περιοριστεί φέτος στο 1,65, αντί του αναμενόμενου 2,2%, ενώ για το 2017 προβλέπει 2,2 αντί του προβλεφθέντος 2,5%. Η Γερμανία θα είναι κάπου στο μέσον μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών με ανάπτυξη 1,4%, ενώ φέτος ήταν 1,7%.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)