ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/10/2016 12:37 EEST | Updated 05/10/2016 12:46 EEST

Στην κορυφή του κόσμου η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ στον διαγωνισμό εικονικής δίκης για το δίκαιο του διαστήματος

Eurokinissi

Το Διάστημα τελικά αποδείχθηκε μικρό! Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ως πρωταθλήτρια για το 2016, στους Παγκόσμιους Τελικούς του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» (26-30 Σεπτεμβρίου, Guadalajara, Μεξικό), ανακηρύχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια, ενώ το μέλος της ομάδας Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου ανακηρύχθηκε καλύτερη αγορήτρια του διαγωνισμού παγκοσμίως (best oralist).

law school

Η ομάδα της Νομικής Σχολής είχε καταλάβει πέρυσι τη δεύτερη θέση στον κόσμο, έχοντας και τότε αναδείξει τον καλύτερο αγορητή στο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός εικονικής δίκης Manfred Lachs συμπλήρωσε φέτος 25 χρόνια ζωής. Διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL).

Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα ευθύνης από διαστημικές δραστηριότητες (εκτόξευση και θέση σε τροχιά δορυφόρων), στην προστασία του περιβάλλοντος από μη λειτουργικά διαστημικά αντικείμενα (space debris) καθώς και στο νομικό πλαίσιο διάσωσης και επιστροφής αστροναυτών, εν γένει συμμετεχόντων σε διαστημικές πτήσεις αλλά και διαστημικών αντικειμένων που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.

Την παγκόσμια, πλέον, πρωταθλήτρια, ομάδα της Νομικής Σχολής απετέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες κυρίες Γεωργία-Ελένη Εξάρχου, Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου και Σοφία Στελλάτου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γ. Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών.

Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησε, στην προετοιμασία της ομάδας, με εξαιρετική επιτυχία, η προπτυχιακή φοιτήτρια κυρία Γεωργία-Μαρία Καλογήρου, η οποία είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 2014.

Η Νομική Σχολή Αθηνών έφθασε στην κορυφή του διαγωνισμού μεταξύ 60 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

Στον ημιτελικό γύρο επικράτησε του Πανεπιστημίου Curtin (Perth, Αυστραλία), ενώ στον Παγκόσμιο Τελικό υπερίσχυσε του Πανεπιστημίου Obafemi Awolowo της Νιγηρίας, που είχε αποκλείσει στον (άλλο) ημιτελικό το Πανεπιστήμιο McGill (Μόντρεαλ, Καναδάς).

Η τεράστια αυτή επιτυχία των Ελληνίδων φοιτητριών θα πρέπει να συνδυασθεί με τις διαχρονικές υψηλότατες επιδόσεις της Νομικής Σχολής Αθηνών κατά τα έξι χρόνια που συμμετέχει στο διαγωνισμό (2011-2016): Κατά το διάστημα αυτό, η Σχολή μετρά τέσσερις Ευρωπαϊκούς τελικούς, τρεις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, δύο δεύτερες θέσεις στο κόσμο και τη, φετινή, κορυφαία παγκόσμια διάκρισή της!

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Νομική Σχολή Αθηνών είναι το μόνο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο με τρεις συμμετοχές σε παγκόσμιο τελικό και κατάκτηση της πρώτης θέσης παγκοσμίως από το 2004!

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν ότι η Νομική Αθηνών, με τις εντυπωσιακά επαναλαμβανόμενες επιτυχίες της, έχει πλέον εδραιωθεί ως η αδιαφιλονίκητη κορυφαία παγκοσμίως συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό για το διάστημα 2011-2016 που συμμετέχει σ’ αυτόν!

Οι ως άνω επιδόσεις των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο διαγωνίζεται διαφορετική ομάδα φοιτητών), με αποκορύφωμα, βεβαίως, τη φετινή παγκόσμια πρωτιά, σχολιάστηκαν ήδη ευμενέστατα και με ιδιαίτερο θαυμασμό από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα του δικαίου του διαστήματος, στα πλαίσια της οποίας η Νομική Αθηνών αποτελεί πλέον συνώνυμο των πιο υψηλών δυνατοτήτων, της συστηματικής εργασίας, της πληρότητας της νομικής σκέψης, του ακαταμάχητου των νομικών επιχειρημάτων αλλά και μιας πραγματικά “επαγγελματικής” παράστασης ενώπιον των εικονικών δικαστηρίων.

«Η υψηλότατη αυτή διάκριση, καθώς και η εδραίωση της Νομικής Αθηνών ως η κορυφαία διαχρονικά ομάδα στον εν λόγω διαγωνισμό, αποτελεί τη μέγιστη απόδειξη για το εξαιρετικό επίπεδο και τις τεράστιες δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών. Ελάχιστο χρέος μας προς αυτούς, να τους βοηθήσουμε να ζήσουν το μέλλον των ονείρων τους» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΕΚΠΑ σε σχετική ανακοίνωση.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχε, στους παγκόσμιους τελικούς του Μεξικού, της ευγενικής αρωγής της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ).

«Πολλές ευχαριστίες οφείλονται και προς το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), που ενίσχυσε αποφασιστικά την προσπάθεια της ομάδας κατά τους Ευρωπαϊκούς περιφερειακούς γύρους», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.