Η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους εκτιμά το ΔΝΤ και στέλνει νέο μήνυμα στους Ευρωπαίους για μείωση χρέους

Η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους εκτιμά το ΔΝΤ
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde arrives at the G-20 summit in Hangzhou, China, Sept. 4, 2016. (Rolex Dela Pena/Pool Photo via AP)
International Monetary Fund Managing Director Christine Lagarde arrives at the G-20 summit in Hangzhou, China, Sept. 4, 2016. (Rolex Dela Pena/Pool Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS

Απαισιόδοξο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους τελικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι, εκφράζει το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι το χρέος της θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Έτσι, το ΔΝΤ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ουσιαστικά στέλνει νέο μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να ελαφρύνουν το χρέος.

Στην έκθεση Fiscal Monitor, το ΔΝΤ όχι μόνο δεν βλέπει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ που καλείται να πετύχει η Αθήνα από το 2018 και για αρκετά χρόνια μετά, αλλά προβλέπει ότι σε καμία χρονιά έως το 2021 το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα περάσει το 1,6% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις αυτές ουσιαστικά μεταθέτουν την πορεία αποκλιμάκωσης του χρέους για μετά το 2019. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί σε 183,4% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί στο 184,7% τόσο το 2017, όσο και το 2018. Θα υποχωρήσει στο 178,5% το 2019 και θα μειωθεί στο 169,2% το 2021.

Κατά το ΔΝΤ, ο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα (0,5% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,63%) δεν θα πιαστεί φέτος (πιστεύει ότι θα κλείσει στο 0,1% του ΑΕΠ), ούτε το 2017 (παρά την ισχυρή ανάπτυξη), καθώς θα «κολλήσει» στο 0,7% του ΑΕΠ (στόχος 1,75%). Η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι 1,6% για κάθε χρονιά της τριετίας 2018-2020 και 1,5% για το 2021.

Το Ταμείο στην έκθεσή του «αποδέχεται» ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2015 να κλείσει τη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, όπως πιστοποίησε η Eurostat, κάτι το οποίο είχε ευθέως αμφισβητήσει η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της περασμένη άνοιξη αλλά και το ίδιο το Ταμείο, το οποίο στην αντίστοιχη έκθεση του Απριλίου μιλούσε για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι φέτος το ποσοστό θα περιοριστεί σε μόλις 0,1%.

Σημειώνεται ότι σε χθεσινή του έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), οι ιθύνοντες οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα εμφανίζει ανάπτυξη 0,1% φέτος και 2,8% του χρόνου, έναντι των στόχων του προϋπολογισμού για ύφεση 0,3% και ανάπτυξη 2,7%, αντίστοιχα.

900 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Το ΔΝΤ εκτιμά, επίσης, πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 900 δισεκ. ευρώ, βρίσκονται δηλαδή περίπου στο ίδιο επίπεδο με την εκτίμηση που είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Ο Πίτερ Ντάτελς, αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ για τις κεφαλαιαγορές, κάλεσε τις αρχές να αντιμετωπίσουν τις «ανεπάρκειες» στο τραπεζικό σύστημα μέσα σε ένα περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό αρνητικών επιτοκίων.

Ελληνικές και ιταλικές τράπεζες οι πιο ωφελημένες από τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

Η μία στις τέσσερις τράπεζες των αναπτυγμένων χωρών θα παραμείνουν, ακόμη και σε περίπτωση ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, πολύ αδύναμες για να στηρίξουν την ανάπτυξη και ευάλωτες σε μελλοντικά σοκ, αναφέρει επίσης το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Οι τράπεζες αυτές, που διαθέτουν ενεργητικό ύψους περίπου 12 τρισ.δολαρίων, θα παραμείνουν ευάλωτες όταν θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα, θα αυξηθούν τα επιτόκια και θα μειωθούν οι χρεοκοπίες, σημειώνει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Οι περισσότερες από τις τράπεζες αυτές, με ενεργητικό 8,5 τρισ. δολαρίων, βρίσκονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα συνεχώς χαμηλά επιτόκια, η υποτονική δραστηριότητα στις κεφαλαιαγορές, οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις και η κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν συμπιέσει τα κέρδη των τραπεζών στον αναπτυγμένο κόσμο. Οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» δανείων τους και να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – όπως κλείσιμο καταστημάτων και συγχωνεύσεις – για να βελτιώσουν την κερδοφορία τους, σημείωσε το ΔΝΤ. «Αυτό θα απαιτήσει την προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων τους, προκειμένου να διατηρήσουν την κερδοφορία τους και να προσαρμοσθούν στη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα και τους εποπτικούς κανόνες», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.

Οι κυβερνήσεις, προσθέτει η έκθεση, μπορούν να βοηθήσουν με αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, για να κάνουν ευκολότερη την απαλλαγή των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Μόνο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το αποτέλεσμα στα κεφάλαια των τραπεζών θα ήταν μία μεταβολή από ζημιές 80 δισ. ευρώ σε κέρδη 60 δισ. ευρώ. Οι ιταλικές και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι περισσότερο ωφελημένες από τις αλλαγές αυτές, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι πιθανόν να μην είναι αρκετή η εφαρμογή τέτοιων μειώσεων (των κόκκινων δανείων) από την ιταλική κυβέρνηση.

Δημοφιλή