Η συνάντηση Τσίπρα με Αρχιεπίσκοπο έφερε τη λύση για τα θρησκευτικά. Θα συνεχιστεί ο διάλογος πολιτείας - εκκλησίας για τις αλλαγές

Η συνάντηση Τσίπρα με Αρχιεπίσκοπο έφερε τη λύση για τα θρησκευτικά. Θα συνεχιστεί ο διάλογος πολιτείας - εκκλησίας για τις αλλαγές
HuffPost

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δύο ώρες η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο όπου ετέθη το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών.

Σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, κάνει λόγο για γόνιμο και παραγωγικό διάλογο. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί».

Όπως δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τη συνάντηση υπήρξε συμβιβαστική λύση, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Έγινε μια συνάντηση, είπαμε, μιλήσαμε, ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις, και ο διάλογος για τα θρησκευτικά πώς θα γίνει. Θα συνεχίσουμε σε συνεργασία Εκκλησίας - Πολιτείας. Όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν, λύθηκαν. Αρχίζουμε συνεργασία από την αρχή για τη μορφή των Θρησκευτικών. Θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία και η προσπάθεια των διορθώσεων θα γίνει από τώρα κι μέχρι να γραφούν τα καινούργια βιβλία θα χρησιμοποιηθούν τα σημερινά», δήλωσε ο Ιερώνυμος ενώ πρόσθεσε πως δεν συζητήθηκε το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αν και νωρίτερα ο εκπρόσωπος Tύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών, όσο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που ζητήθηκε από τους ιεράρχες.

«Οι παρεξηγήσεις έχουν αρθεί και ο διάλογος συνεχίζεται», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, εξερχόμενος , ενώ ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε σε «πολύ καλό κλίμα» και ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει σεβασμός στο πρόσωπο του Ιερώνυμου».

Όπως είπε, είναι ευθύνη της πολιτείας το θέμα της εκπαίδευσης, ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε κανονικά με τα νέα προγράμματα και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας». Συμπλήρωσε τέλος ότι θα ακουστούν οι απόψεις των παραγόντων της εκκλησία και «θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του προγράμματος στο τέλος της χρονιάς.Συνεχίζουμε και δεν υπάρχει ζήτημα διαφωνίας αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση δογματική, θέλουμε το διάλογο.Έγινε σεβαστή η υποχρεωτικότητα του μαθήματος, να μην μειωθούν οι ώρες και να υπάρχει μια κατεύθυνση για την Ορθόδοξη πίστη εντός του προγράμματος».

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος που συναντήθηκε προ ημερών με τον Αρχιεπίσκοπο, έχει δηλώσει ότι στηρίζει τις θέσεις της ιεραρχίας και εξερχόμενος δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος από τη συνάντηση: «Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται. Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας».

Οι ιεράρχες που συνόδευσαν τον Αρχιεπίσκοπο απαρτίζεται από τους Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Φθιώτιδας Νικόλαο, τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο Χατζηνικολάου και τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου, κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλία που διδάσκονται φέτος στα σχολεία είναι τα περσινά, καθώς το νέο βιβλίο των θρησκευτικών, είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το σχολικό έτος, 2017-2018, οι οποίες αλλαγές αφορούν το πρόγραμμα σπουδών, που θα αξιολογηθεί εντός του έτους. Σύμφωνα με τη συμβιβαστική λύση που προέκυψε, θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος εκκλησίας -πολιτείας, προκειμένου αν είναι δυαντόν να υπάρξουν κοινές θέσεις τόσο για το νέο βιβλίο όσο και για το υπο αξιολόγηση πρόγραμμα σπουδών.

Δημοφιλή