Ο «Βαφτιστικός» επιστρέφει στο Θέατρο Ολύμπια για επτά μόνο παραστάσεις

Ο «Βαφτιστικός» επιστρέφει στο Θέατρο Ολύμπια για επτά μόνο παραστάσεις

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης σεζόν, ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, αναβιώνει φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή, από τις 21 Οκτωβρίου και για επτά μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Ολύμπια. Την σπαρταριστή σκηνοθεσία υπογράφει ο θεατρικός σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, ο οποίος έμεινε πιστός στην εποχή του έργου, ακολουθώντας μια κλασική ανάγνωση, μέσα όμως από την προσωπική του σκηνοθετική γραφή.

Ο εντυπωσιακός μελωδικός πλούτος, το χιούμορ του κειμένου και ο τρόπος που το έργο απέδωσε μια ολόκληρη εποχή, είναι τα βασικά στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαχρονική δημοφιλία του Βαφτιστικού. Ο Σακελλαρίδης, κατάφερε να συνδυάσει ένα κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή και συνεχείς ανατροπές κωμικού χαρακτήρα, με μια μουσική κεφάτη και μελωδική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι πολλά από τα τραγούδια του έργου, όπως τα "Στο στόμα, στο στόμα", "Τον καιρό εκείνο τον παλιό", Ψηλά στο μέτωπο", "Η καρδιά μου πονεί για σας" κ.α. εκδόθηκαν αυτοτελώς και αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες της εποχής.

Η πρόζα και οι στίχοι των τραγουδιών είναι του ίδιου του Σακελλαρίδη. Η υπόθεση αφηγείται μια σειρά παρεξηγήσεων που προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, -τον οποίο εκείνη έχει να δει χρόνια και δεν θυμάται. Με αυτή την ιδιότητα την επισκέπτεται στο σπίτι της, όπου μένει με τον σύζυγο της Ζαχαρούλη και στο οποίο φιλοξενείται, από σύμπτωση, η Κική.

Η σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα, η οποία απέσπασε θετικά σχόλια από το σύνολο του Τύπου και χειροκροτήθηκε θερμά από το κοινό, αναδεικνύει ιδιαιτέρως τον κωμικό χαρακτήρα του έργου, κρατώντας μια κλασική γραμμή εμπλουτισμένη με στοιχεία από την προσωπική θεατρική γλώσσα του σκηνοθέτη.

Στην πολύ επιτυχημένη αναβίωση της εποχής του έργου έχουν συμβάλει ο Αντώνης Δαγκλίδης με το υπέροχο σκηνικό του -μια μεγαλοαστική βίλα στην Κηφισιά, η Κλαιρ Μπρέισουελ με τα εντυπωσιακά κοστούμια εποχής, οι ιδιαίτεροι φωτισμοί του Περικλή Μαθιέλλη, οι πρωτότυπες βιντεοπροβολές του Στάθη Μητσιού και η χορογραφία της Ιρίνας Ακριώτη-Κολιουμπάκινα.

Ο Βαφτιστικός εντάσσεται απόλυτα στην πρώτη δημιουργική περίοδο του Σακελλαρίδη, που χαρακτηρίζεται από την υπαγωγή του στα βιεννέζικα πρότυπα οπερετικής δημιουργίας.

Η δημοφιλία του Βαφτιστικού αποτυπώνεται στις εκατοντάδες παραστάσεις που έχουν δοθεί μέσα στον ένα αιώνα ζωής του. Το έργο καταγράφηκε άμεσα στον σύγχρονο Ελληνικό πολιτισμό ως αναμφισβήτητο κομμάτι της αστικής κουλτούρας. Στη συνέχεια, όπως είχαν προβλέψει έγκαιρα οι χρονογράφοι και οι κριτικοί της εποχής του, πέρασε πολύ σύντομα από τη σκηνή του θεάτρου στο αστικό σαλόνι και το μικροαστικό ταβερνείο, όπου αυτονομημένα από το έργο, τα μουσικά νούμερα έκαναν τεράστια καριέρα, εντάσσοντας τον Βαφτιστικό, ήδη από την εποχή του, στο πεδίο της λαϊκής κουλτούρας.

Στο εντυπωσιακό καστ της παραγωγής, συναντούμε νεότερους μονωδούς, αλλά και καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ όπως οι Γεωργία Ηλιοπούλου, Δημήτρης Πακσόγλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Νίκος Στεφάνου, Σταμάτης Μπερής, Τζίνα Πούλου, Δέσποινα Σκαρλάτου κ.α.

Την ευθύνη της μουσικής διεύθυνσης μοιράζονται οι διαπρεπείς αρχιμουσικοί Γιώργος Αραβίδης και Ανδρέας Πυλαρινός.

Την Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Οπερέτα

Ο βαφτιστικός

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

21, 22, 23, 26, 30 Οκτωβρίου & 2, 6 Νοεμβρίου 2016

Θέατρο Ολύμπια

Ώρα έναρξης: 20.00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τιμές εισιτηρίων: €15, €25, €30, €35

Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €10

Περιορισμένης ορατότητας: €7, €10, €12, €20

Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.

Προπώληση εισιτηρίων

Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο

Τηλ. κέντρο: 210 36 62 100

Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr

Δημοφιλή