Πολωνία: Η Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από τις διαδηλώσεις 100.000 γυναικών

Πολωνία: Η Βουλή απέρριψε την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από τις διαδηλώσεις 100.000 γυναικών
Woman holds a placard as she demonstrates against plans of tightening the abortion law in Warsaw, Poland April 9, 2016. REUTERS/Kacper Pempel
Woman holds a placard as she demonstrates against plans of tightening the abortion law in Warsaw, Poland April 9, 2016. REUTERS/Kacper Pempel
Kacper Pempel / Reuters

Το πολωνικό Κοινοβούλιο απέρριψε σήμερα Πέμπτη με μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση νόμου που απαγόρευε ουσιαστικά πλήρως τις αμβλώσεις.

Το κείμενο απορρίφθηκε από 352 βουλευτές της συντηρητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης. Πενήντα οκτώ βουλευτές ψήφισαν υπέρ της έγκρισής του ενώ 18 τήρησαν αποχή.

Θορυβημένο από την κινητοποίηση των πολωνών γυναικών κατά μιας σχεδόν πλήρους απαγόρευσης της άμβλωσης, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα αναγκάστηκε να επανεξετάσει τη θέση του.

Σαράντα οκτώ ώρες μετά τις διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν περίπου 100.000 «γυναίκες σε απεργία» ντυμένες στα μαύρα για να διαμαρτυρηθούν κατά της πρότασης νόμου που στάλθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή, η τελευταία ψήφισε χθες βράδυ υπέρ της απόρριψης του σχεδίου.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα «μας έκαναν να σκεφθούμε και μας έδωσαν ένα μάθημα ταπεινότητας», παραδέχθηκε ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάροσλαβ Γκοβίν.

Ο νόμος ο οποίος ισχύει σήμερα επιτρέπει την άμβλωση σε τρεις περιπτώσεις: όταν κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας, όταν η προγεννητική εξέταση δείχνει μια μεγάλη μη αναστρέψιμη πάθηση του εμβρύου και η όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι η άμβλωση θα επιτρεπόταν μόνο σε περίπτωση που κινδύνευε η ζωή της μητέρας. Όριζε ανώτατη ποινή φυλάκισης για τη γυναίκα που κάνει άμβλωση τα πέντε χρόνια, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στον δικαστή να αρνηθεί να την τιμωρήσει.

Η απόρριψη της πρότασης νόμου χθες βράδυ ήταν σχεδόν ομόφωνη, με τους συντηρητικούς και την αντιπολίτευση να ψηφίζουν στην ίδια πλευρά.

Την απόρριψη του σχεδίου νόμου είχε ζητήσει ένας βουλευτής του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), ο Βίτολντ Τσαρνέτσκι, όπως και οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης

Το κυβερνών κόμμα, που διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, είχε ψηφίσει στις 23 Σεπτεμβρίου υπέρ της εξέτασης του κειμένου στην επιτροπή και κατά μιας φιλελεύθερης αντιπρότασης, έδωσε την εντύπωση ότι ενήργησε υπό το κράτος έκτακτης ανάγκης.

Ένας βουλευτής του PiS, ο Τόμαζ Λάτος, δήλωσε πως το κόμμα του "δεν ήταν ποτέ υπέρ της τιμωρίας των γυναικών", επαναλαμβάνοντας τη θέση της καθολικής εκκλησίας.

Η αντιπολίτευση δεν χαρίστηκε στο κόμμα του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

«Η θέση σας στην επιτροπή είναι αποτέλεσμα πανικού ο οποίος σας κατέλαβε μετά τις διαδηλώσεις της Δευτέρας», δήλωσε μια βουλευτής της PO, η Τζοάνα Μούτσα. «Οι Πολωνές δεν θα επιτρέψουν να τις οδηγήσετε στο σφαγείο σαν πρόβατα. Το κοπάδι θα σας ποδοπατήσει», είπε.

Μια βουλευτής του κόμματος της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Nowoczesna, η Γιοάνα Σέρινγκ-Βίλγκους, κατηγόρησε το PiS ότι έστειλε στην επιτροπή ένα «βάρβαρο σχέδιο, χυδαίο, που θα έπρεπε να είχε πεταχτεί στα σκουπίδια εδώ και δύο εβδομάδες».

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια σε έναν μεγάλο υποστηρικτή του νόμου, «ψυχή» ενός ιδρύματος υπέρ της ζωής, τον Μαριούς Ντζιερτζάβσκι. Επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο «κάθε ανθρώπινο πλάσμα έχει δικαίωμα στη ζωή», κατηγόρησε τους βουλευτές του PiS ότι «κοροϊδεύουν τους ψηφοφόρους τους (...) τα 500.000 άτομα που είχαν υπογράψει το σχέδιο».

Το σχέδιο προκάλεσε επίσης επικρίσεις στην Ευρώπη σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες είναι ήδη τεταμένες για πολλά άλλα θέματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε το θέμα την Τετάρτη (χθες) και πολλοί βουλευτές επέκριναν έντονα το κείμενο στη διάρκεια της συζήτησης.

Εκ μέρους της ομάδας του ΕΛΚ (δεξιά), η Πολωνή Μπάρμπαρα Κουντρίκα, μέλος της PO, απευθυνόμενη στα μέλη της κυβέρνησής της είπε: «'Έχετε καρδιά από πέτρα! Οι γυναίκες δεν είναι εμπορεύματα για να πληρώνετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις», είπε.

Διαβάστε επίσης:

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή