ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
06/10/2016 17:11 EEST | Updated 06/10/2016 18:18 EEST

«Πόλεμος» δηλώσεων Λιού και Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

JOHN MACDOUGALL via Getty Images
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (R) and US Treasury Secretary Jacob Lew give a joint press conference on July 14, 2016 in Berlin.Lew said he would travel to Britain for the second time in a week to met new finance minister Philip Hammond. Britain's new Prime Minister Theresa May on Wednesday (July 13, 2016) appointed Hammond to replace George Osborne as chancellor of the exchequer. / AFP / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)

Η αρχή (ξανά) έγινε από το ΔΝΤ, που προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι χρειάζεται άμεσα ελάφρυνση το ελληνικού χρέους, και τώρα μπήκαν στο χορό και οι μεγάλοι «παίκτες». Ο λόγος για τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, αλλά και τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του», ήταν το μήνυμα που έστειλε από το Ινστιτούτο Πίτερσον ο κ. Λιού, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στην Ελλάδα.

«Εδώ και πολύ καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν την οικονομική κατάσταση και στο θέμα του χρέους. Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ήταν σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία που έκανε η Ελλάδα με τους εταίρους της αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου. Και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία που στηρίζει το χρέος» επεσήμανε. Ο κ. Λιου τόνισε επίσης ότι «όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους με το ΑΕΠ, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», επέμενε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών και κατέληξε ως εξής: «Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πως θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό. Και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».

Ωστόσο, ο Γερμανός ομόλογός του έσπευσε να κάνει σαφείς τις αντιρρήσεις του, αφού για τον ίδιο είναι αποπροσανατολιστική η συζήτηση για το χρέος. Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, ο κ. Σόιμπελ υποστήριξε ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα. Το πρόβλημα, κατά τον ίδιο είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει (όχι να ανακτήσει) ανταγωνιστικότητα. Προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα καθώς συμπλήρωσε ότι όταν η εστίαση της συζήτησης είναι μόνο στο θέμα του χρέους λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον ελληνικό λαό.