Μη επιδιορθώσιμη η ελληνική οικονομία, υποστηρίζει ο Τόμσεν. Παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα ζητεί ο Μοσκοβισί

Μη επιδιορθώσιμη η ελληνική οικονομία, υποστηρίζει ο Τόμσεν. Παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα ζητεί ο Μοσκοβισί
International Monetary Fund (IMF) Deputy Director and Mission Chief to Greece Poul Thomsen leaves the Finance Ministry in Athens November 18, 2013. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)
International Monetary Fund (IMF) Deputy Director and Mission Chief to Greece Poul Thomsen leaves the Finance Ministry in Athens November 18, 2013. REUTERS/John Kolesidis (GREECE - Tags: POLITICS BUSINESS)
John Kolesidis / Reuters

Την ολική αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα φέρεται να επιθυμεί ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ενώ η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μόλις χθες, μια ημέρα πριν από την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ έδινε το στίγμα για το τι χρειάζεται το ΔΝΤ προκειμένου να παραμείνει στο πρόγραμμα.

«Για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαιτούνται βιώσιμο χρέος και σοβαρές μεταρρυθμίσεις. Οι όροι μας είναι γνωστοί εδώ και καιρό και δεν έχουν αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Όμως το ΔΝΤ μαζί με τις ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι το πρόγραμμα δεν θα πετύχει τους στόχους του εάν οι Ευρωπαίοι δεν προχωρήσουν σύντομα σε μια γενναία διευθέτηση του χρέους. Όμως από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι αρνούνται να ανοίξουν πριν τις Γερμανικές εκλογές την κουβέντα και επιμένουν ότι οι στόχοι που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 δεν αλλάζουν, ενστερνιζόμενοι την θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Σε αυτό το κλίμα έρχεται ακόμη μια εξέλιξη που θέλει, όπως μεταδίδει το euro2day επικαλούμενο το πρακτορείο ΜΝΙ, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, τάσσεται πλέον ανοικτά υπέρ της συνολικής εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Τόμσεν, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό, καθώς η ελληνική οικονομία θεωρείται «μη επιδιορθώσιμη» (beyond repair), αλλά και βαθύτατα πολιτικό, καθώς έτσι όπως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να το «σώσει».

Κατά τον κ. Τόμσεν, το Ταμείο δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στις διαθέσεις της ΕΕ να κρατήσει την υπόθεση ως έχει και το ΔΝΤ ως τεχνικό σύμβουλο, και να συζητήσει το θέμα του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, γιατί -κατ’ αυτόν- ούτε τότε η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε μια ριζοσπαστική απόφαση για τη βιωσιμότητά του, που μέχρι τότε θα έχει εκτροχιαστεί.

«Αν αφήσουμε τα πράγματα ως έχουν μέχρι το 2017, θα μπει το ταμείο σε πρόγραμμα δανειοδότησης για ένα και μόνο έτος; Δεν έχει νόημα», διερωτήθηκε αξιωματούχος του Ταμείου.

Ωστόσο, η λεγόμενη «πολιτική ομάδα» του Ταμείου φέρεται να επιδιώκει μετατόπιση της συζήτησης για ένα έτος, με την προϋπόθεση όμως ότι το ΔΝΤ θα λέει ανοικτά την άποψή του και τη θέση του όπως έκανε χθες άλλωστε η κ. Λαγκάρντ.

Και ενώ η ομάδα Τόμσεν θέλει ξεκάθαρη έξοδο, η λεγόμενη «πολιτική ομάδα» σπρώχνει για μετατόπιση της συζήτησης για ένα έτος, με την προϋπόθεση όμως ότι το ΔΝΤ θα λέει ανοικτά την άποψή του και τη θέση του όπως έκανε χθες άλλωστε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνει το euro2day.

Την ίδια στιγμή, κοινοτικός αξιωματούχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παραδέχτηκε ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» εξηγώντας πως η γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του ίδιου του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα.

«Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», υπογραμμίζει κι επισημαίνει ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.

Επιπλέον, η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση.

Μια παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα θέλει ο Μοσκοβισί

Εν τω μεταξύ ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά κ. Μοσχοβισί μιλώντας σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council) περιέγραψε την θέση της Ευρωπαϊκής επιτροπής για το ελληνικό πρόγραμμα και τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας, που βρίσκεται σε πρόγραμμα, θα γίνει προσπάθεια τις επόμενες εβδομάδες, να υπάρξει μία παγκόσμια συμφωνία με την Ελλάδα.

Ειδικότερα σύμφωνα με το News247 ο κ. Μοσκοβισί είπε: «Αυτή η συμφωνία είναι πρώτα μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται να εφαρμοσθούν αυτές που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο της Ελλαδας με την Ε.Ε. και τότε αυτές οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την επιστροφή των επενδυτών».

Μιλώντας ειδικότερα για την συμφωνία για το χρέος τόνισε:

«Βλέπουμε θετικές τάσεις διότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα και τότε αν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα συν καλή οικονομική και πολιτική διάθεση, μπορούμε να εξετάσουμε μία συμφωνία για το χρέος. Και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν από το τέλος του έτους».

Πρόσθεσε όμως προσπαθώντας να τηρήσει ισορροπίες «Εδώ στην Ουάσιγκτον κοντά στο ΔΝΤ πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι πρέπει να έχουμε το ΔΝΤ μέσα, είναι ένα στοιχείο ασφάλειας και εξασφάλισης για πολλά μέλη της Ε.Ε. και η Επιτροπή θα το καλωσόριζε».

Περιέγραψε επίσης και την πορεία του προγράμματος μέσα στον επόμενο μήνα που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης , την εκταμίευση της δεύτερης υπο-δόσης των 2,8 δις ευρώ από την συνολική δόση των 10,3 δις ευ΄ που εγκρίθηκε τον Μάιο για την Ελλάδα Στην συνέχει θα πρέπει να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση . «Με ένα πρόγραμμα εφαρμοσμένο μπορούμε να είμαστε θετικοί για το χρέος» είπε.

Απαντώντας αργότερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την χθεσινή ξεκάθαρη δήλωση της Γενικής Διευθύντριας κ. Κριστίνι ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο παρέπεμψε σε ένα διάλογο Ευρώπης ΔΝΤ και Ελλάδας.

«Θα έχουμε συζητήσεις όταν συναντηθούμε με τον Τσακαλώτο και τη Λαγκάρντ. Ας εργαστούμε βήμα-βήμα, πρώτα τα προαπαιτούμενα, η δεύτερη αξιολόγηση, η επιτυχία του προγράμματος, τα βήματα ανάκτησης της εμπιστοσύνης, και αυτά θα διαμορφώσουν ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το θέμα του χρέους, με το ΔΝΤ μέσα στο Πρόγραμμα».

Δημοφιλή