Η ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει: Εκατοντάδες αυτοί που βασανίζουν και θανατώνουν ζώα στην Ελλάδα

Η ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει: Εκατοντάδες αυτοί που βασανίζουν και θανατώνουν ζώα στην Ελλάδα
A dog nurses her puppies in Tunis, Tunisia, October 1, 2016. REUTERS/Zoubeir Souissi
A dog nurses her puppies in Tunis, Tunisia, October 1, 2016. REUTERS/Zoubeir Souissi
Zoubeir Souissi / Reuters

Εκατοντάδες είναι δυστυχώς τα άτομα που κακοποιούν, βασανίζουν και θανατώνουν ζώα στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το 9μηνο του 2016 σχηματίστηκαν περισσότερες από 940 δικογραφίες για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων, και συνελήφθησαν 156 άτομα (από τα 553 που κατηγορήθηκαν).

Οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. κλήθηκαν να διαχειριστούν φέτος (τους πρώτους 9 μήνες του 2016) 1.060 καταγγελίες. Κάθε χρόνο οι καταγγελίες στις Αρχές είναι και περισσότερες, όπως διαπιστώνουν αρμόδιοι αστυνομικοί.

Τα προηγούμενα χρόνια (2014, 2015) οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν τις παρακάτω υποθέσεις:

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει ότι «ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου και ιδιαίτερα συγκεκριμένες μορφές βίας, όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, αλλά και η αναίτια θανάτωσή ζώων τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές, ενώ παράλληλα βεβαιώνονται αυτοτελώς διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εγκύκλιων διαταγών, έχουν δοθεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες όλες οι απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς.

Η Ελληνική Αστυνομία ενθαρρύνει και παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνουν τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές».

Δημοφιλή