'Ερευνα: Το σεξ τελικά δεν επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις των αθλητών

'Ερευνα: Το σεξ τελικά δεν επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις των αθλητών
Artistic photo of a woman balancing on exercise ball
Artistic photo of a woman balancing on exercise ball
Oleksiy Maksymenko via Getty Images

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, 450.000 προφυλακτικά μοιράστηκαν στους αθλητές του ολυμπιακού χωριού- κάτι που προκάλεσε εντύπωση, δεδομένης της αντίληψης ότι η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις.

Την παγιωμένη επί σειρά ετών αυτή αντίληψη αμφισβητεί νέα έρευνα- ανάλυση επιστημονικών δεδομένων, η οποία δημοσιοποιήθηκε στο Frontiers in Physiology.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Science Daily, η Λάουρα Στέφανι, βοηθός καθηγήτρια Αθλιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και επικεφαλής συντάκτης της έρευνας, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδεικνύουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αθλητικές επιδόσεις. «Η αποχή από το σεξ πριν τους αγώνες είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα στον κόσμο του αθλητισμού» αναφέρει σχετικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν εκατοντάδες μελέτες για να εντοπίσουν χρήσιμα στοιχεία πάνω στο θέμα. Κατόπιν χρήσης ειδικών κριτηρίων για να βρεθεί ποιες ήταν οι πιο αξιόπιστες, θεωρήθηκε πως έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μόνο εννιά.

Σε μία από αυτές διαπιστώνεται πως η δύναμη γυναικών πρώην αθλητριών δεν διέφερε εάν είχαν κάνει σεξ την προηγούμενη νύχτα. Σε μια άλλη μάλιστα παρατήθηκε ότι οι επιπτώσεις ήταν θετικές στους μαραθωνοδρόμους.

«Δείχνουμε ξεκάθαρα πως αυτό το θέμα δεν έχει διερευνηθεί σωστά» αναφέρει η Στέφανι. «Στην πραγματικότητα, εκτός και αν το σεξ γίνεται λιγότερο από τρεις ώρες πριν, τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα ίσως να ωφελεί τις αθλητικές επιδόσεις».

Η έρευνα επίσης έδειξε πως οι άνδρες διερευνώνται πιο συχνά από τους άνδρες, χωρίς να γίνεται διαφοροποίηση των αποτελεσμάτων ως προς τα φύλα. Επίσης, υπογραμμίζεται πως οι πολιτισμικές διαφορές όσον αφορά στην αντιμετώπιση του σεξ μπορεί να επηρεάζουν το πόσο μεγάλες ή μικρές είναι οι επιπτώσεις. Η Στέφανι ακόμη υπογραμμίζει πως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να έχουν αγνοηθεί. «Δεν έχει δοθεί σημασία στις ψυχολογικές ή σωματικές επιπτώσεις της σεξουαλικής δραστηριότητας στις αθλητικές επιδόσεις, ή σχετικά με τα διαφορετικά είδη αθλημάτων».

Δημοφιλή