Bloomberg: Ξανά στο προσκήνιο τα δύο ατελείωτα ευρωπαϊκά οικονομικά δράματα. Ελληνική κρίση και φόρος συναλλαγών

Bloomberg: Ξανά στο προσκήνιο τα δύο ατελείωτα ευρωπαϊκά οικονομικά δράματα. Ελληνική κρίση και φόρος συναλλαγών
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) during a joint press conference with Pierre Moscovici, European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, at the European Commission offices in Athens, Greece on July 18, 2016 (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) during a joint press conference with Pierre Moscovici, European Commissioner for Economic and Financial Affairs, Taxation and Customs, at the European Commission offices in Athens, Greece on July 18, 2016 (Photo by Panayiotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Δύο από τα Ευρωπαϊκά οικονομικά δράματα επιστρέφουν στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Το ένα είναι η ελληνική οικονομική κρίση. Το άλλο είναι ο φόρος συναλλαγών για τον οποίο ασκούν πίεση 10 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου ήταν λογικό κάποιος να θεωρεί ότι ο φόρος συναλλαγών έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει από ότι η προσπάθεια της Ευρώπης να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Deutsche Bank και σε άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες συγκαταλέγονται στους λόγους για τους οποίους δεν είναι πιθανή η εφαρμογή του(σ.σ του φόρου συναλλαγών), αλλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το ζήτημα θα τεθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο στις 10 και 11 Οκτώβρη.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν τη Δευτέρα εάν η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο τρίτο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης από το 2010, τηρεί τις προϋποθέσεις ώστε να λάβει περαιτέρω χρηματοοικονομική βοήθεια. Αυτό που διακυβεύεται πλέον είναι η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που συνδέεται με αλλαγές στις συντάξεις, τη διοίκηση των τραπεζών και την αγορά ενέργειας.

Το μήνυμα που έρχεται από πολλούς αξιωματούχους της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του Επιτρόπου Μοσκοβισί είναι ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει κάνει αρκετά για να πάρει την επόμενη δόση, που αποτελεί το χρηματικό ποσό το οποίο υπολείπεται από τα 10,3 δισ. ευρώ στα οποία συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών προς τα τέλη του Μαΐου.

«Ελπίζω ότι θα μπορούμε να έχουμε ένα συμπέρασμα σε αυτό το σημείο» είπε ο Μοσκοβισί στις αρχές του μήνα και πρόσθεσε ότι έχουν ληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Νεφελώδης η γενική εικόνα για την Ελλάδα

Η συνολική εικόνα για την Ελλάδα παραμένει νεφελώδης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει νέα συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το 2016, την όγδοη συνεχόμενη τα τελευταία εννέα χρόνια και έχει τονίσει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την επόμενη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για να βοηθήσει να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη το 2017.

Αλλά αυτό ο στόχος είναι φιλόδοξος για κάθε κυβέρνηση. Και ο στόχος γίνεται ακόμη πιο φιλόδοξος εάν κάποιος σκεφτεί ότι στην επόμενη αξιολόγηση υπάρχουν θέματα όπως η απορρύθμιση στην αγορά εργασίας ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για την κυβέρνηση Τσίπρα που έχει κομμουνιστικές ρίζες, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

Δύο παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη στάση της κυβέρνησης:

  • Η προοπτική ανακούφισης του χρέους
  • Και η πιθανότητα της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να καλύψει τη χώρα

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει τους υπουργούς είναι το γκρουπ των χωρών που ηγείται η Αυστρία για την εφαρμογή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές. Οι άλλες χώρες είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία.

Oικονομική κρίση

Η εφαρμογή του φόρου συναλλαγών είναι τόσο παλιά όσο και η ελληνική κρίση και πήρε μορφή το 2011 με ένα σχέδιο της επιτροπής για φορολόγηση των μετοχών, των ομολόγων και άλλων συναλλαγών με στόχο να περιοριστεί η οικονομική κερδοσκοπία αλλά και να αναγκάσει τη βιομηχανία να πληρώσει «τη δίκαιη συνεισφορά της» η οποία υπολογίζεται στα 57 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η πρόταση απέτυχε να λάβει ομόφωνη απόφαση και ανακινήθηκε ξανά το 2012, με την ονομασία «ενισχυμένη συνεργασία», μια διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας επιτρέπεται σε τουλάχιστον 9 χώρες της ΕΕ να προβούν σε ενισχυμένη ολοκλήρωση ή συνεργασία σε έναν τομέα στο πλαίσιο των δομών της ΕΕ, χωρίς να εμπλέκονται οι άλλες χώρες της ΕΕ. Εδώ και τέσσερα χρόνια εγείρονται ανησυχίες για τις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Τα προβλήματα που παρουσιάζουν τράπεζες κολοσσοί όπως η Deutsche Bank θέτουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαφωνεί με το σχέδιο και θα προσπαθήσει να πεισει την κυβέρνηση συνεργασιας της χώρας να το αποσύρει, η Σλοβακία και η Σλοβενία είναι πιθανό να κάνουν πίσω και ο Σόιμπλε εχει πει ότι ίσως χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια για εφαρμογή του σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου ήδη οι Ευρπωπαίοι έχουν παρουσιάσει την ιδέα. Σε αυτό το περιβάλλον ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών δεσμέυθηκε ότι θα αποσυρθεί από την ατυπη ηγεσία της ομάδας εάν δεν ληφθεί απόφαση αυτή την εβδομάδα.

Αλλά όπως καταλήγει το δημοσίευμα, λίγες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες ακυρώνονται, απλά τοποθετούνται στο συρτάρι μέχρι τη στιγμή που θα αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός. Όμως ο φόρος συναλλαγών μπορεί να είναι η εξαίρεση.

Δημοφιλή