Το Eurogroup αποφασίζει για τη δόση και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης

Το Eurogroup αποφασίζει για τη δόση και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης
BRUSSELS, BELGIUM - JULY12: Eurogroup Finance Ministers meeting is held to discuss Brexit and punishments to Spain and Portugal in Brussels, Belgium on July 12, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
BRUSSELS, BELGIUM - JULY12: Eurogroup Finance Ministers meeting is held to discuss Brexit and punishments to Spain and Portugal in Brussels, Belgium on July 12, 2016. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση δηλώνοντας ότι ακούει θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα, διεξάγεται στο Λουξεμβούργο η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα κρίνει τη δόση και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Όπως διαβεβαίωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα για τη δόση και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθεί το πράσινο φως για το σύνολο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο πολλά σενάρια διακινήθηκαν από χθες ότι ενδεχομένως να σπάσει η υποδόσης και να μην δοθούν τα 2,8 δισ. ευρώ, αλλά το 1,1 δισ. που συνδέεται με τα προαπαιτούμενα. Αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε στείλει όλα τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, με τα χρήματα που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο της προηγούμενης δόσης, τον Ιούνιο. Ένα τεχνικό θέμα, ωστόσο βασικό, καθώς η απόδειξη πως τα χρήματα έφτασαν στους ιδιώτες δικαιούχους είναι προϋπόθεση για την καταβολή των 1,7 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης.

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών, η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup με βάση την ενημέρωση που είχε από τους εκπροσώπους των θεσμών, εξέτασε εάν τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης.

Ντάισελμπλουμ: Καμία συζήτηση σήμερα για το χρέος

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ προσερχόμενος και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.

Μοσκοβισί: Περιμένω θετικό σήμα για τα 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει το Eurogroup να αποφασίσει «την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης». Πρόσθεσε δε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «επιτέλους, μετά από καιρό, όλοι μαζί οικοδομούμε ένα succees story», αναγνωρίζοντας ωστόσο, τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα χρειάζεται νέα μέτρα» εκτίμησε επίσης.

Ερωτηθείς για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Αυτό το μήνυμα έχουμε λάβει και από τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ» πρόσθεσε.

Δημοφιλή