7 πράγματα που θέλουν να γνωρίζετε όσοι πάσχουν από Μετατραυματικό Στρες

7 πράγματα που θέλουν να γνωρίζετε όσοι πάσχουν από Μετατραυματικό Στρες
Shutterstock / LoloStock

Η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σε θέματα ψυχικής υγείας και να «ανοίξει» τη συζήτηση σχετικά με το στίγμα και τις διακρίσεις στις ψυχικές διαταραχές.

Πολλές φορές ακούμε για κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια, αλλά λιγότερες για την περίπτωση του «Μετατραυματικού Στρες» (PTSD), το οποίο επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους. Πρόκειται για μία αγχώδη διαταραχή, η οποία έχει συνδεθεί άμεσα με τους βετεράνους του πολέμου. Παρ' ολ' αυτά, είναι μία διαταραχή η οποία μπορεί να συνδεθεί με ποικίλα τραυματικά γεγονότα, όπως είναι ο βιασμός, ο σχολικός εκφοβισμός, ένα έγκλημα, ακόμα και την διαδικασία του τοκετού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν flashbacks και αϋπνίες, ενώ η διαταραχή αυτή έχει συνδεθεί και με την κατάθλιψη και την κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Προκείμενου να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για την Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες, 7 bloggers της HuffPost Uk, μοιράζονται αυτά που θα ήθελαν να γνωρίζουν οι γύρω τους για την διαταραχή τους.

1. Το Μετατραυματικό Στρες μπορεί να επηρεάσει τον καθένα

Η Imogen Groome διαγνώστηκε με PTSD αφού δέχθηκε σεξουαλική επίθεση τον πρώτο χρόνο στο Πανεπιστήμιο, αλλά αναφέρει ότι συχνά οι άνθρωποι έχουν την αντίληψη ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Όταν ρωτάω τους φίλους μου σχετικά με το PTSD, πολλοί σκέφτονται βετεράνους ή ανθρώπους που έχουν βιώσει τρομοκρατικές επιθέσεις».

2. Τα flashbacks (εικόνες από το παρελθόν) δεν είναι απλά αναμνήσεις

Η Sezín Koehler είχε δεχτεί επίθεση με όπλο και έμαθε να ζει με τα flashbacks και τις επιπτώσεις τους.

«Τα flashbacks δεν είναι απλά αναμνήσεις ενός τραυματικού γεγονότος, είναι το σώμα που ξαναζεί αυτό το περιστατικό. Η καρδιά χτυπά σαν να παθαίνεις καρδιακή προσβολή, όλο το νευρικό σύστημα είναι ζωντανό για να “πολεμήσει”, υπάρχει έντονη αίσθηση φόβου, άγχος, δυσκολία στην αναπνοή και το συναίσθημα ότι πρόκειται να πεθάνεις», αναφέρει.

3. Η πρόοδος μπορεί να είναι αργή

Η Ella Robson άρχισε να βιώνει μετατραυματικό στρες έπειτα από μία φυσική καταστροφή που έζησε σε μικρή ηλικία. Η θεραπεία της δεν ήταν άμεση και προσπαθεί να επικεντρώνεται ακόμα και σήμερα σε μικρά θετικά πράγματα, όπως είναι ο καλός καιρός.

«Η θεραπεία είναι ταξίδι, όσο γλυκανάλατο κι αν ακούγεται αυτό», αναφέρει.

4. Ακόμα και μικρά σημάδια στοργής μπορούν να βοηθήσουν

Η Rosie Burnham δέχτηκε σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση όταν ήταν 13 ετών και όπως αναφέρει η ίδια, η υποστήριξη που δέχεται από φίλους και την οικογένειά της είναι αυτό που συνεχίζει να την βοηθά στην θεραπεία της.

5. Μπορεί να νιώθεις σαν να είσαι ο μεγαλύτερος εχθρός σου

Ο William Shield πέρασε 6 χρόνια στον στρατό και πήγε 2 φορές στο Αφγανιστάν. Τώρα, νιώθει ότι πολεμά τον ίδιο του τον εαυτό.

«Το πιο λυπηρό είναι ότι ο εχθρός μου είναι ο μόνος εχθρός που δεν μπορώ να νικήσω. Ο εαυτός μου. Είμαι παγιδευμένος σε με αιώνια μάχη με το μυαλό μου».

6. Να αφήνεις το νοσοκομείο είναι το πιο δύσκολο πράγμα

Η Catriona Ogilvy διαγνώστηκε με PTSD αφού γέννησε πρόωρα και μόλις βγήκε από το νοσοκομείο τα συμπτώματά της έγιναν χειρότερα.

7. Γίνεται πιο εύκολο με τον καιρό

Η Natasha Batsford μετά την γέννηση του πρώτους της γιου υπέφερε από μετατραυματικό στρες. Άρχισε να το κατανοεί καλύτερα όταν έμεινε έγκυος στο δεύτερο παιδί της και αναφέρει ότι υπάρχει «φως στο τούνελ».

«Αφιέρωσα χρόνο μιλώντας για τις εμπειρίες μου και να άρχισα να συμβιβάζομαι μαζί τους. Προγραμμάτισα δύο υπέροχους τοκετούς που με έκαναν να νιώθω ότι με σέβονται και είχα δίπλα μου την σωστή υποστήριξη. Και πέρασα στην αντιπέρα όχθη, λίγο τρομαγμένη, λίγο πιο δυνατή, αλλά όχι τίποτα χειρότερο από αυτό. Μία μέρα, με την κατάλληλη υποστήριξη, θα κάνεις κι εσύ το ίδιο. Στο υπόσχομαι».