ΔΙΕΘΝΕΣ
10/10/2016 09:07 EEST | Updated 10/10/2016 11:14 EEST

Στον Όλιβερ Χαρτ και τον Μπενγκ Χόλμστρεμ το Νομπέλ Οικονομίας 2016

Twitter
Town hall in Oslo, Norway - place where the Nobel Prize is recognized.

Στον Αμερικανο-Βρετανό Όλιβερ Χαρτ και τον Φινλανδό Μπενγκ Χόλμστρεμ απονεμήθηκε το Νομπέλ Οικονομίας 2016.

Ο Χαρτ είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στο πώς οι συμβατικοί διακανονισμοί επηρεάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και τα όρια που μπαίνουν στις εταιρίες. Ο ίδιος γεννήθηκε στο Λονδίνο αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του καριέρα έλαβε χώρα στην Αμερική.

Ο Χόλμστρεμ γεννήθηκε στην Φινλανδία αλλά η βάση του είναι επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή την περίοδο είναι καθηγητής Οικονομικών στο MIT της Μασαχουσέτης και το πεδίο ερευνών του κινείται κοντά σε εκείνο με του Χαρτ. Ο Χόλστρεμ ασχολείται επίσης με τα προβλήματα ρευστότητας σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Και οι δύο άνδρες δίνουν μελετούν οικονομικές συμφωνίες.

«(Το έργο) θέτει τα θεωρητικά θεμέλια για τον σχεδιασμό πολιτικών και θεσμών σε πολλούς τομείς, από την νομοθεσία για τη χρεοκοπία έως το συνταγματικό δίκαιο», ανέφερε το Ίδρυμα Νόμπελ, ανακοινώνοντας τους νικητές του βραβείου που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (928.000 δολαρίων).

Το βραβείο για την Οικονομία είναι το πέμπτο Νομπέλ που ανακοινώνεται φέτος. Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι νικητές των Νόμπελ Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας και Ειρήνης. Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Sponsored Post