Επανδρωμένες αποστολές στον Άρη ως τη δεκαετία του 2030 «βλέπει» ο Μπαράκ Ομπάμα

Επανδρωμένες αποστολές στον Άρη ως τη δεκαετία του 2030 «βλέπει» ο Μπαράκ Ομπάμα
In this image provided by NASA shows NASA'S Journey to Mars. President Barack Obama sought Tuesday, Oct. 11, 2016, to reinvigorate his six-year-old call for the U.S. to send humans to Mars by the 2030s, a mission NASA has been slowly and quietly trudging away at. (NASA via AP)
In this image provided by NASA shows NASA'S Journey to Mars. President Barack Obama sought Tuesday, Oct. 11, 2016, to reinvigorate his six-year-old call for the U.S. to send humans to Mars by the 2030s, a mission NASA has been slowly and quietly trudging away at. (NASA via AP)
ASSOCIATED PRESS

Στην «κούρσα» για τον Άρη φαίνεται να εισέρχεται και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι θα καταβάλει προσπάθειες για να αποσταλούν άνθρωποι στον Άρη ως τη δεκαετία του 2030 και δεσμευόμενος ότι θα συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες για τη δημιουργία διαστημικών σκαφών και ενδιαιτημάτων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν και να μεταφέρουν αστροναύτες σε αποστολές μεγάλης διάρκειας στο Βαθύ Διάστημα.

Οι δηλώσεις Ομπάμα έρχονται σε μια περίοδο που ο Κόκκινος Πλανήτης προσελκύει έντονο ενδιαφέρον, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις του Έλον Μασκ, ιδρυτή, μεταξύ άλλων, της SpaceX, για τα φιλόδοξα σχέδια αποικισμού του Άρη (οι οποίες, παρεμπιπτόντως, προκάλεσαν και την απάντηση της «αντίζηλου», Boeing), τους σχεδιασμούς της NASA για το ταξίδι στον Άρη, τις εν εξελίξει αποστολές προς τον Κόκκινο Πλανήτη κ.α.

«Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο ζωτικής σημασίας στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της Αμερικής στο Διάστημα: Την αποστολή ανθρώπων στον Άρη μέχρι τη δεκαετία του 2030 και την ασφαλή επιστροφή τους στη Γη, με τον απώτερο στόχο μία ημέρα να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα σε άρθρο του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CNN.

«Τον περασμένο χρόνο και μόνο, η NASA βρήκε νερό σε υγρή μορφή στον Άρη και στοιχεία περί ύπαρξης πάγου σε ένα από τα φεγγάρια του Δία, και χαρτογραφήσαμε τον Πλούτωνα- πάνω από τρία δισ. μίλια μακριά- σε υψηλή ανάλυση. Τα διαστημικά τηλεσκόπιά μας αποκάλυψαν νέους πλανήτες παρόμοιους με τη Γη σε τροχιά γύρω από μακρινά άστρα, και ετοιμάζουμε νέες αποστολές σε αστεροειδείς, που θα μας βοηθήσουν να μάθουμε πώς να προστατέψουμε τη Γη από την απειλή της σύγκρουσης με κάποιον, ενώ παράλληλα μας διδάσκουν για την προέλευση της ζωής στη Γη. Έχουμε πετάξει σε κάθε πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος- κάτι που δεν μπορεί να πει κανένα άλλο έθνος» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος, εν όψει συνάντησης στο Πίτσμπεργκ αυτή την εβδομάδα, που διοργανώνεται από τον Λευκό Οίκο, με στόχο να έρθουν κοντά και να συνεργαστούν επιστήμονες, φοιτητές και άλλοι με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για την ανάπτυξη της διαστημικής αγοράς.

«Το να πάμε στον Άρη θα απαιτεί συνεχή συνεργασία μεταξύ πρωτοπόρων από την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, και είμαστε ήδη σε αυτόν τον δρόμο. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ιδιωτικές εταιρείες θα μεταφέρουν για πρώτη φορά αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας πως το επόμενο βήμα θα είναι οι αποστολές πέρα από την τροχιά της Γης.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μια από τις πρώτες του μνήμες ήταν να κάθεται στους ώμους του παππού του και να ανεμίζει μια σημαία καθώς οι Αμερικανοί αστροναύτες επέστρεφαν στη Χαβάη, «χρόνια πριν πατήσουμε στη Σελήνη, δεκαετίες πριν προσεδαφίσουμε όχημα στον Άρη. Μια γενιά πριν φωτογραφίες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εμφανιστούν στα social media feeds μας».

«Κάποια μέρα, ελπίζω να σηκώσω τα δικά μου εγγόνια στους ώμους μου. Θα κοιτάμε και πάλι με θαυμασμό στα άστρα, όπως έκαναν οι άνθρωποι από την αρχή του χρόνου. Αλλά αντί να περιμένουμε ανυπόμονα την επιστροφή των ακούραστων εξερευνητών μας, θα ξέρουμε ότι εξαιτίας των επιλογών που κάνουμε, θα πάμε στο Διάστημα όχι για επίσκεψη, αλλά για να μείνουμε- και κάνοντας αυτό, να κάνουμε τις ζωές μας καλύτερες στη Γη» καταλήγει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοφιλή