Δύο ημέρες μέχρι την εκτέλεση της Ιρανής που δολοφόνησε τον σύζυγό της που την κακοποιούσε

Δύο ημέρες μέχρι την εκτέλεση της Ιρανής που δολοφόνησε τον σύζυγό της που την κακοποιούσε
Iran woman walking in towards Shah mosque located in Naghsh i Jahan square in center of Isfahan, Iran.
Iran woman walking in towards Shah mosque located in Naghsh i Jahan square in center of Isfahan, Iran.
Didier Marti via Getty Images

Μια 22χρονη Ιρανή που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για την δολοφονία του κακοποιητικού συζύγου της πρόκειται να εκτελεστεί. Η εκτέλεση της γυναίκας είχε προγραμματιστεί για τις 13 Οκτωβρίου όμως αναβλήθηκε καθώς ξαναπαντρεύτηκε στην φυλακή και έμεινε έγκυος. Δύο ημέρες πριν την αρχική ημερομηνία, η ίδια απέβαλε λόγω σοκ, καθώς εκτελέστηκε η φίλη και συγκρατούμενή της.

Η Zeinab Sekaanvand ήταν 15 χρονών όταν παντρεύτηκε τον Hossein Sarmadi. Ο σύζυγός της την κακοποιούσε συστηματικά, ενώ ακόμα και ο αδελφός του την βίαζε. Η ίδια είχε ζητήσει πολλές φορές την βοήθεια της αστυνομίας χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ο Sarmadi αρνούνταν να υπογράψει τα χαρτιά για το διαζύγιο. Όταν προσπάθησε να γυρίσει στην οικογένειά της, εκείνοι την αποκήρυξαν.

Δύο χρόνια αργότερα, ενώ το κορίτσι ήταν ακόμα ανήλικο, ο άνδρας σκοτώθηκε. Οι αρχές την συνέλαβαν και την οδήγησαν στο τμήμα όπου και την βασάνισαν. Η ίδια αρχικά είπε ότι η ίδια σκότωσε τον σύζυγό της, όμως αργότερα έριξε την ευθύνη στον κουνιάδο της που επίσης την κακοποιούσε. Ο άνδρας της είπε ότι θα την συγχωρούσε εάν ομολογούσε τον φόνο -αυτό, σύμφωνα με τον Ισλαμικό Νόμο, σημαίνει ότι θα την άφηναν ελεύθερη- όμως έλαβε την πιο αυστηρή ποινή που θα μπορούσε να της επιβληθεί: εκτέλεση δι' απαγχονισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ιρανοί δικαστές συνήθως οφείλουν να εξετάσουν την ψυχική κατάσταση ενός ανηλίκου πριν επιβάλλουν την θανατική ποινή σε έναν ανήλικο. Παρόλο που αποδείχτηκε ότι η Sekaanvand έπασχε από μορφή κατάθλιψης και υπέφερε από αϋπνίες, δεν της δόθηκε κανένα ελαφρυντικό. Οι δικαστές δεν εξέτασαν ούτε το ενδεχόμενο να βρισκόταν σε άμυνα, καθώς κακοποιούνταν καθημερινά.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ έχουν μείνει δύο ημέρες για την εκτέλεση της 22χρονης.

Δημοφιλή