Όσα «είπε» η γλώσσα του σώματος Κλίντον-Τραμπ στο δεύτερο ντιμπέιτ

Όσα «είπε» η γλώσσα του σώματος Κλίντον-Τραμπ στο δεύτερο ντιμπέιτ
Republican presidential nominee Donald Trump listens to Democratic presidential nominee Hillary Clinton during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Sunday, Oct. 9, 2016. (AP Photo/Patrick Semansky)
Republican presidential nominee Donald Trump listens to Democratic presidential nominee Hillary Clinton during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Sunday, Oct. 9, 2016. (AP Photo/Patrick Semansky)
ASSOCIATED PRESS

Μετά από όσα ακούστηκαν για όσα ειπώθηκαν στην δεύτερη τηλεμαχία των δύο υποψήφιων Αμερικανών προέδρων, ήρθε η ώρα να αναλύσουμε όσα «είπε» η γλώσσα του σώματος. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον πέρασαν τα δικά τους μηνύματα μέσα από τις κινήσεις των χεριών τους και τις εκφράσεις των προσώπων τους, μηνύματα που ίσως αρκετοί να μην πρόσεξαν.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Τραμπ μπήκε στην αρένα με επιθετική διάθεση, προσπαθώντας να εισβάλει στον χώρο της αντιπάλου του. Η Κλίντον με την σειρά της προσπάθησε να δείξει ότι είναι κοντά στους πολίτες. Από την ταχύτητα του βηματισμού τους, μέχρι τα σημεία όπου επέλεξαν να σταθούν, όλα ήταν ήδη προγραμματισμένα.

Ο Τραμπ μπήκε στην αρένα με αργό και δυναμικό βηματισμό. Ακόμα και η φωνή του ήταν αργή και σταθερή. Οι ψυχολόγοι λένε ότι οι άνθρωποι που αποφεύγουν τον βιαστικό βηματισμό και την γρήγορη ομιλία φαίνονται στους άλλους πιο δυναμικοί και μεγαλόσωμοι, κάτι που ο υποψήφιος θέλει να επιτύχει από την αρχή της εκστρατείας του. Η Κλίντον δεν φάνηκε να έδωσε μεγάλη βαρύτητα σε αυτόν τον τομέα.

Αυτό στο οποίο η υποψήφια με τους Δημοκρατικούς επικεντρώθηκε ήταν να επιδείξει εγγύτητα με τους πολίτες, πλησιάζοντάς τους κάθε φορά που έκαναν μια ερώτηση. Αυτό το κόλπο είχε ακολουθήσει -με επιτυχία- και ο σύζυγός της στις τηλεμαχίες με τον Τζωρτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Κάθε φορά όμως που ο Τραμπ μιλούσε, εκείνη έμενε ακίνητη, δείχνοντας σεβασμό.

Ο μεγιστάνας από την άλλη, παρόλο που στεκόταν απόμακρος όταν απαντούσε στις ερωτήσεις πολιτών (εξάλλου θέλει να δείξει ότι είναι μεγαλειώδης, όχι «κοινός θνητός»), δεν δίσταζε να πλησιάζει την αντίπαλό του κάθε φορά που αυτή μιλούσε, γεγονός που σχολίασε και η ίδια αργότερα στους δημοσιογράφους. «Ήταν πολύ... κοντά», είχε πει.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό που προσπαθούσε να κάνει ο Τραμπ ήταν να εισβάλει στον χώρο της, να είναι ορατός στο κοινό ακόμα και όταν δεν ήταν το επίκεντρο της συζήτησης. Παρόλα αυτά, δεν έδειχνε οποιοδήποτε συναίσθημα: τα χείλη του ήταν ακίνητα, τα μάτια του μισόκλειστα. Απέφευγε να χαμογελάσει για να μην δώσει το μήνυμα ότι συμφωνεί με τα λεγόμενά της, αν και τα χείλη του σχημάτιζαν ένα ελαφρύ μειδίαμα κάθε φορά που κάποιος από το κοινό επιβεβαίωνε τα λεγόμενά του. Η Κλίντον από την άλλη χαμογελούσε κάθε φορά που ο ίδιος προέβαινε σε κάποια ακραία δήλωση για να δείξει ότι τα λεγόμενά του είναι «γελοία».

Σύμφωνα με τον Guardian, ένα από τα πράγματα που έκανε επίσης ο μεγιστάνας ήταν να δείχνει με το χέρι του την Κλίντον κάθε φορά που ερχόταν σε δύσκολη θέση. Με αυτόν τον τρόπο έστρεφε την προσοχή στην αντίπαλό του.

Δημοφιλή