Στουρνάρας: Ο Βαρουφάκης πήγαινε και έλεγε στην ΕΚΤ ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας

Στουρνάρας: Ο Βαρουφάκης πήγαινε και έλεγε στην ΕΚΤ ότι είναι υπουργός χρεοκοπημένης χώρας
Eurokinissi

Δριμεία επίθεση κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξαπέλυσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Όπως τόνισε, ο κ. Βαρουφάκης ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το ότι η ΕΚΤ έπαψε να δέχεται στις 4 Φεβρουαρίου του 2015 τα ελληνικά ομόλογα, καθώς πήγε και είπε ότι είναι ο υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας. «Τους έπεισε ότι δεν υπάρχει γυρισμός» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι, όταν μίλησε με τον Μάριο Ντράγκι, του είπε να μην τον ακούει, για να λάβει την απάντηση ότι δεν γίνεται αυτό, καθώς «είναι υπουργός Οικονομικών της χώρας σας». Παράλληλα, εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος για την άρση των capital controls.

Σχετικά με τα δάνεια των ΜΜΕ είπε πως ο μέσος όρος καθυστέρησης είναι 317 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,3 δισ., «ο χαμηλότερος που έχουμε».

«Μόνο ο ΔΟΛ, ο Πήγασος και το Star πολύ λιγότερο έχουν πρόβλημα, τα υπόλοιπα είναι ενήμερα δάνεια» είπε. Όσον αφορά στα κόμματα, είπε ότι πρέπει να του δοθούν τα δεδομένα της εποχής για να απαντήσει αν έπραξαν σωστά οι τράπεζες, αν και παραδέχτηκε πως υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις που υπαγόρευαν ακόμα και τη διαχείριση μιας τράπεζας σε καθημερινή βάση.

Σχετικά με την Τράπεζα Αττικής είπε ότι η πορεία της ήταν λάθος, αλλά τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης, εκτιμώντας πως ο Θ. Πανταλάκης μπορεί να «γυρίσει» την τράπεζα.

Εταιρείες χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης δανείζονταν «σαν να είναι η Microsoft» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως το ΤΣΜΕΔΕ ήθελε να διοικεί την τράπεζα με μη κατάλληλα στελέχη.

Δημοφιλή