Σαν σήμερα ο Σόιμπλε καθηλώθηκε μια για πάντα στο αναπηρικό καροτσάκι. Πώς έγινε η απόπειρα δολοφονίας του

Σαν σήμερα ο Σόιμπλε καθηλώθηκε μια για πάντα στο αναπηρικό καροτσάκι. Πώς έγινε η απόπειρα δολοφονίας του
SOOC

Τον Οκτώβριο του 1990 ο Ντιέτερ Κάουφμαν αποπειράθηκε να σκοτώσει τον τότε υπουργό Εσωτερικών. Από τότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθηλώθηκε μια για πάντα στο αναπηρικό καροτσάκι. Ο δράστης θεωρήθηκε παρανοϊκός.

Συγκεκριμένα ήταν 12 Οκτωβρίου του 1990. Ο κ.Σόιμπλε παρευρίσκονταν εκείνη την ημέρα, σε εκδήλωση της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης στην πόλη Όπεναου, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία για τις ανάγκες προεκλογικής εκστρατείας.

Όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικών ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του, τότε τα χειροκροτήματα και οι ζητοκραυγές του ακροατηρίου διακόπηκαν βιαίως από τρεις πυροβολισμούς.

Η πρώτη σφαίρα πέτυχε τον σωματοφύλακα του γερμανού πολιτικού, ο οποίος σωριάστηκε μονομιάς στο πάτωμα. Οι άλλες δύο τραυμάτισαν τον κ. Σόιμπλε στο πρόσωπο και στη σπονδυλική στήλη.

«Δεν μπορώ να νιώσω τα πόδια μου». Αυτές ήταν οι λέξεις, που είπε αιμόφυρτος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο μετά τη δολοφονική απόπειρα. Ο υπουργός Εσωτερικών μεταφέρθηκε εσπευσμένα λιπόθυμος στο νοσοκομείο της γενέτειράς του, στο Φράιμπουργκ, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Ωστόσο, η σφαίρα που έχει καρφωθεί στον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο ήταν εκείνη που τον καθήλωσε στο αναπηρικό καροτσάκι.

Αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας το προσωπικό ασφαλείας του χώρου στον οποίον λάμβανε χώρα η εκδήλωση εξουδετέρωσαν τον 37χρονο δράστη, Ντιέτερ Κάουφμαν.

Ο 37χρονος κάτα την απολογία του στο δικαστήριο υποστήριξε ότι η αδιαφορία του υπουργείου Εσωτερικών στις εκκλήσεις του για βοήθεια ήταν εκείνη που τον οδήγησε σε αυτήν την κίνηση.

Σύμφωνα με τη Welt, o Κάουφμαν θεωρούσε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούσαν και σ’ αυτά οφείλονταν οι αφόρητοι πόνοι που ένιωθε.

Γι' αυτό κι επί επτά συνεχόμενα χρόνια έστελνε επιστολές διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ είχε ήδη κινηθεί δύο φορές νομικά εναντίον της κυβέρνησης.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε σχεδόν αμέσως ότι ο Κάουφμαν ήταν ένα ψυχονευρωτικό άτομο. Σήμερα ο άνθρωπος που άφησε τον νυν Γερμανό υπουργό Οικονομίας παράλυτο, βρίσκεται έγκλειστος σε ψυχιατρικό ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας.

Δημοφιλή