Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών

Αντιδράσεις για το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών
Alexandros Michailidis / SOOC

Την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα δημοσιεύματα περί αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών.

Η ΕΔΕ, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και «να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5». Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει η Ένωση, «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου». Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως, με ανακοίνωσή του, καθησυχάζει.

Τι προβλέπεται από το Σύνταγμα

Το άρθρο 88 παρ. 5, αναφέρει: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

Η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της. Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο, κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των δικαστών και εισαγγελέων της χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις δικαστικές Ενώσεις».

Καθησυχάζει το υπουργείο

Το υπουργείο Δικαιοσύνης πάντως καθησυχάζει. Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Και συνεχίζει: «Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.

Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

Τι προηγήθηκε

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, σε ενημέρωση που παρείχε σε δεκάδες εφέτες και προέδρους εφετών, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη, επισήμανε ότι τέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα το θέμα της παράτασης του ηλικιακού ορίου για τους ανώτατους δικαστικούς και η θέση της Θάνου, όπως είπε, «ήταν πολύ θετική».

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά την εν λόγω ενημέρωση προ τους συναδέλφους της, είπε, ότι ετέθη το θέμα στον Πρωθυπουργό, ως «αίτημα πολλών δικαστικών», ενώ παράλληλα εξήγησε στον κ. Τσίπρα τι ισχύει σε άλλες χώρες και ειδικά στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, όπου οι δικαστές δεν έχουν όριο ηλικίας εξόδου από το δικαστικό σώμα.

ΝΔ: Αδιανόητη οποιαδήποτε μεταβολή στο όριο ηλικίας

Να σταματήσει τα «παιχνίδια» με τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη καλεί, από την πλευρά της την κυβέρνηση η ΝΔ, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι «αδιανόητη».

«Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη» αναφέρει συγκεκριμένα η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία».

Βενιζέλος: Συνταγματικώς σαφή τα όρια ηλικίας των δικαστικών

Τα όρια ηλικίας των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη συζήτηση για αύξησή τους που έγινε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Βενιζέλος παραθέτει και εκείνος το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος, όπως και το άρθρο 118 παρ. 1, για να επισημάνει το όριο ηλικίας των δικαστών αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο.

Δημοφιλή