Πληθαίνουν οι φωνές για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τι υπόσχονται Κυβέρνηση και ΝΔ

Πληθαίνουν οι φωνές για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Τι υπόσχονται Κυβέρνηση και ΝΔ
|
sooc

(UPD) - Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς απασχολεί όχι μόνο τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αλλά και κοινωνικούς φορείς.

H κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται τελικά να προχωρήσει στο πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, διευκρινίζοντας με ανακοίνωσή της ότι αυτή αφορά σε φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον «νόμο Κατσέλη».

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «θα συσταθεί εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης δημόσιων και ιδιωτικών οφειλών των επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, όπως αποφασίστηκε σήμερα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ)».

«Κατά αυτόν τον τρόπο, για πρώτη φορά το Δημόσιο, τα Ταμεία και οι Τράπεζες θα συμμετέχουν από κοινού στην απομείωση χρεών υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, προσφέροντας μια διέξοδο σε όσους πιθανώς θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του πλειστηριασμού» συμπληρώνεται.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί τα κίνητρα αυτής της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης και υπενθυμίζει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για «πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017».

«Η ρύθμιση, που σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια».

Οι φωνές

Σημειώνεται ότι η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδοςείχε αποφασίσει την αποχή των συμβολαιογράφων από την διενέργεια πλειστηριασμών σήμερα, Τετάρτη, απαιτώντας «από την ελληνική Πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαιικό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις».

Μάλιστα η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ζήτησε ο πολιτικός κόσμος να νομοθετήσει άμεσα και να θέσει όρια για την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Ακόμα, ζήτησαν να προστατευτεί η διαδικασία των πλειστηριασμών για το καλό του πολίτη και για την τήρηση της νομιμότητας. Τόνισαν επίσης ότι έχουν στοχοποιηθεί, ότι δέχονται επιθέσεις και απειλές από πολίτες, ενώ στα Ειρηνοδικεία όπου διεξάγονται οι πλειστηριασμοί, όπως λένε, υπάρχουν εντάσεις και βίαιες ενέργειες. Επισήμαναν τέλος ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβουν τις αποφάσεις και θα καθορίσουν το πλαίσιο των αντιδράσεών τους.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, νομοθετική παρέμβαση, άμεσα, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, όσων έχουν πραγματικά χαμηλά εισοδήματα και, ταυτόχρονα, δεν θα αποτελέσει δίχτυ προστασίας για τους έχοντες, αλλά κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές, ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο.

O πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στο σημείο που βρίσκεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, είναι ανεπίτρεπτο και τουλάχιστον κυνικό το να συζητάμε για πλειστηριασμούς ακινήτων, ακόμα και πρώτης κατοικίας, για οφειλές σε τράπεζες ή και στο Δημόσιο. Απαιτείται άμεσα νομοθετική παρέμβαση που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, όσων έχουν πραγματικά χαμηλά εισοδήματα και, ταυτόχρονα, δεν θα αποτελέσει δίχτυ προστασίας για τους έχοντες, αλλά κατ΄ επάγγελμα κακοπληρωτές. Οι δανειστές, που σιωπούν εκκωφαντικά για το συγκεκριμένο θέμα, οφείλουν να συναινέσουν».

Και η κόντρα

Εν τω μεταξύ η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδιέξοδο των πλειστηριασμών που η ίδια δημιούργησε και καταγγέλλει ότι «μια ημέρα πριν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – προφανώς για να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις - υπόσχεται ότι "θα" φέρει νομοθετική ρύθμιση για να προστατέψει την πρώτη κατοικία από οφειλές προς το Δημόσιο...»

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδιέξοδο των πλειστηριασμών που η ίδια δημιούργησε.

Για οφειλές ακόμη και για 500 ευρώ προς το Δημόσιο, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απειλούνται, πρώτη φορά, να χάσουν τα ακίνητά τους!

Και η Κυβέρνηση τι κάνει;

Μια ημέρα πριν το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – προφανώς για να περιορίσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις - υπόσχεται ότι "θα" φέρει νομοθετική ρύθμιση για να προστατέψει την πρώτη κατοικία από οφειλές προς το Δημόσιο...

Το "υπόσχεται" σήμερα για να το ξεχάσει τη Δευτέρα...

Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Δ.Ε.Θ. τη Συμφωνία Αλήθειας και τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση. Μέρος τους είναι η μείωση του ιδιωτικού χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνεται και η πρόταση μας για "πάγωμα" των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017.

Η Νέα Δημοκρατία θα ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του προγράμματός της για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως άλλωστε κάναμε για την Παιδεία και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Υπεύθυνα και αξιόπιστα».

Κυβερνητική απάντηση σε υψηλούς τόνους

«Ψέματα, λάσπη και κινδυνολογία το τελευταίο καταφύγιο της Νέας Δημοκρατίας», σχολιάζει σε υψηλούς τόνους το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, καταλογίζοντας «πανικό» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «επιχειρεί σήμερα την αναπαραγωγή της κινδυνολογίας» για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Έναν «πανικό», τον οποίο αποδίδει στη «σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και στα επιχειρηματικά δάνεια, με δεδομένο ότι η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έως 280.000 ευρώ προστατεύεται ήδη σε συντριπτικό ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2015».

Σε αυτό το πλαίσιο ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ, μιλώντας για «ντροπή» που θα έπρεπε να νιώθουν -«γιατί είναι αυτοί που με το ιστορικό «email Χαρδούβελη» είχαν δεσμευτεί για πλήρη άρση κάθε προστασίας από πλειστηριασμούς, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες»-, αλλά και «ξεπεσμό».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχολιάζει ότι «τελικά, η περιβόητη «Συμφωνία Αλήθειας» που περιφέρει ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται ένα συνονθύλευμα από ασύστολα και συνειδητά ψέματα", μεταξύ των οποίων «ξεχωρίζει το ζήτημα των πλειστηριασμών».

«Και παρότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ξεσκεπάστηκε και εκτέθηκε στην Βουλή, με τα ψευδή στοιχεία τα οποία παρέθεσε, το γραφείο τύπου της ΝΔ επιχειρεί σήμερα την αναπαραγωγή της κινδυνολογίας, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κερδίσει πολιτικά οφέλη, λασπολογώντας και κινδυνολογώντας», σημειώνει.

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει ότι «όλος αυτός ο πανικός της Νέας Δημοκρατίας οφείλεται στην σημερινή απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και στα επιχειρηματικά δάνεια, με δεδομένο ότι η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έως 280.000 ευρώ προστατεύεται ήδη σε συντριπτικό ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2015».

«Θα έπρεπε να ντρέπονται», συνεχίζει, «γιατί είναι αυτοί που με το ιστορικό «email Χαρδούβελη» είχαν δεσμευτεί για πλήρη άρση κάθε προστασίας από πλειστηριασμούς, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές συνέπειες». «Είναι αυτοί», τονίζει, «που όταν η κυβέρνηση υπερασπιζόταν κόκκινες γραμμές στο ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τραβούσαν ύπουλα το χαλί, πιέζοντας «να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση» για να επωφεληθούν από τις ενδεχόμενες αντιδράσεις».

Καταλήγοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, αναφέρει: «Τέτοιος ξεπεσμός. Δυστυχώς, όμως, για αυτούς, οι πολίτες δεν ξεχνούν».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε ακολούθως η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το θράσος και ο κατήφορος της Κυβέρνησης δεν έχει τέλος. Οι Τσίπρας - Καμμένος που πολέμησαν λυσσαλέα και καταψήφισαν κάθε ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, κουνάνε σήμερα το δάχτυλο στην κοινωνία. Μια κοινωνία που γνωρίζει πολύ καλά ότι επί Νέας Δημοκρατίας δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Σε αντίθεση σήμερα με τον κ. Τσίπρα που τότε κορόιδευε την κοινωνία λέγοντας “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”.Τα ψέματα που είπαν και συνεχίζουν να λένε δεν τους σώζουν από την οργή των πολιτών»

Πήγαινε στην αρχική σελίδα