ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12/10/2016 17:16 EEST | Updated 12/10/2016 17:33 EEST

Σταθάκης: Λύση για το χρέος έως τα Χριστούγεννα, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος

Eurokinissi

Eίμαστε σε κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, υπάρχουν διαφορετικές φωνές, πρέπει να παρθούν τώρα αποφάσεις ώστε να διαμορφώσουμε με τη στρατηγική μας τις συνθήκες που θα δώσουν οριστική, μακροχρόνια και βιώσιμη λύση, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ενημερώνοντας την υποεπιτροπή της Βουλής για το ελληνικό χρέος και την απομείωση του.

 

«Είμαστε σε κομβικό σημείο, διότι ο υπολογισμός της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας. Πρέπει σε κάποια θέματα να παρθούν τώρα αποφάσεις. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, που καλείται να κάνει το ΔΝΤ. Αυτά πρέπει μέχρι τα Χριστούγεννα να κλείσουν, διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος. Το ΔΝΤ χρειάζεται αυτά τα δεδομένα. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα για να έχουμε σαφή στρατηγική για να καταστεί το χρέος βιώσιμο σε μακρά διάρκεια», εξήγησε ο κ. Σταθάκης. «Υπάρχουν διαφορετικές φωνές στους θεσμούς, στην ΕΕ, γι' αυτό είναι σε κρίσιμο κομβικό σημείο της στρατηγικής μας να κλείσουμε την αξιολόγηση, ώστε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση», πρόσθεσε.

 

Επίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η μακροχρόνια επίλυση του ελληνικού χρέους εξαρτάται από τρεις βασικούς καθοριστικούς παράγοντες: Τον πληθωρισμό, που πρέπει να προσεγγίσει τον μέσο όρο του 2%, τον ρυθμό ανάπτυξης, που έχει ως προϋπόθεση η δημοσιονομική σταθερότητα να είναι γύρω στο 2,5% με 3% και τα πλεονάσματα, τα οποία δεσμεύονται για την απομείωσή του.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, με τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση το 2015, έγινε μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2021, μεταφέροντας βραχυχρόνιες υποχρεώσεις σε μακροχρόνιες. «Η μίνι αυτή αναδιάρθρωση του χρέους έδωσε μεγάλο όφελος στη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, και μία οικονομία που δημιουργεί μεγάλη ασφάλεια τα επόμενα χρόνια επηρεάζει θετικά τους επενδυτές. Η νέα συμφωνία προβλέπει πιο ήπια προσαρμογή και επηρεάζει το σύνολο των στόχων για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Δεν είναι φαντασιώσεις, τόνισε ο κ. Σταθάκης, οι δηλώσεις των θεσμών, η απόφαση του Eurogroup, οι συζητήσεις και συναντήσεις του κ. Μοσκοβισί για να κλείσει η αξιολόγηση και να βρεθεί λύση μέχρι τα Χριστούγεννα ούτε το ΔΝΤ κινείται σε φαντασιακό κόσμο όταν ζητά μέχρι τότε να συζητηθεί το χρέος.

Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δική του διαφοροποίηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την ερμηνεία της απόφασης του Eurogroup σε ότι αφορά τον χρόνο συζήτησης του χρέους.

«Το θέμα το χειρίζεται 100% ο κ. Τσακαλώτος εμείς βοηθάμε, παρακολουθούμε ότι είπε, είναι ακριβώς αυτά που σας είπα και εγώ και δεν υπάρχει καμία διαφοροποίησή μου μαζί του» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει προ ημερών στο Bloomberg, απαντώντας για το τι θα γίνει αναφορικά με το χρέος πως «το Eurogroup του Μαΐου αποφάσισε την ελάφρυνση του χρέους σε τρεις φάσεις: Βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευκρινίζονται αυτή την περίοδο με τον ESM να πιέζει για αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα μέτρα που μένει να ανακοινωθούν τώρα αλλά θα εφαρμοστούν αργότερα. Αυτά πρέπει να συζητηθούν και, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν μικρές διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας σε αυτό το μέτωπο...Πιστεύω ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι στο ελληνικό πρόγραμμα... η αβεβαιότητα αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει ή όχι δημιουργεί αβεβαιότητα και στους επενδυτές και αυτό δεν είναι καλό για την Ελλάδα. Έχω την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα πάρει μια απόφαση μέχρι τα Χριστούγεννα. Εμείς τα πάμε πολύ καλά στις μεταρρυθμίσεις, τελειώσαμε τα προαπαιτούμενα και τώρα συζητάμε την δεύτερη αξιολόγηση. Η Ελλάδα προχωράει μπροστά». 

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)