Καθυστερήσεις από την εκκίνηση για την δεύτερη αξιολόγηση

Καθυστερήσεις από την εκκίνηση για την δεύτερη αξιολόγηση
Blue ball of wool, studio shot
Blue ball of wool, studio shot
A&Me via Getty Images

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το «καψόνι» που επιφύλαξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας. Το παιχνίδι των καθυστερήσεων, το οποίο ο κ. Σόιμπλε ξέρει να το παίζει πάρα πολύ καλά, προϊδεάζει το οικονομικό επιτελείο για τη δύσκολη δεύτερη αξιολόγηση που αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στελέχη με άμεση γνώση τόσο των διαπραγματεύσεων, όσο και των κινήσεων στο παρασκήνιο μιλούν για νέα περίοδο σκλήρυνση της στάσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αυτή τη στιγμή βλέπει μπροστά του μόνο τις Γερμανικές εκλογές.

Η αναζήτησή κολλήματος προκειμένου να καθυστερήσει το Eurogroup την εκταμίευση της δόσης των 2,8δις ευρώ, προμηνύει μια ακόμα σκληρή διαπραγμάτευση όταν μάλιστα αυτή αφορά μια νέα δόση 6,1δις ευρώ, αλλά κυρίως η ολοκλήρωση της θα οδηγήσει στο επόμενο στάδιο συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Το κουβάρι των γεγονότων αυτή τη στιγμή δεν είναι απλά μπλεγμένο. Περισσότερο μάλλον μοιάζει με κόμπο, τον οποίο αρκετοί παράγοντες από την πλευρά των εταίρων δεν έχουν καμία διάθεση να τον λύσουν.

Ο ρόλος του ΔΝΤ

Οι πληροφορίες από όλες τις πλευρές δείχνουν ότι το Βερολίνο είναι πεπεισμένο ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει η συζήτηση για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του χρέους. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα μέσα στους σκληροπυρηνικούς κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης αυξάνονται όλο και περισσότερο αυτοί που θεωρούν ότι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα εάν το ΔΝΤ συνεχίσει να μετέχει στο Ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος, εάν με αυτό τον τρόπο ξεπεραστούν οι απαιτήσεις του σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους.

Αρκετοί μάλιστα πηγαίνουν και ένα βήμα παρακάτω, εκτιμώντας ότι ο ρόλος του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και ίσως ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να αποχωρήσει οριστικά από την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτή η συζήτηση για την ώρα γίνεται στο παρασκήνιο, καθώς προς το παρόν οι θεσμοί έχουν συναποφασίσει την κοινή στάση που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και στην πλειοψηφία τους οι αξιωματούχοι τόσο της Ευρώπης όσο και του Ταμείου αναζητούν ακόμα τη φόρμουλα για την παραμονή του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Καθυστερήσεις από την εκκίνηση

Κοινή θέση και των τεσσάρων θεσμών, ότι και αυτή τη φορά δεν πρόκειται να «χαριστούν» στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Γνωρίζοντας ότι ο χρόνος αυτή τη φορά πιέζει μόνο την κυβέρνηση ήδη φρόντισαν να προετοιμάσουν την ελληνική πλευρά ότι ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Νοεμβρίου είναι ανέφικτος. Ιδανικά οι δανειστές θα ήθελαν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις αρχές του 2017.

Θέση βέβαια δεν έχει πάρει ακόμα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον οποίο θεωρείται δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι τον συμφέρει η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Αν κρίνει μάλιστα κανείς από το γεγονός ότι για μια «λογιστική αποτύπωση» των στοιχείων σχετικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμών οφειλών κέρδισε 15 ημέρες, τότε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να κερδίσει αρκετούς μήνες.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί και το γεγονός ότι αν και η κυβέρνηση ήξερε ότι τυπικά δεν θα μπορούσε να καλύψει την εκκρεμότητα σχετικά με τα στοιχεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμών οφειλών (καθώς τα επίσημα στοιχεία θα έρθουν περί τα τέλη Οκτωβρίου), δεν φρόντισε να ολοκληρώσει τυπικά και την άλλη εκκρεμότητα των προαπαιτούμενων.

Αυτή δεν ήταν άλλη από την επίσημη απόφαση για το διορισμό του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Έστω και αν τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές τουλάχιστον πριν από 20 ημέρες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξίδεψε τελικά στο Λουξεμβούργο χωρίς να έχει στα χέρια του το ΦΕΚ με το διορισμό τους, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη υπογράψει από τις 7 Οκτωβρίου την σχετική απόφαση. Η απόφαση δημοσιεύτηκε τελικά τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 536 της 10ης Οκτωβρίου), με αποτέλεσμα έστω και την τελευταία στιγμή οι δανειστές να βρουν ακόμα ένα σημείο προκειμένου να δημιουργήσουν ακόμα μια ένταση.

Δημοφιλή