Μητσοτάκης στο Χάρβαρντ: «Ο λαϊκισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιπολίτευση και αναποτελεσματικός στη διακυβέρνηση»

Μητσοτάκης στο Χάρβαρντ: «Ο λαϊκισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιπολίτευση και αναποτελεσματικός στη διακυβέρνηση»
Nikos Libertas / SOOC

«Ο λαϊκισμός είναι αποτελεσματικός στην αντιπολίτευση και αναποτελεσματικός στην διακυβέρνηση». Με αυτή τη φράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε, για μία ακόμη φορά, ότι η ΝΔ διαχωρίζει τη θέση της από το λαϊκισμό «λέγοντας την αλήθεια».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, μίλησε στο Χάρβαρντ, σε διάλεξη με θέμα «Το μέλλον της Δημοκρατίας» και τόνισε πως στόχος του κόμματός του είναι να προσφέρει ένα νέο όραμα πολιτικής.

«Πρώτη μας προτεραιότητα, να δείξουμε στον κόσμο ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του. Να πείσουμε ότι αλλάζουμε. Με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες πολιτικές», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η ΝΔ πήρε το ρίσκο να προσπαθήσει να χτίσει μια «κουλτούρα ελπίδας», λέγοντας στον κόσμο μόνο την αλήθεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως η αντιμετώπιση του λαϊκισμού αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, είτε προέρχεται από την Αριστερά, είτε από τη Δεξιά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στηριζόμενος σε ένα μεγάλο ψέμα. Αναπόφευκτα η χώρα συγκρούστηκε με την πραγματικότητα. Υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο μνημόνιο. Η οικονομία παραμένει σε ύφεση. Η Ελλάδα παραμένει, έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, εντός προγραμμάτων διάσωσης. Το 90% του πληθυσμού πιστεύει ότι η χώρα κατευθύνεται στη λάθος κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τη δική του πρόταση για την έξοδο από την κρίση, υπενθύμισε πως χρειάζεται ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και πως το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο.

«Πιστεύουμε στη μείωση της φορολογίας και των κρατικών δαπανών για να έρθει η ανάπτυξη. Παράλληλα, τονίσαμε ότι είναι αναγκαία η προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οφείλουμε να σταματήσουμε άμεσα το brain drain. Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και αυτά πρέπει να αναδείξουμε», συμπλήρωσε, βάζοντας ως προϋπόθεση επιτυχίας μια πολιτική αλλαγή.

«Η δέσμευση για ουσιαστικές, δομικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα είναι αναγκαία για τη χώρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κερδίσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ δεν πιστεύει ούτε στην ουσία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα», πρόσθεσε.

Επιπλέον εξήγησε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί καθώς, είπε, είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει η οικονομία με πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία.

«Τόσο υψηλά πλεονάσματα μπορεί να υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις. Τα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται άμεσα και με το θέμα του μη βιώσιμου ελληνικού χρέους», ανέφερε.

Επιπρόσθετα εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

«Εκλέχθηκα πρόεδρος πριν από εννέα μήνες. Χάσαμε πριν ένα χρόνο τις εκλογές με διαφορά 7%. Σήμερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγούμαστε με μια διαφορά που κυμαίνεται από 7% έως 12%. Πιστεύουμε ότι ο λαϊκισμός θα νικηθεί διότι δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Δεν θα υποσχεθούμε περισσότερα από όσα μπορούμε να δώσουμε. Η Ελλάδα θα ορθοποδήσει. Το πιστεύω ειλικρινά», υπογράμμισε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή