Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορίσει τη νέα ταυτότητα και τον προσανατολισμό του κόμματος

Οι τάσεις, οι νέοι πολιτικοί στόχοι και οι συσχετισμοί πριν την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής
SOOC

Σε ένα «βουβό» συνέδριο βαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα, Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου, έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (στο στάδιο του Τάε-Κβο-Ντο στο Παλαιό Φάληρο). Παρά το ότι πρόκειται για συνέδριο ανασυγκρότησης – είναι το πρώτο συνέδριο μετά την αποχώρηση της ΛΑΕ το 2015 – δεν υπάρχουν δημοσιοποιημένες κόντρες και ίντριγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως τώρα το πιθανότερο είναι να υπάρξει ενιαία λίστα για την Κεντρική Επιτροπή, ενώ ένα κείμενο θέσεων θα τεθεί προς συζήτηση.

Στην ηγεσία του κόμματος θεωρούν ότι είναι δείγμα ωριμότητας των μελών και ότι έχει σφυρηλατηθεί η πολιτική ενότητα του κόμματος, καθώς πια δεν υπάρχουν άλλα, κεκαλυμμένα, πολιτικά σχέδια για τη χώρα και το κόμμα.

Αυτό δίνει την δυνατότητα να συζητηθούν επί της ουσίας πολιτικά ζητήματα και να «συγγραφεί» το νέο πολιτικό αφήγημα, αλλά και να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Την προσέγγιση του νέου αφηγήματος θα κάνει με την έναρξη του συνεδρίου σήμερα το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης. Τσίπρας, που θα μιλήσει εκτός των άλλων και για το νέο κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς στα νέα καθήκοντα ως κόμματος που αποτελεί τον κύριο κορμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Το ζητούμενο είναι η οργανωμένη παρουσία στους κοινωνικούς και εργασιακούς χώρους, οι συμμαχίες, η παραγωγή πολιτικής σκέψης και η ανάπτυξη της συλλογικής συνείδησης στην κοινωνία.

Το πολιτικό κείμενο, σύμφωνα με τις συζητήσεις στην Πολιτική Γραμματεία, δεν θα θέτει μεγαλεπήβολους στόχους (π.χ. η Ελλάδα του 21ου αιώνα), αλλά θα είναι «γειωμένο» στην κοινωνική πραγματικότητα, στο τι μπορεί να προσφέρει ένα κόμμα της Αριστεράς σήμερα και αύριο στους πολίτες της χώρας, ενώ θα αναγνωρίζει αυτοκριτικά και τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις που υπήρξαν.

Ως τώρα επί του κειμένου υπάρχει συναίνεση και οι «53», που θεωρούνται ως η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση , δεν προσανατολίζονται σε δικό τους κείμενο. Όπερ σημαίνει ότι δεν αποδέχονται τον ρόλο που θέλουν να τους προσδώσουν ορισμένοι.

Βέβαια, ένα από τα ζητούμενα είναι στην παρούσα φάση να υπάρξει «εναρμόνιση του κόμματος με τον βηματισμό της κυβέρνησης» και το κόμμα να παρακολουθεί την κυβερνητική πολιτική.

Ιδιαίτερα στην οικονομία, όπου ρυθμίζονται σημαντικά θέματα όπως το χρέος, εκφράζεται αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα τόσο από τον πρωθυπουργό όσο και από τον αρμόδιο υπουργό.

σε μία προσπάθεια για περισσότερο οργανωμένη προγραμματική συζήτηση αποφασίσθηκε για πρώτη φορά η συζήτηση για τις θέσεις να γίνει με θεματικές την Παρασκευή και το Σάββατο.

Οι θεματικές αφορούν

-την αριστερά στον 21ο αιώνα (Παρασκευή πρωί)

-το κόμμα (Παρασκευή μεσημέρι)

-τις προγραμματικές αιχμές (Σάββατο)

Το απόγευμα του Σαββάτου θα γίνουν οι ψηφοφορίες για το κείμενο των θέσεων, την πολιτική απόφαση του συνεδρίου και τις αλλαγές στο καταστατικό.

Η ατζέντα

Επισημαίνεται ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα «εισέλθει» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την δημοσιοποίηση της Επιτροπής Διαλόγου. Το θέμα εκτιμάται ότι θα έχει και συμφωνίες, αλλά και διαφοροποιήσεις και τριβές και κριτικά – κυρίως για ορισμένα από τα μέλη της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων θεμάτων είναι η μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η μη «συνταγματοποίηση» της λιτότητας (δηλαδή να μην περνούν στο Σύνταγμα οι προβλέψεις του συμφώνου σταθερότητας όπως έχει προτείνει η Γερμανία), το ζήτημα των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας όπου δεν έχει αποσαφηνιστεί με ποιες θέσεις θα πάει η κυβέρνηση.

Θα συζητηθούν ακόμη το προσφυγικό όπου οι «53» κάνουν κριτική στον Γ. Μουζάλα, ο οποίος όμως διακρίνεται για τον ρεαλισμό με τον οποίο προσεγγίζει τα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και τα θέματα της αστυνόμευσης με τον Ν. Τόσκα να έχει το πλεονέκτημα πως δεν υπάρχει αντικαταστάτης του.

Η «γεωγραφία»

Το εσωκομματικό τοπίο ανάμεσα στους 2.200 – 2.500 συνέδρους που εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν διαμορφώνεται κυρίαρχα από αυτό που παλαιότερα λεγόταν «προεδρικοί». Είναι η Ενωτική Κίνηση (Παππάς, Βίτσας, Αλεξιάδης, Τζανακόπουλος, Πουλάκης, Ηλιόπουλος, Μπουρνούς, Σκορίνης), κεντρικά πολιτικά στελέχη που έχουν διαδρομή από την ΑΚΟΑ (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Φλαμπουράρης κ.α.), πολλοί ΠΑΣΟΚογενείς (Σπίρτζης, Κουρουμπλής, Κοτσακάς), η Πλατφόρμα (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου, Ζαχαριάδης κ.α.). Το παζλ συμπληρώνουν οι «53» (Τσακαλώτος, Παπαδόπουλος, Δρίτσας, Χριστοδουλοπούλου, Κυρίτσης, Καββαδία, Καραγιαννίδης κ.α).

Ξεχωριστό «κεφάλαιο» αποτελεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα έχει δικούς της συνέδρους.

Υπενθυμίζεται ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ανασυγκροτήθηκε τον τελευταίο χρόνο «ενσωματώνοντας» τον κεντρικό ποιοτικό λόγο που εκπέμπει η κυβέρνηση, αλλά συμφωνώντας σε αρκετά θέματα με τους «53».

Οι εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Ο γραμματέας

Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι ο γραμματέας του κόμματος που η ηγεσία θέλει να είναι κεντρικό πολιτικό στέλεχος. Πρόσωπο , σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βρεθεί αλλά οι ζυμώσεις συνεχίζονται. Δεν αποκλείεται να προκύψει κάποια υποψηφιότητα γραμματέα από το νυν υπουργικό συμβούλιο.

Σήμερα τη θέση καταλαμβάνει ο Π. Ρήγας η υποψηφιότητα του οποίου δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς κεντρικά στελέχη που ρωτήθηκαν ήταν αρνητικοί (Δ. Τζανακόπουλος, Π. Σκουρλέτης, Ν. Ηλιόπουλος).

80 ξένες αντιπροσωπείες

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί αντιπρόσωποι από περίπου 80 χώρες (Ασία 16 χώρες, Αφρική 12 χώρες, Αμερική 16 χώρες, Ευρώπη 34 χώρες). Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς ( ΚΕΑ) και του Κ.Κ. Γαλλίας Pierre Laurent, ο Gregor Gysi από το Die Linke της Γερμανίας, ο πρόεδρος του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού, ο Francie Molloy από το Sinn Fein της Ιρλανδίας, Ferrero, Fassina, Fratoianni, Torelli και Revelli από την Ιταλία, Podemos, Ενωμένη Αριστερά και Κ.Κ. από την Ισπανία, οι Πράσινοι της Καταλωνίας, η Maria Rola από το Μπλόκο της Πορτογαλίας. Ακόμη προσκλήθηκαν περίπου 25 πρεσβείες και 30 προσωπικότητες.

Δημοφιλή