Η Τσατάνη βρισκόταν στο σπίτι της την ώρα της έκρηξης της βόμβας στην Ιπποκράτους.Τα τρία σενάρια της Αντιτρομοκρατικής

Η Τσατάνη βρισκόταν στο σπίτι της την ώρα της έκρηξης. Τα τρία σενάρια της Αντιτρομοκρατικής
HuffPost Greece

Τρία σενάρια εξετάζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει αναλάβει τις έρευνες για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στον αριθμό 112 επί της οδού Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.

Το πρώτο σενάριο είναι ο στόχος των βομβιστών να ήταν η Εισαγγελέας Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, η οποία μένει στον 2ο όροφο της πολυκατοικίας στον αριθμό 112. (Οι φωτογραφίες είναι από το σπίτι της εισαγγελέως)

Στην περίπτωση αυτή οι δράστες θα ανήκουν, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, σε κάποια από τις γνωστές τρομοκρατικές οργανώσεις που παραμένουν ενεργές. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που τρομοκράτες βάζουν στόχο ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, είναι ότι το βράδυ της Τετάρτης η βόμβα εξερράγη περίπου 5-10 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που είχαν δώσει οι δράστες στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα που προηγήθηκαν σε εφημερίδα και ιστοσελίδα με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Ο δικηγόρος της κ. Τσατάνη κ. Θέμης Σοφός έσπευσε στο σημείο της επίθεσης το βράδυ της Τετάρτης και δήλωσε ότι «η βόμβα τοποθετήθηκε στην είσοδο της οικίας της Εισαγγελέως. Η κ. Τσατάνη είχε ζητήσει την αύξηση των μέτρων ασφαλείας της ή τη διατήρηση των μέτρων φυλάξεως της. Είχε κάνει μάλιστα ένσταση στην αρμόδια υπηρεσία για το σκοπό αυτό η οποία απορρίφθηκε. Έτσι, η πολιτεία αφαίρεσε μέρος της αστυνομικής της φύλαξης και τα αποτελέσματα της πράξης αυτής τα είδαμε σήμερα. Κινδύνεψε η ίδια και οι κάτοικοι της περιοχής». Την ώρα της επίθεσης η κ. Τσατάνη βρισκόταν στο σπίτι της.

Όταν άκουσε την έκρηξη τρομοκρατήθηκε και πήρε αμέσως τηλέφωνο την Αστυνομία και τον κ. Σοφό. Φωτογραφίες από το σπίτι της Εισαγγελέως δείχνουν ότι έπεσαν αντικείμενα στο πάτωμα ύστερα από την ισχυρή έκρηξη.

Το δεύτερο σενάριο είναι ο στόχος των βομβιστών να είναι το αυτοκίνητο του αστυφύλακα που ήταν σταθμευμένο κάτω από το σπίτι της κ. Τσατάνη, δίπλα από το οποίο ήταν τοποθετημένη η βόμβα. Ο αστυνομικός δεν ανήκει στην ασφάλεια της Εισαγγελέως και είχε τυχαία σταθμεύσει εκεί το όχημά του, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων όπου υπηρετεί. Το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υποβαθμιστεί, καθώς η Αστυνομία είχε πληροφορίες ότι επίκειται χτύπημα σε αστυνομικό στόχο και μάλιστα στις αρχές Οκτωβρίου είχε εκδώσει σχετική διαταγή για αύξηση των μέτρων αυτοπροστασίας και φύλαξης αστυνομικών εγκαταστάσεων.

Το τρίτο σενάριο, το οποίο είναι σημαντικά πιο «ασθενές» σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο, είναι η βόμβα να σχετίζεται με το βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψις», το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας όπου ζει η κ. Τσατάνη. Πρόκειται για βιβλιοπωλείο με εθνοκεντρικό προσανατολισμό που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2008 στόχος κουκουλοφόρων που το πυρπόλησαν με μολότοφ. Πρόκειται για ένα από τα παλιότερα βιβλιοπωλεία της Ιπποκράτους και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πελάτισσα ήταν και η κ. Τσατάνη, η οποία είναι λάτρης των βιβλίων ιστορίας.

Το χρονικό

Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε περίπου στις 22.10 και εξερράγη περίπου 25 λεπτά αργότερα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές στο βιβλιοπωλείο και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Περίπου μισή ώρα πριν από τη έκρηξη άγνωστος τηλεφώνησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην ιστοσελίδα «zougla.gr» και προειδοποίησε για την τοποθέτηση της βόμβας στην οδό Ιπποκράτους 112. Η έκρηξη ακούστηκε σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας με την Αστυνομία να αποκλείει το δρόμο για πολύ ώρα προκειμένου οι άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών να ερευνήσουν σχολαστικά το σημείο. Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους αστυνομικούς είναι ότι οι δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν σε μία ώρα που αυτομάτως εκτοξεύει το ρίσκο για πρόκληση τραυματισμών, καθώς στην περιοχή υπήρχε κίνηση πολλών πεζών και οχημάτων.

Δημοφιλή