Πως ένα μικρό κορίτσι και το milkshake του στάθηκαν η αφορμή για να εφευρεθεί το σπαστό καλαμάκι

Πως ένα μικρό κορίτσι και το milkshake του στάθηκαν η αφορμή για να εφευρεθεί το σπαστό καλαμάκι
Boy and girl enjoying milkshakes
Roberto Muñoz via Getty Images
Boy and girl enjoying milkshakes

Μία μέρα, η μικρή Judith Friedman καθόταν στον πάγκο του μαγαζιού «Varsity Sweet Shoppe» στο Σαν Φρανσίσκο και προσπαθούσε να ρουφήξει με ένα καλαμάκι το milkshake της. Το καλαμάκι που είχε στο ποτήρι της ήταν ένα ψηλό, χάρτινο καλαμάκι, το οποίο δεν λύγιζε, κάτι που στεκόταν εμπόδιο ανάμεσα στην μικροκαμωμένη Judith και το λαχταριστό της milkshake. Εάν τραβούσε το καλαμάκι προς το μέρος της, μπορεί να έριχνε το ποτήρι, ενώ αν το λύγιζε για να το φτάσει έκοβε την κυκλοφορία του ποτού της. Αυτή την δυσκολία της πρόσεξε και ο πατέρας της, Joseph B. Friedman.

Μπορεί ένα μαξιλάρι στην καρέκλα της, ώστε να «ψηλώσει« να ήταν αρκετό για να την βοηθήσει να πιει το milkshake της, αλλά ο πατέρας της προτίμησε να δώσει μία μακροπρόθεσμη λύση, όπως αναφέρει το Saveur. Πήρε ένα καλαμάκι, οδοντικό νήμα και μία μικρή μεταλλική βίδα και έπιασε δουλειά. Προκειμένου να δημιουργήσει ένα καλαμάκι που λυγίζει και είναι λειτουργικό ταυτόχρονα έβαλε τη μεταλλική βίδα μέσα στο καλαμάκι και άρχισε να την τυλίγει εξωτερικά με το οδοντικό νήμα, στο σημείο που είναι τα «δοντάκια» της βίδας. Το αποτέλεσμα ήταν ένα καλαμάκι το οποίο μπορεί να λυγίζει χωρίς να χαλάει η ροή.

Ο Friedman πατένταρε το καλαμάκι αυτό με το όνομα «drinking tube» (σωλήνας πόσης) και χρησιμοποιήθηκε αρχικά στα νοσοκομεία αλλά σύντομα κατέκτησε όλο τον κόσμο!