Περήφανος ο Τσακαλώτος για την κόντρα Φίλη με την εκκλησία και η ανάλυση περί φλερτ, σεξ και οικονομίας

Περήφανος ο Τσακαλώτος για την κόντρα Φίλη με την εκκλησία και η ανάλυση περί φλερτ, σεξ και οικονομίας
Eurokinissi

Ο κ. Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εξήρε τη στάση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο θέμα των θρησκευτικών και τόνισε: «Είμαι περήφανος που περάσαμε τις φυλακές τρίτου τύπου. Είμαι περήφανος που περάσαμε τη συμβίωση των ομοφυλοφίλων , είμαι περήφανος ότι ο Νίκος ο Φίλης έκανε την κόντρα με την Εκκλησία και είμαι απογοητευμένος πόσοι λίγοι τον υποστήριξαν στη διανόηση, πόσοι λίγοι αριστεροί άνθρωποι βγήκαν να πουν».

Παράλληλα απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του είπε: «Θέλω να πω στον Αρχιεπίσκοπο, ότι στην Επιστολή Παύλου προς Κορινθίους λέει ότι οι τρεις αξίες της Εκκλησίας είναι η πίστη, η αγάπη και η ελπίδα, αλλά πάνω από όλα λέει είναι η αγάπη. Γιατί χωρίς την αγάπη, που εμείς τη λέμε αλληλεγγύη, όλα τα άλλα είναι ιδιοτέλεια. Κι εγώ αγάπη στα βιβλία των θρησκευτικών δεν βλέπω. Δεν βλέπω ότι μαθαίνουν τα παιδιά μας πώς ζουν οι άλλοι, πώς είναι, πώς σκέφτονται και να έχουμε αυτή την αλληλεγγύη και την αγάπη».

Διαβάστε επίσης:

Για τη διαπραγμάτευση είπε: «Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε».

Εν τω μεταξύ την ώρα που ανέβαινε στο βήμα οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ φώναξαν το σύνθημα «μέχρι τις Βρυξέλλες ακούστε μας καλά δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», ο υπουργός περίμενε να ολοκληρωθεί και άρχισε την ομιλία του με τον ορισμό του Μίλαν Κούντερα για το φλέρτ.

«Ο Μίλαν Κούντερα έδωσε κάποτε έναν ορισμό τι είναι το φλερτ. Οτι το φλερτ είναι υπόσχεση του σεξ χωρίς εγγυήσεις. Εγώ νομίζω ότι αυτοί που πιστεύουμε στον σοσιαλισμό και στον κοινωνικό μετασχηματισμό, πιστεύουμε χωρίς εγγυήσεις, πουθενά δεν γράφεται, δεν υπάρχει υποσημείωση στα βιβλία της Αριστεράς ότι παλεύουμε μόνο με τη σιγουριά, παλεύουμε μόνο γι αυτά που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα κερδίσουμε. Παλεύουμε όποιες και να είναι οι συνθήκες, όποιοι και να είναι οι συσχετισμοί», επισήμανε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς που υπάρχει και εξήγησε με χιούμορ: «Εχουμε μια πολύ ρευστή κατάσταση. Μετά την κρίση του 2009 το σύστημα δεν έχει βρει την ισορροπία του. Κάτι έχει αλλάξει στον καπιταλισμό, αλλά δεν το έχουν καταλάβει όλοι. Ευτυχώς υπάρχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που νομίζει ότι μπορεί να πει αυτά που έλεγε το 1980 και να γυρίσει στην εξουσία. Η πρόταση μου στην τεχνική ομάδα του συνεδρίου είναι να φτιάξει αυτοκόλλητα που θα βάλουμε όλοι στα αυτοκίνητα και θα λένε «Κυριάκο να έχεις πάντα την υγειά σου».

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τους σοσιαλδημοκράτες και σημείωσε: « Πρέπει να συζητάμε με τους σοσιαλδημοκράτες στην Ευρώπη, πρέπει να ανοίξουμε κάθε χαραμάδα, πρέπει. Αλλά δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι όταν διαπραγματεύεσαι, όταν κάνεις συζητήσεις πρέπει να έχεις σίγουρα τις δικές σου ιδέες και τις δικές σου απόψεις. Εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ότι είμαστε κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Εκεί αρχίζουμε και εκεί τελειώνουμε. Δεν έχουμε εγγυήσεις γιατί δεν έχουμε βρει το κατάλληλο κόμμα. Ακούω και συζητάμε παντού ότι υπάρχουν φαινόμενα στην κυβέρνηση και στο κόμμα που δεν μας αρέσουν. Χωρίς ένα μαζικό κόμμα πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε σε πελατειακά συστήματα, στα ρουσφέτια. Είναι η δουλειά του κόμματος να μας προστατέψει».

Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός και ο Φραγκίσκος της Ασίζης

Απάντησε σε όσους λένε ότι ήταν λάθος η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015 και δεν θα έπρεπε να ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης, και παρατήρησε: «Λένε πολλοί ήταν λάθος το πρώτο εξάμηνο, δεν θα έπρεπε να ήταν ο Βαρουφάκης, δεν πήγαμε καλά. Εγώ θα έλεγα και ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός να ήταν , ο Αγιος Φραγκίσκος της Ασίζης, θα ήθελαν να αποτύχει η Αριστερά. Αλλά εμείς δουλεύουμε για μην αποτύχει αυτή η Αριστερά.

Ως προς τα συμφωνηθέντα με τους Θεσμούς είπε ότι ήταν ένας αναγκαίος συμβιβασμός και σημείωσε: «Ολοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί τα εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε. Μαζί θα τα κερδίσουμε. Μαζί».

Υπεραμύνθηκε των αποτελεσμάτων από τη διαπραγμάτευση και είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είχαμε σώσει τους ανασφάλιστους αν δεν είχαμε υπουργό Υγείας τον Ανδρέα Ξανθό. Εγώ δεν πιστεύω ότι θα είχαμε την εθνική σύνταξη αν δεν ήταν ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπουργός Εργασίας. Δεν πιστεύω ότι θα είχαμε έναν προοδευτικό φόρο εισοδήματος αν δεν ήταν ο Γιώργος Χουλιαράκης. Δεν πιστεύω ότι αν δεν ήταν ο Γιώργος Σταθάκης υπουργός Οικονομίας ότι θα είχαμε τους στόχους του νόμου Κατσέλη. Ξέρετε τι μας έλεγαν οι θεσμοί για το νόμο Κατσέλη; Να σώσουμε τα σπίτια 50.000 και με εισόδημα μόνο 8.000 και το ανεβάσαμε αυτό σε 30.000 και 200.000. Αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση. Και τώρα να είστε σίγουροι και σε αυτά που έχουμε να διαπραγματευθούμε. Θα διαπραγματευθούμε με σθένος γιατί ξέρουμε που πατάμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε. Μπορεί το Μνημόνιο να είναι δικό μας αλλά το σύνθημα μας πρέπει να είναι κάθε εμπόδιο για καλό. Μας επέβαλαν το Ταμείο. Εχουμε τις ιδέες να νοικοκυρέψουμε την περιουσία του δημοσίου. Εχουμε τις ιδέες να διασώσουμε τις επιχειρήσεις. Να μην λέμε πάντα ότι μας φταίνε οι άλλοι. Να συζητήσουμε για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια στρατηγική και για το νερό και για την ηλεκτρική ενέργεια».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή