ΕΙΔΗΣΕΙΣ
14/10/2016 18:09 EEST | Updated 14/10/2016 19:36 EEST

Πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ οι κυρώσεις στα μη αδειοδοτημένα κανάλια: Τι αλλάζει στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες

Eurokinissi

Τροποποιήσεις στον νόμο 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες επιφέρει τροπολογία του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στο σ/ν «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις».

Οι τροποποιήσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν, την επιβολή προθεσμιών για τη μετατροπή μετάδοσης προγράμματος σε HD σε έξι μήνες από την χορήγηση άδειας, η επιβολή αυστηρότερων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος μη αδειοδοτημένων παρόχων, πέντε ημέρες μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ μετατίθεται εκ νέου κατά τρεις μήνες, δηλαδή από 1.1.2017 αντί από 1.10.2016 που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την τροπολογία, «η παράβαση των διατάξεων που αφορούν στα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ή/ και αριθμών, η χρήση ραδιοσυχνοτήτων ή αριθμών χωρίς να έχει προηγηθεί εκχώρηση σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, καθώς και η παράνομη εμπορία ή χρήση τερματικού εξοπλισμού και ραδιοεξοπλισμού τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή ύψους από 20.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ για κάθε παράβαση».

Οι κυρώσεις, όπως προαναφέρθηκε, επιβάλλονται μετά την πάροδο πέντε εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ, στις εξής περιπτώσεις:

α) παροχής και με κάθε τρόπο διανομής περιεχομένου, ανεξαρτήτως στόχευσης, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής σε ελεύθερη λήψη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από παρόχους μη αδειοδοτημένους κατά τις διατάξεις του νόμου

β) διανομής, κωδικοποίησης, μετάδοσης και με οποιονδήποτε τρόπο διάθεσης στο κοινό από παρόχους δικτύου επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και σε οποιαδήποτε εμβέλεια ή γεωγραφική κάλυψη, προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου «των ανωτέρων υπό (α) αναφερομένων».

Όσον αφορά στην υποχρέωση μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας (HD), «αφορά αποκλειστικά στο πρότυπο μετάδοσης/ διανομής του περιεχομένου προς το κοινό. Η προθεσμία μετάδοσης σε πρότυπο υψηλής ευκρίνειας του περιεχομένου των αδειοδοτούμενων παρόχων ορίζεται σε έξι μήνες από τη χορήγηση κάθε άδειας. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρείται το περιεχόμενο, είτε των αδειοδοτούμενων παρόχων, είτε τρίτων προμηθευτών τους, το οποίο αφορά σε εκπομπές αρχείου, που έχουν παραχθεί πριν έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου σε άλλο πρότυπο ευκρίνειας ή σε άλλες προϋπάρχουσες μορφές ή υλικούς φορείς, το οποίο δύναται να μεταδίδεται στην πρωτότυπή του μορφή ή ευκρίνεια».

Οι αδειοδοτούμενοι πάροχοι υποχρεούνται μέσα σε δύο χρόνια από τη χορήγηση της άδειας να διασφαλίσουν ότι και το παραγόμενο από αυτούς ή για λογαριασμό τους πρόγραμμα θα πληροί το πρότυπο μετάδοσης σε HD.

Όπως αναφέρεται, η μεταβατική περίοδος προσαρμογής του μεταδιδόμενου και παραγόμενου προγράμματος των αδειοδοτημένων παρόχων στο πρότυπο υψηλής ευκρίνειας έχει σκοπό «να δοθεί επαρκής χρόνος για την πραγματοποίηση της απαιτούμενης τεχνολογικής επένδυσης εκ μέρους των παρόχων, καθώς και για την ενδεχόμενη αντικατάσταση τηλεοπτικών δεκτών από ορισμένους χρήστες».

ΝΔ: Αντιδημοκρατικός κατήφορος

Από το γραφείο Τύπου της ΝΔ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Το πραξικόπημα Τσίπρα - Παππά κορυφώνεται με άλλη μια αυταρχική πράξη που οδηγεί μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες σε κλείσιμο τα τηλεοπτικά κανάλια. Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες. Οφείλουμε όλοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να συνειδητοποιήσουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον όποιον οδηγεί η Κυβέρνηση τη χώρα και να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Παππάς: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε πρόνοια για την προστασία των θέσεων εργασίας

Αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε πρόνοια για την προστασία των θέσεων εργασίας στα κανάλια σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας στην Web TV της Αυγής χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «κροκοδείλια» τα δάκρυα των καναλαρχών για το συγκεκρμένο ζήτημα.

Το σχόλιο της κυβέρνησης για την τροπολογία

Η τροπολογία Παππά αποβλέπει:

Στην κατοχύρωση της επένδυσης των υπερθεματιστών.

Στην ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Περιλαμβάνει 6 σημεία:

1. Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για μετάδοση μη αδειοδοτημένου σήματος . Ίσχυαν μόνο για τον πάροχο δικτύου. (Digea). Τώρα επεκτείνονται και στον πάροχο περιεχομένου (κανάλι). Επίσης αυστηροποιούνται.

Ποινικές κυρώσεις: Φυλάκιση έως 12 μήνες. Χρηματική ποινή από 20.000 έως 1.5εκ. Κατάσχεση εξοπλισμού. (για το κανάλι)

Διοικητικές κυρώσεις: Σύσταση (με πρόστιμο 3 εκ εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση). Αναστολή ή ανάκληση της άδειας. (Αυτό προφανώς ισχύει για τον πάροχο αφού το κανάλι δεν θα έχει ούτως ή άλλως άδεια. Θα ισχύσει μελλοντικά, εφ όσον θα υπάρξει και δεύτερος πάροχος)

Οι κυρώσεις θα ισχύσουν πέντε ημέρες μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει οριστικά τους αδειούχους.

2. Η εκπομπή των αδειοδοτημένων σε σήμα υψηλής ευκρίνειας.

Ο νόμος προβλέπει ότι οι αδειοδοτημένοι πρέπει να εκπέμψουν από την πρώτη στιγμή σε HD.Η τροπολογία δίνει μεταβατική περίοδο, ως εξής:

Οι αδειοδοτημένοι έχουν 6 μήνες προθεσμία να εκπέμψουν και σε σύστημα HD.

Κατόπιν έχoυν 2 χρόνια περιθώριο να εκπέμπουν και σε HD και σε SD. (Standard Definition)

Μετά την παρέλευση της διετίας, θα πρέπει να εκπέμπουν αποκλειστικά σε HD.

Παράλληλα δίνεται διετής προθεσμία, μέχρι το παραγόμενο πρόγραμμα να είναι εξ αρχής σε HD.

3. Η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένο σταθμό δεν εκπίπτει.

Εδώ υπάρχει ερώτημα για το τι θα γίνει αν ένας σταθμός εκπέμπει χωρίς άδεια (οπότε η δαπάνη δεν εκπίπτει), αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει και νόμιμα σε ψηφιακή πλατφόρμα (nova, ote tv κλπ- οπότε η δαπάνη εκπίπτει). Ο Αλεξιάδης έχει φτιάξει έναν μηχανισμό ελέγχου, για το ποιο κομμάτι της δαπάνης αντιστοιχεί σε μη αδειοδοτημένη και ποιο σε αδειοδοτημένη εκπομπή.

4. Βεβαίωση συμμόρφωσης των αδειδοτημένων με τις ρυθμίσεις του νόμου (κατανομή προσωπικού ανά κλάδο, αριθμός απασχολούμενων, εγκαταστάσεις κλπ).

Η αρμοδιότητα αυτή (του να βεβαιώνει ποιος είναι σύννομος) ανήκει στο ΕΣΡ. Μεταβιβάζεται στην ΓΓΕ, μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

5. Περιορισμός της δικτύωσης μεταξύ περιφερειακών σταθμών.

Ένας περιφερειακός σταθμός δικτυωμένος με πολλούς άλλους περιφερειακούς, μπορεί να λειτουργεί ντε φακτο ως σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας. Η τροπολογία περιορίζει την δικτύωση ως εξής:

Κάθε περιφερειακός σταθμός μπορεί να διασυνδέεται μόνο με έναν άλλον περιφερειακό σταθμό.

Η διασύνδεση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις ώρες ημερησίως.

6. Παράταση, για ένα τρίμηνο, της έναρξης ισχύος του νόμου για απευθείας τιμολόγηση του διαφημιζόμενου.

Ο νόμος αυτός φτιάχτηκε το καλοκαίρι του 2014, με στόχο να παρακάμψει τους ενδιάμεσους στην διαφήμιση (media shops). Δεν εφαρμόστηκε, καθώς η έναρξη ισχύος του έπαιρνε συνεχείς παρατάσεις. Η τελευταία παράταση λήγει κάπου τώρα.

Ο λόγος που παρατείνεται τώρα για ένα τρίμηνο είναι ότι μέσα στο διάστημα αυτό, (έως τον Δεκέμβριο του 2016) θα έχει έρθει στην Βουλή ο νόμος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών. (Ένα ηλεκτρονικό «χρηματιστήριο», όπου ο καθενός, διαφανώς, θα αγοράζει και θα πουλάει διαφημιστικό χρόνο). Κρίνεται επομένως, περιττό, να αλλάξει τώρα το ισχύον καθεστώς, για να ξανααλλάξει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.