Η ομιλία Τσίπρα στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το μέτωπο στο εξωτερικό, το μέτωπο στο εσωτερικό και οι μάχες που πρέπει να κερδηθούν

Η ομιλία Τσίπρα στο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το μέτωπο στο εξωτερικό, το μέτωπο στο εσωτερικό και οι μάχες που πρέπει να κερδηθούν
EUROKINISSI

Έχουμε ισχυρές συμμαχίες και θέλουμε λύση για το χρέος τώρα ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κλείνοντας το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ολιγωρίες, οι αναβολές η παρέλκυση δεν θα γίνουν δεκτές», ξεκαθάρισε. Ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι επέλεξε να προχωρήσει με ανοιχτό και το εξωτερικό μέτωπο για το χρέος, αλλά και το εσωτερικό κατά του παλαιού πολιτικού συστήματος.

«Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα στο εσωτερικό για να μην γίνουμε κομπάρσοι όπως όλοι οι προηγούμενοι σε ένα χρεοκοπημένο σύστημα εξουσίας που έχει ευθύνες για την κατάσταση της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «ανοίξαμε και έξω από επιλογή όλα τα μέτωπα. Οι προηγούμενοι όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους δεν τολμούσαν καν να μιλήσουν γι’ αυτό. Ο Σαμαράς μίλησε για βιωσιμότητα του χρέους και ο τότε υπουργός Οικονομικών εισέπραξε ένα «forget it Yannis» και δεν τόλμησε να κάνει κάτι γι’ αυτό».

Όσον αφορά το θέμα της ρύθμισης του χρέους τώρα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει συμμαχίες και στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, όπως έσπευσε να επισημάνει. «Η συμφωνία προβλέπει να γίνει τώρα η συζήτηση για το χρέος. Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε να τηρούμε την δύσκολη συμφωνία, αλλά όπως την τηρούμε περιμένουμε από τους εταίρους μας να την τηρήσουν και αυτοί. Οι ολιγωρίες, οι αναβολές η παρέλκυση δεν θα γίνουν δεκτές», ξεκαθάρισε.

Επιλογή με ρίσκο

«Η βιασύνη μας δεν έχει να κάνει με ένα σχεδιασμό που αφορά την εσωτερική κουζίνα, αλλά με το γεγονός ότι ο χρόνος επίλυσης του ζητήματος είναι μέρος της στρατηγιικής μας και αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι «οι εταίροι έχουν αντιμετωπίσει δύο κρίσεις με αμηχανία, καθυστέρηση και μετάθεση και λύσεις στο παρά πέντε.

Τις επιπτώσεις από αυτή την τακτική τις βώνουμε όλοι». «Ένας από τους λόγους που θεωρούμε ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα, έχει να κάνει με την Ευρώπη. Η τακτική της διαρκούς μετάθεσης δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία την Ευρώπη», υπογράμμισε.

Μάλιστα σημείωσε ότι

«Έχουμε καταφέρει στην μάχη αυτή να μην είμαστε μόνοι. Έχουμε σταθερές συμμαχίες» στην Ε.Ε. όπως φάνηκε από την σύνοδο των 7 και τον συντονισμό των χωρών της περιφέρειας. «Αντιστοίχως και ακόμη μεγαλύτερο είναι το εύρος των δυνάμεων που μας στηρίζουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού γιατί το θέμα της Ελλάδας είναι παγκόσμιο», πρόσθεσε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η επιλογή να θέτει τώρα το θέμα του χρέους και να μην περιμένει τις γερμανικές εκλογές έχει ρίσκα, αλλά τόνισε ότι «στη ζωή και την πολιτική δεν μπορείς να μην παίρνεις ρίσκα, να μην παίρνεις αποφάσεις. Η στιγμή της απόφασης είναι πάντοτε μία βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας, είπε ο Κούντερα. Ποτέ στην ζωή δεν υπάρχει εγγύηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Όποιος ψάχνει για εγγυήσεις ας περιμένει να έρθουν τα εύκολα».

Η Δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϊκοτάρεται

«Το ίδιο ισχύει και για το εσωτερικό μέτωπο. Ζούμε μία παρατεταμένη περίοδο που έχει τα χαρακτηριστικά της διαβολοβδομάδας του δημοψηφίσματος», σημείωσε υπενθυμίζοντας την αναφορά του σε μηντιακό μεταμοντέρνο πραξικόπημα. «Στόχος είναι προκειμένου να υπερασπιτούν επιχειρηματικά συμφέροντα να ρίξουν μία προσφάτως εκλεγμένη κυβέρνηση» είπε και έστειλε μία σειρά από μηνύματα.

1) «Όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης παραπληροφόρησης, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, μας πεισμώνουν. Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Σας θυμίζω την φράση του ηγέτη της Αριστεράς του Ηλία Ηλιού: «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Αυτό θα κάνουμε. Ο νόμος θα υλοποιηθεί».

2) «Θα καταλάβουν οι ολιγάρχες ότθι θα είναι όπως όλοι οι πολίτες, ότι χατήρια τέλος».

3) «Οι πολιτικές πιέσεις και οι πιέσεις της οικονομικής ελίτ προς τους δικαστές πρέπει να τελειώσουν εδώ. Να αφεθούν οι δικαστές να κάνουν την δουλειά τους. Ούτε οι δικαστές ούτε η δικαστική εξουσία θα τους το επιτρέψουν».

4) «Το ίδιο ισχύει με την διαρκή άρνηση της ΝΔ για συγκρότηση του ΕΣΡ. Καλώ τα κόμματα αυτή τη φορά να απαντήσουν θετικά στην πρόκληση, να συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια που θα ξεκινήσει ώστε με πολιτική συναίνεση να υπάρξει η μετάβαση στην νέα τηλεοπτική πραγματικότητα των νόμιμων τηλεοπτικών σταθμών». «Αν επιχειρήσουν να μπλοκάρουν ξανά, αναλαμβάνουν μία τεράστια ευθύνη. Η Δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϊκοτάρεται. Οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Τρεις δύσκολοι μήνες για να χαράξει στην οικονομία

«Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη καμπή. Όλοι γνωρίζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Αλλά ξέρετε ότι λίγο πριν χαράξει είναι το πιο βαθύ σκοτάδι. Εμείς έχουμε μόνο μία επιλογή: να δουλέψουμε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα και να βγάλουμε την πατρίδα μας από την επιτροπία. Θα υπηρετήσουμε το σχέδιό μας μέχρι τέλους με αποφασιστικότητα», δεσμεύθηκε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι επιλογές αυτές ήταν «επιλογές ευθύνης απέναντι στο λαό την Αριστερά, τους εαυτούς μας. Για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλαιού πολιτικού συστήματος που αν γύριζε θα ερχόταν για να πάρει εκδίκηση. Θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο και αυτό θα ήταν ιστορική ήττα»

«Έχουμε μπροστά μας τρεις δύσκολους μήνες. Έχουμε προοπτική ο λαός να κρίνει τα πεπραγμένα μας το 2019 συγκρίνοντας την πενταετία της λεηλασίας με όραμα να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση έχοντας μπροστά μας μία άλλη Ελλάδα, μία Ελλάδα φάρο δημοκρατίας και με μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε «ξέρουμε ότι οι μήνες θα είναι δύσκολοι. Αλλά αυτό το κόμμα ξέρει από τα δύσκολα, είναιν για τα δύσκολα, μεγάλωσε με τα δύσκολα. Είναι πολιτική επιλογή να έχουμε όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Επιλογή να μην γίνουμε διαχειριστές της μζέριας

Δεν αρκούν οι θετικοί δείκτες. Θέλουμε να αντικατροπτίζουν την ζωή των ανθρώπων». Σημείωσε μάλιστα ότι το 2016 «θα κλείσει με θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Μικρό, αλλά θετικό. Θα μπορούσαμε να λέμε για success story, αλλά δεν το κάνουμε».

Προσφυγικό: Λύσεις, όχι λεονταρισμούς και κορώνες

Ο πρωθυπουργός υπερασπίσθηκε την κυβερνητική πολιτική στο προσφυγικό λέγοντας ότι

«επέλεξα την πολτιική της συνεννόησης από την πολιτικη των λεονταρισμών. Ολοι γνρίζουν τις δυσκολίες συνενόησης με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά θεωρώ ότι με τον διάλογο και την συζήτηση λύνονται τα προβλήματα. Όλα άλλα είναι κορώνες, λεονταρισμοί πυ μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά αδιέξοδα».

Κυπριακό: Λύση με στρατό κατοχής δεν είναι λύση

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για το Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα ότι «λύση με παραμονή, και μάλιστα εσαεί, των τουρκικών στρατευμάτων δεν είναι λύση, κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι». «Θέλουμε τη λύση και στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Εμείς ζητάμε λύση δίκαιη για όλο τον κυπριακό λαό», είπε και συνέχισε «δεν θέλουμε μία λύση για τη λύση. Θέλουμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. Και εμείς ποτέ δεν ξεχνάμε ότι το κυπριακό είναι πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής από τα τουρικά συμφέροντα».

Νικήσαμε την «παράγκα» της μπάλας

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις μάχες που κερδίζει η κυβέρνηση και στήριξε τους συνεργάτες των υπουργών που, όπως είπε, δέχονται επιθέσεις από τον «κίτρινο Τύπο». «Παίρνουν ένα μισθό της πλάκας για τα προσόντα τους για να δίνουν την μάχη της διαπραγμάτευσης απέναντι σε τεχνοκράτες που παίρνουν 10.000 ευρώ για να έρχονται στη χώρα μας και να συμπεριφέρονται ως αποικιοκράτες» είπε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δύο μάχες που κέρδισε η κυβέρνηση: «κερδίζουμε σημαντικές μάχες, όπως την μάχη στο ποδόσφαιρο όπου οι λογής παράγκες πνέουν τα λοίσθια, όπως τη μάχη της διαφθοράς όπου μάθαμε ότι η ΝΔ χρειάζεται 122 χρόνια για να πληρώσει το δάνειό της και το ΠΑΣΟΚ πάνω από 400 χρόνια». «Πρέπει να μας δώσουν μία απάντηση: θα συνεχίσουν ακόμη για πολύ να ζουν παρασιτικά στις πλάτες του λαού ή θα αρχίσουν να πληρώνουν;», ρώτησε.

Δημοφιλή