Δεν θα βρουν ποτέ τον μικρό Μπεν. Τι λένε Έλληνες αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες πριν από 25 χρόνια

Δεν θα βρουν ποτέ τον μικρό Μπεν. Τι λένε Έλληνες αστυνομικοί που συμμετείχαν στις έρευνες πριν από 25 χρόνια
A bulldozer excavates a site during an investigation for Ben Needham, a 21-month-old British toddler who went missing in 1991, on the island of Kos, Greece, September 27, 2016. REUTERS/Vassilis Triandafyllou
A bulldozer excavates a site during an investigation for Ben Needham, a 21-month-old British toddler who went missing in 1991, on the island of Kos, Greece, September 27, 2016. REUTERS/Vassilis Triandafyllou
Reuters Staff / Reuters

Μια αγωνία που διαρκεί 25 χρόνια. Η Κέρρυ Νίνταμ ποτέ δεν έπαψε να ψάχνει τον γιο της, τον μικρό Μπεν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στην Κω το 1991. Έρευνες και πάλι έρευνες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τώρα, δηλαδή πριν από τρεις εβδομάδες, η Κέρρυ συμφιλιώθηκε με την ιδέα ότι ο γιος της το πιθανότερο είναι να μην βρίσκεται εν ζωή. Οι έρευνες των βρετανικών αρχών ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα σημεία που ο μικρός Μπεν, μόλις 21 μηνών, έπαιζε εκείνη την μοιραία ημέρα και βασίζουν την υπόθεσή τους ότι ο μικρός Μπεν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών που έκανε ένας εκσκαφέας και θάφτηκε κοντά στο σημείο του υποτιθέμενου ατυχήματος. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί τίποτα και Έλληνες, συνταξιούχοι πλέον, αστυνομικοί, που είχαν συμμετάσχει και αυτοί σε αντίστοιχες έρευνες στο παρελθόν υποστηρίζουν με βεβαιότητα πως και αυτή τη φορά οι έρευνες θα είναι ατελέσφορες.

Για τους Έλληνες αστυνομικούς που δούλεψαν στην υπόθεση από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης του Μπεν Νίνταμ, πριν από 25 χρόνια, ό,τι έρευνες έπρεπε να γίνουν στην Κω, έχουν γίνει από το 1991 και μάλιστα επί δύο.

«Οι Βρετανοί αστυνομικοί δε θα βρουν τίποτα [στην τωρινή έρευνα στην Κω]" είπε στην dailymail ένας από τους αστυνομικούς που είχαν πάρει μέρος στις αρχικές έρευνες το 1991. Ο αστυνομικός που είναι πλέον συνταξιούχος, είπε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ψάξει ήδη όλη την περιοχή γύρω από το σπίτι που έμενε τότε ο μικρός Μπεν μαζί με τους παππούδες του, από την πρώτη στιγμή που το παιδί εξαφανίστηκε.

«Έχουμε ερευνήσει εξονυχιστικά όλα τα σημεία και τα σενάρια που ψάχνουν τώρα οι Βρετανοί αστυνομικοί και στείλαμε πλήρη αναφορά από αυτά που βρήκαμε συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης της απαγωγής ανηλίκου» είπε.

«Η έρευνα και η όλη υπόθεση, συνεχίζεται επειδή οι Βρετανοί έχουν δώσει τα χρήματα. Αλλά η όλη διαδικασία είναι μάταιη» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των τωρινών ερευνών Jon Cousins συμφώνησε την Παρασκευή να επιδιορθωθεί το αγροτόσπιτο στην Κω, το οποίο γκρεμίστηκε σε μια προσπάθεια να βρεθούν να νέα στοιχεία, αυτό από μόνο του ίσως να επιβεβαιώνει τους πρώην Έλληνες αξιωματικούς, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ωστόσο οι έρευνες συνεχίζονται και γι΄αυτές έχει εγκριθεί από τη βρετανική κυβέρνηση ένα κονδύλι ύψους 1 εκατομμυρίων λιρών. Εν τω μεταξύ μεταξύ της ομάδας βρίσκεται και ένας από τους κορυφαίους ανθρωπολόγους, ο Gaille Mackinnon, ο οποίος έχει εργαστεί σε κορυφαίες υποθέσεις, όπως στην αναγνώριση των θυμάτων στους Δίδυμους Πύργους που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών χτυπημάτων την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, αλλά και στην αναγνώριση των θυμάτων από τα εγκλήματα που πολέμου που συντελέστηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και τη Σιέρα Λεόνε.

Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν οστά και όλοι πίστεψαν πως επρόκειτο η υπόθεση να έφτασε στο τέλος της. Όμως όπως αποδείχθηκε τα οστά αυτά είχαν ηλικία 3.000 χρόνων και ανήκαν σε κάποιον αρχαίο Έλληνα.

Έτσι η πληροφορία ενός μάρτυρα, που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με την οποία ο Μπεν Νίνταμ καταπλακώθηκε από μπάζα που άδειαζε ο χειριστής του εκσκαφέα, Κωνσταντίνος Μπάρκας, φαίνεται να καταρρέει.

Ο κ. Μπάρας που απεβίωσε πριν από έναν χρόνο από καρκίνο αποτελεί τον βασικό «ύποπτο» κατά τους Άγγλους, για το δυστύχημα του μικρού Μπεν.

Οι συνταξιούχοι Έλληνες αστυνομικοί, που είχαν κάνει την έρευνα το 1991, απορρίπτουν το σενάριο ο Μπάρκας να έχει οποιαδήποτε σχέση με την εξαφάνιση του Μπεν.

«Ο οδηγός του εκσκαφέα, ο Ντίνος, βοήθησε πολύ από την αρχή. Όταν του μιλήσαμε δεν έδειξε καμία παράξενη συμπεριφορά... Θυμάμαι ότι ψάξαμε δύο φορές την έκταση γύρω από το αγροτόσπιτο. Υπήρχε πολύ χώμα για να εξετάσουμε. Ο Ντίνος μας βοήθησε με τον εκσκαφέα του να σκάψουμε. Στο τέλος, ήμασταν όλοι άσπροι από τη σκόνη» δήλωσε ένας εκ των πρώην αστυνομικών στην Daily Mail.

Ο συνταξιούχος αστυνομικός περιέγραψε στην εφημερίδα για το πώς ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δούλευαν νύχτα και μέρα για μία εβδομάδα, στο πλαίσιο της επιχείρησης ερευνών για τον μικρό Μπεν.

«Η κινητοποίηση ήταν τεράστια! Από το πρωινό που εξαφανίστηκε ο Μπεν όλοι οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες του νησιού, συμμετείχαν στις έρευνες. Θυμάμαι τους πυροσβέστες να κατεβαίνουν με σκάλες στα πηγάδια της περιοχής. Ψάξαμε τα ρέματα, τα χαντάκια, οπουδήποτε θα μπορούσε να είχε πέσει το παιδί. Ψάξαμε σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου πίσω από το βουνό και κάτω στη θάλασσα. Αποκλείσαμε κάθε ενδεχόμενο να περιπλανιόταν μόνος του ο Μπεν ή να είχε πέσει κάπου» είπε.

Από την πλευρά του πάντως, ο επικεφαλής των Βρετανών αστυνομικών που κάνουν τώρα τις έρευνες στην Κω, συνεχίζει απερίσπαστος τις έρευνες και αποφεύγει να κάνει το οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο για τις ελληνικές αρχές.

«Έχω επανεξετάσει με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε κομμάτι από τα στοιχεία που μου έδωσαν οι ελληνικές αρχές, οι οποίες είναι πολύ υποστηρικτικές στη δουλειά που κάνουμε, για να βοηθήσουμε και τις δικές τους έρευνες» είπε και πρόσθεσε πως αξιοποιεί τόσο τα παλιά στοιχεία όσο και καινούργια που έχει συλλέξει η ομάδα του τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλα μέρη του κόσμου, προκειμένου να καταφέρουν να δώσουν μια απάντηση στην οικογένεια του Μπεν.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή