IN-EDIT: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο έρχεται στη Στέγη

IN-EDIT: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού κινηματογράφου στον κόσμο έρχεται στη Στέγη
SGT

Είστε έτοιμοι; Το IN-EDIT έρχεται στη Στέγη από 20 έως 23 Οκτωβρίου 2016. Η Janis Joplin συναντά τον Bob Dylan, η μπάσα φωνή της Nina Simone μπερδεύεται με την αφρικάνικη ραπ της Sister Fa και η μεγάλη «μάχη» της Britpop επαναλαμβάνεται, με τους Oasis να παίζουν απέναντι από τους Blur!

Από την πρώτη του διοργάνωση στη Βαρκελώνη, το 2003, μέχρι σήμερα, το IN-EDIT έχει ταξιδέψει σε δεκάδες πόλεις του κόσμου, παρουσιάζοντας πάντα τις πιο σπουδαίες ιστορίες από τα παρασκήνια της μουσικής. Το όνομά του είναι συνώνυμο του μουσικού ντοκιμαντέρ. H Parenthesis το έφερε στην Ελλάδα το 2014 και αποτελεί πλέον σταθερό σημείο αναφοράς των φίλων της μουσικής και του κινηματογράφου, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Το IN-EDIT Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ στον κόσμο, επιστρέφει στην Αθήνα για τρίτη χρονιά και παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μοναδικά μουσικά ντοκιμαντέρ, συναρπαστικές ιστορίες από τα παρασκήνια της παγκόσμιας μουσικής.

Το φεστιβάλ αρχίζει την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ Oasis: Supersonic, πριν από την επίσημη πρεμιέρα του στην Αμερική. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την ιλιγγιώδη πορεία των Oasis, από τις εργατικές κατοικίες του Μάντσεστερ, σε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες όλων των εποχών, μπροστά σε 125.000 θεατές, στο Knebworth, μετά από μόλις τρία χρόνια.

Τις επόμενες τρεις μέρες, η Στέγη γίνεται σημείο συνάντησης των απανταχού φίλων της μουσικής και του κινηματογράφου, καθώς στις δύο σκηνές της θα προβληθούν μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων: Το Dont Look Back ακολουθεί τον Bob Dylan στη μεγάλη του περιοδεία το 1965, καταγράφοντας τον σπουδαίο μουσικό στις πιο προσωπικές του στιγμές, ενώ το Bird on a Wire καταγράφει τον Leonard Cohen, δέκα χρόνια αργότερα, σε μία αντίστοιχη περιοδεία και αποτυπώνει δύσκολες και σπουδαίες στιγμές του πολυτάλαντου μουσικού. Με την ίδια προσδοκία ξεκινά και το Mistaken for Strangers, κινηματογραφημένο από τον αδερφό του τραγουδιστή των National, και εξελίσσεται σε ένα συγκινητικό πορτρέτο της ξεχωριστής ροκ μπάντας από το Οχάιο.

Mistaken for Strangers

Dont Look Back

Η σπουδαία ιστορία της μεγάλης Nina Simone (The amazing Nina Simone), ένα ταξίδι κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού με τον μεγαλύτερο τσελίστα του κόσμου (The Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble), η μελαγχολική ιστορία του ξεχωριστού Mark Linkous και της μουσικής των Sparklehorse (The Sad and Beautiful World of Sparklehorse) και οι αφηγήσεις του Danny Fields, που έχοντας δουλέψει –μεταξύ πολλών άλλων– με τους Doors, τους Cream, τον Lou Reed, τη Nico, τους Stooges και τους Ramones, έχει σίγουρα πολλές ιστορίες να πει (Danny Says), δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο.

Ακόμη, στα πλαίσια του φετινού IN-EDIT, επαναλαμβάνεται το μεγάλο δίλημμα της δεκαετίας του '90: Blur Vs Oasis, ή αλλιώς η μεγάλη «μάχη» της Britpop αναβιώνει στην οθόνη της Στέγης μέσα από δύο ντοκιμαντέρ (Blur: New World Towers και Oasis:Supersonic)! Διαλέξτε πλευρά!

Η τρίτη έκδοση του IN-EDIT στην Αθήνα ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής 23 Οκτωβρίου, όταν στην οθόνη εμφανίζεται η μικροκαμωμένη φιγούρα της Janis Joplin, που με τη βραχνή φωνή και την ανήσυχη προσωπικότητά της έγινε σύμβολο μίας γενιάς παγκοσμίως (Janis: Little Girl Blue).

Για πρώτη φορά, σε αυτή την έκδοση, το IN-EDIT παρουσιάζει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ενότητές του: το Doc Alive! Οι πρωταγωνιστές των ντοκιμαντέρ «βγαίνουν» από την οθόνη και, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, εμφανίζονται στη σκηνή για ένα live session. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου (22.00), μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ Fonko, που ταξιδεύει στην Αφρική για να αποτυπώσει τις μουσικές ολόκληρης της ηπείρου, ακολουθεί η εμφάνιση της Sister Fa, μιας από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της σύγχρονης αφρικάνικης μουσικής, ενώ ο Edwyn Collins, σταρ της μουσικής σκηνής της δεκαετίας του '80, θα εμφανιστεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ The Possibilities Are Endless (Κυριακή 23/10, 19.45), η οποία καταγράφει τη δύσκολη περίοδο της αποκατάστασης –τόσο προσωπικής όσο και μουσικής– που ακολούθησε ένα καθοριστικό για τη ζωή του εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μουσική και κινηματογράφος συναντιούνται για μία ακόμη φορά και η μπύρα “SOL” δεν θα μπορούσε να λείπει. Η μπύρα με το «ελεύθερο πνεύμα» είναι ο premium partner του φετινού IN-EDIT Festival και συνοδεύει τις μουσικές και τις εικόνες του από την πρώτη νότα μέχρι τους τίτλους τέλους! Από τις 20 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η μουσική και το σινεμά συναντιούνται στην πιο ειλικρινή τους μορφή: το ντοκιμαντέρ. Δεν θα δεις πουθενά.. τόση μουσική!

Επιμέλεια-Οργάνωση: Parenthesis, Μαριάννα Πλατυρράχου, Νίκος Ροσσολάτος

Πρόγραμμα

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

Κεντρική Σκηνή

21:00 | Oasis: Supersonic (127')

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

Κεντρική Σκηνή

18:00** | Mistaken for Strangers (80') | προβολή για τους National

19:45** | The Amazing Nina Simone (115')

22:00*** | Fonko (93') | ακολουθεί live performance

Σάββατο 22 Οκτωβρίου

Κεντρική Σκηνή

16:00* | Dont Look Back (101') | προβολή για τον Bob Dylan

18:00** | Danny Says (109') | προβολή για τον Danny Fields

20:15 | Blur: New World Towers (98')

22:30 | Oasis: Supersonic (127')

Μικρή Σκηνή

18:30** | Leonard Cohen: Bird On A Wire (110')

20:45** | Mistaken for Strangers (80')

22:30 | JANIS Little girl blue (111')

Κυριακή 23 Οκτωβρίου

Κεντρική Σκηνή

17:45* | Music of Strangers: Yo-Yo Ma and the Silk Road Ensemble (101')

19:45*** | The Possibilities Are Endless (90') | ακολουθεί live performance

22:00 | JANIS Little girl blue (111')

Μικρή Σκηνή

18:15** | The Sad and Beautiful world of Sparklehorse (88')

20:00 | Blur: New World Towers (98')

22:00** | Dont Look Back (101') | προβολή για τον Bob Dylan

Για περισσότερες πληροφορίες:sgt.gr

Δημοφιλή