Αναστασιάδης και Ακιντζί ανακοινώνουν εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό τον Νοέμβριο

Αναστασιάδης και Ακιντζί ανακοινώνουν εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό τον Νοέμβριο
Nicos Anastasiades/twitter

Εντατική διαπραγμάτευση για το Κυπριακό από τα μέσα Νοεμβρίου προανήγγειλαν τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι στις 4 Νοεμβρίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα κάνει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, είπε ότι στα μέσα Νοεμβρίου θα γίνει εντατική διαπραγμάτευση με τον κ. Αναστασιάδη για το εδαφικό, εκτός κυπριακού εδάφους και το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να γίνουν στην Γενεύη. Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης τόνισε όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος στη μέχρι στιγμής πορεία της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών που θα δικαιολογούσε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο της συζήτησης του κεφαλαίου του εδαφικού εκτός Κύπρου.

Στόχος η λύση μέχρι τέλος του έτους

Ο κ. Ακιντζί σημείωσε επίσης ότι θα ακολουθήσουν συζητήσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, και ότι εντατικοποιείται η διαδικασία με στόχο την λύση μέχρι το τέλος του έτους. Όπως ανέφερε απομένουν τρεις συναντήσεις τον Οκτώβριο - στις 24, 26 και 31 - και ίσως γίνουν κάποιες, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Για τον κ. Ακιντζί «παραμένουν δυσκολίες και διαφορές στον τρόπο κατανόησης των πραγμάτων, αλλά ως το τέλος του έτους, όλα θα ξεκαθαρίσουν». Ο Ακιντζί ανέφερε ότι όσοι έχουν λάβει την «υπηκοότητα» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» ανέρχονται στις 220.000 και πως «όλοι αυτοί, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καταγωγή τους, θα είναι υπήκοοι της ομόσπονδης Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι το αποδέχτηκαν αυτό, γιατί, όπως είπε «είναι πολύ κοντά στις αναλογίες που ίσχυαν το 1960 και ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί με την πληθυσμιακή αύξηση των κοινοτήτων».

Αναφορικά με χθεσινές δηλώσεις του για το θέμα των εποίκων που θα παραμείνουν μετά την λύση, ο κ. Αναστασιάδης είπε από την πλευρά του ότι λόγω κόπωσης, έδωσε κάποια λανθασμένα στοιχεία, που προκάλεσαν. Σήμερα δήλωσε ότι ο αριθμός των εποίκων που θα παραμείνουν, θα ανέρχεται στις 40 χιλιάδες.

Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερώτηση για τα οικονομικά της τ/κ κοινότητας είπε πως «για πρώτη φορά εμπλέκεται το ΔΝΤ προκειμένου να έχουμε μια ακριβή εικόνα και για την οικονομία και για την κατάσταση των τραπεζών και ευρύτερα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ή να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που πιθανόν να έχουν όπως τα αντιμετωπίσαμε και εμείς. Αλλά, αυτό είναι θέμα καθαρά της τ/κ κοινότητας», κατέληξε.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άϊντα, δήλωσε ενθαρρυμένος από «την αφοσίωση και την ηγετική ικανότητα που επιδεικνύουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επισημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν τέσσερις συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων σε πέντε ημέρες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φιλελεύθερο)

Δημοφιλή