«Helleo»: Όλη η κρητική ύπαιθρος μέσα σε ένα χειροποίητο σαπούνι από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

«Helleo»: Όλη η κρητική ύπαιθρος μέσα σε ένα χειροποίητο σαπούνι από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
helleo

Μία τυχαία αφορμή και μία συνταγή που έπεσε στα χέρια του ήταν η αφορμή για να έρθει ο Μάνος Λυπάκης σε επαφή με το χειροποίητο σαπούνι. Αξιοποιώντας όλα τα αγαθά που έχει να προσφέρει η κρητική γη, ο Μάνος ανέλαβε τους ελαιώνες των παππούδων του και αποφάσισε να δημιουργήσει μία δική του μικρή βιοτεχνία με χειροποίητα σαπούνια φτιαγμένα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 6 χρόνια, τα οποία είχαν δυσκολίες και «ανηφόρες». Παρ' ολ' αυτά, έχοντας πίστη και αφοσίωση στο προϊόν του κατάφερε να παραμείνει αισιόδοξος και να πωλούνται σήμερα τα σαπούνια «Helleo» σε πολλά σημεία σε όλη την Ελλάδα, τυλιγμένα προσεκτικά σε μία συσκευασία η οποία, μάλιστα, βραβεύτηκε από τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφισης (ΕΒΓΕ).

Για όλα αυτά, αλλά και για την διαδικασία παραγωγής του χειροποίητου σαπουνιού μίλησε ο Μάνος Λυπάκης στην HuffPost Greece.

Πότε ξεκίνησε το «Helleo» και με ποια αφορμή;

Μία μέρα κάπου στο 2010 η γυναίκα μου κι εγώ φτιάξαμε σπίτι μας από περιέργεια σαπούνι με μία συνταγή που μας είχε δώσει μία φίλη μας. Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ από την παραγωγική διαδικασία. Έκατσα τρία χρόνια και μελέτησα τα πάντα γύρω από το σαπούνι αλλά και την κρητική ύπαιθρο και τις πρώτες ύλες, ενώ παράλληλα έκανα συνεχώς πειράματα. Έτσι όταν ήμουν σίγουρος ότι πλέον είχα φτιάξει το καλύτερο, το πιο αγνό χειροποίητο σαπούνι το οποίο περικλείει την κρητική κυρίως ύπαιθρο και ότι αυτή μπορεί να μας δώσει σε εξαιρετική ποιότητα (ελαιόλαδο, βότανα, κρασί, μέλι) αποφάσισα να τα παρατήσω όλα (δημοσιογραφία και σπουδές στη νομική), να αναλάβω τους ελαιώνες των παππούδων μου στο χωριό και να φτιάξω τη δική μου μικρή βιοτεχνία όπου θα παρασκευάζω και θα τυποποιώ μία εκλεπτυσμένη σειρά χειροποίητων σαπουνιών ελαιολάδου με την επωνυμία «Helleo».

Γιατί επιλέξατε το σαπούνι ως προϊόν;

Η επιλογή ήταν αρχικά εντελώς τυχαία. Η δημιουργία κάτι χειροπιαστού ήταν αυτή που με μάγεψε εξαρχής. Θα μπορούσε να ήταν το μέλι, το κρασί, το τυρί. Έτυχε να είναι το σαπούνι. Στην πορεία όμως διαπίστωσα ότι η επιλογή καθόλου τυχαία δεν ήταν, μιας και μέσω του σαπουνιού έμαθα συνολικά για την κρητική ύπαιθρο, και για το πώς μπορώ να συνδυάζω μεταξύ τους με μαγικό τρόπο όλες αυτές τις πρώτες ύλες. Βρήκα το κατάλληλο έδαφος για να εξωτερικεύσω όλη τη φαντασία και το μεράκι που έκρυβα μέσα μου. Είναι κάτι σαν τη μαγειρική, η οποία δεν έχει όρια, με τη μόνη διαφορά ότι δεν τρώμε αυτό που φτιάχνουμε αλλά πλενόμαστε με αυτό.

Το κρητικό ελαιόλαδο είναι γνωστό για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Με ποιον τρόπο, βοηθούν τα συστατικά αυτά σε ένα καλό σαπούνι;

Το σαπούνι ελαιολάδου είναι ευρέως γνωστό ως το πιο ήπιο σαπούνι και το πιο ευεργετικό λόγω των μαλακτικών ιδιοτήτων και της πλούσιας ενυδάτωσης που προσφέρει γεγονός που το καθιστά κατάλληλο για χρήση από μωρά και εγκυμονούσες. Οι ευεργετικές ιδιότητες ήταν άλλωστε γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και το Μινωικό πολιτισμό, στον οποίο το ελαιόλαδο είχε εξέχουσα σημασία και μία από τις χρήσεις του ήταν και η καλλυντική. Δεν ανακαλύψαμε λοιπόν τη «χαμένη Ατλαντίδα». Απλά σεβαστήκαμε και συνεχίσαμε την μακραίωνη ιστορία αυτού του τόπου. Εμείς χρησιμοποιούμε στο σαπούνι το δικό μας έξτρα παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο που βγάζουμε στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου στο Ηράκλειο. Η επιλογή αυτή, πέρα από το ουσιαστικό και το εμπορικό κομμάτι, είναι και ηθική, γιατί μας συνδέει με τους παππούδες μας.

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής ενός σαπουνιού σας;

Η διαδικασία που ακολουθούμε είναι τελείως καθετοποιημένη, γιατί από τη μία διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα του τελικού προϊόντος αλλά κυρίως γιατί μας αρέσει πάνω απ’ όλα αυτό μου κάνουμε και η ενασχόληση μας με κάθε παραγωγικό στάδιο. Έτσι καλλιεργούμε τους ελαιώνες, μαζεύουμε κάθε χρόνο το λάδι μας, συλλέγουμε και τις υπόλοιπες πρώτες ύλες είτε οι ίδιοι είτε από άλλους διαλεκτικούς ντόπιους κυρίως παραγωγούς και όλα αυτά τα αναμειγνύουμε στο καζάνι μας για να φτιάξουμε το σαπούνι μας στο πιστοποιημένο εργαστήριο μας. Το σαπούνι θα το αφήσουμε να ωριμάσει με φυσικό τρόπο για τουλάχιστον δύο μήνες και έπειτα θα το συσκευάσουμε πάντα χειροποίητα και με ανακυκλώσιμα μόνο υλικά. Το σαπούνι που θα φτάσει στα χέρια του καταναλωτή δεν είναι ένα απρόσωπο φυσικό προϊόν, αλλά έχει κάτι έντονο από μας τους ίδιους.

Η συσκευασία σας έχει βραβευτεί. Μιλήστε μας λίγο για τον τρόπο που καταλήξατε σε αυτή και πως την επιλέξατε;

Η άποψη μας ήταν εξαρχής ότι εφόσον δίνουμε όλο μας το «είναι» για να φτιάξουμε ένα ξεχωριστό και ποιοτικό προϊόν με την ίδια φιλοσοφία έπρεπε να κινηθούμε και για τη συσκευασία. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα ενός προϊόντος και στην συσκευασία που το περικλείει. Απευθυνθήκαμε και εμπιστευτήκαμε απόλυτα το γραφιστικό γραφείο «till noon» με το οποίο είχαμε κοινή αισθητική και καταλήξαμε από κοινού στη δημιουργία μιας συσκευασίας η οποία θα απεικονίζει ακριβώς αυτό που είναι και το ίδιο το προϊόν μέσα, δηλαδή ένα φυσικό, χειροποίητο προϊόν το οποίο έχει φτιαχτεί με πολύ κόπο και μεράκι. Ποτέ δεν βάλαμε στόχο κάποιο βραβείο. Η επιβράβευση έρχεται από μόνη της. Και για μας η πραγματική επιβράβευση είναι ο καταναλωτής αφού επιλέξει το σαπούνι μας γιατί τον τράβηξε η συσκευασία, να μείνει ακόμα περισσότερο ικανοποιημένος αφού το δοκιμάσει.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο ξεκίνημά σας; Ποιες ήταν αυτές;

Από την αρχή μέχρι και τώρα θα περιέγραφα όλη την πορεία σαν ένα γολγοθά, κι έτσι προβλέπω να είναι και στο μέλλον. Μόνο όποιος είναι στη θέση μου και σε αντίστοιχες νεοσύστατες μικρές επιχειρήσεις μπορεί να κατανοήσει τις δυσκολίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την ανελέητη γραφειοκρατία, την έλλειψη ρευστότητας αλλά και τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, που στην ουσία σου μένουν λίγες ώρες για να κοιμηθείς στο τέλος της μέρας. Κι όλα αυτά σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, η αγάπη για αυτό που κάνω τα σβήνει όλα στο τέλος της μέρας και κάθε πρωί είναι κι ένα νέο αισιόδοξο πάντα ξεκίνημα. Λίγη καλή μουσική και άφθονο χαμόγελο είναι τα απολύτως αναγκαία! Για εμάς τους νέους επιχειρηματίες η πραγματική ανταμοιβή είναι η δημιουργικότητα μας και η συναναστροφή μας με άλλους αξιόλογους νέους. Φυσικά για όλους μας είναι απαραίτητο να βγάζουμε τα προς το ζην.

Πού μπορεί να βρει κανείς τα προϊόντα σας;

Για μας έχει πολύ μεγάλη σημασία που πωλούνται τα προϊόντα μας, γιατί το κάθε σημείο πώλησης ξεχωριστά απεικονίζει εμάς τους ίδιους και το χαρακτήρα των σαπουνιών. Με προσοχή λοιπόν έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο συνεργατών από ξεχωριστά και όμορφα μικρά τουριστικά μαγαζάκια ή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στα πανέμορφα νησιά μας, αλλά και σε επιλεγμένα παντοπωλεία, βιολογικά καταστήματα ή φαρμακεία ανά την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και εξαγωγική δραστηριότητα στην Αμερική. Αυτό το δίκτυο προσπαθούμε διαρκώς να το βελτιώνουμε ώστε ο καταναλωτής να ταυτίζει συγκεκριμένα σημεία πώλησης με τα προϊόντα μας.