Ο Τραμπ θα φέρει στην τηλεμαχία τον ετεροθαλή αδελφό του Ομπάμα. Όλα όσα περιμένουμε

Ο Τραμπ θα φέρει στην τηλεμαχία τον ετεροθαλή αδελφό του Ομπάμα. Όλα όσα περιμένουμε
Democratic presidential nominee Hillary Clinton listens to Republican presidential nominee Donald Trump during the second presidential debate at Washington University, Sunday, Oct. 9, 2016, in St. Louis. (AP Photo/John Locher)
Democratic presidential nominee Hillary Clinton listens to Republican presidential nominee Donald Trump during the second presidential debate at Washington University, Sunday, Oct. 9, 2016, in St. Louis. (AP Photo/John Locher)
ASSOCIATED PRESS

Η τρίτη τηλεμαχία των δύο υποψήφιων προέδρων της Αμερικής είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη 19 Νοεμβρίου. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσουν για μια ακόμα φορά να πείσουν το αμερικανικό εκλογικό σώμα ότι ο ένας είναι καλύτερος υποψήφιος από τον άλλο, ενώ δεν θα λείψουν φυσικά και οι εμφανίσεις-έκπληξη. Αυτή την φορά, συνοδευόμενη στην αρένα θα μπει και η Κλίντον. Μόνο που δεν είμαστε σίγουροι ότι τα άτομα που επέλεξε να την συνοδεύσουν θα της κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό.

Υπενθυμίζουμε ότι στο προηγούμενο ντιμπέιτ ο Τραμπ είχε φέρει στο πλατό τέσσερις γυναίκες που είτε κατηγορούσαν τον Μπιλ Κλίντον για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, είτε την ίδια την Χίλαρι για την νομική εκπροσώπηση ενός βιαστή ανήλικου κοριτσιού. Οι υποθέσεις που αφορούν τον σύζυγό της δεν είχαν ποτέ εκδικαστεί, επομένως δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα εάν αληθεύουν. Στην μία περίπτωση ωστόσο, το ένα φερόμενο ως θύμα είχε κερδίσει 800.000 δολάρια μετά από διακανονισμό.

Η κατηγορία όμως που επέσυραν στην Κλίντον ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Το 1975, η 27χρονη τότε δικηγόρος Χίλαρι Ρόντχαμ είχε δεχτεί να υπερασπιστεί έναν άνδρα που γνώριζε και η ίδια ότι είχε βιάσει ένα 12χρονο παιδί. Η φιλόδοξη νεαρή δεν είχε διστάσει να κατηγορήσει το θύμα ότι είναι φαντασιόπληκτο και να ζητήσει να περάσει από ψυχιατρική εξέταση προκειμένου ο πελάτης της να λάβει την χαμηλότερη δυνατή ποινή. Οι προσπάθειές της απέτυχαν, όμως ο δράστης κατάφερε να γλιτώσει με μια μικρότερη ποινή λόγω ενός λάθους των αρχών. Οι ιατροδικαστές εξέτασαν το εσώρουχο του θύματος, στο οποίο είχαν βρει γενετικού υλικό του δράστη, όμως το αποδεικτό αυτό στοιχείο χάθηκε στην πορεία των ερευνών.

Αυτή την φορά, η Κλίντον θα περάσει στην αντεπίθεση, φέρνοντας μαζί της στην αρένα δύο δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες για να μειώσει την ισχύ του αντιπάλου της. Η Μεγκ Γουίτμαν, CEO της Hewlett-Packard και πρώην Ρεπουμπλικανή, θα εμφανιστεί στην τηλεμαχία με τον Μαρκ Κούμπαν, ιδιοκτήτη της Dallas Mavericks. Οι δύο δισεκατομμυριούχοι αναμένεται να αναφερθούν στην «αλλεργία» του Τραμπ με τους φόρους, σε μια προσπάθεια να μειώσουν στα μάτια του κοινού την εικόνα του πανίσχυρου επιχειρηματία που έχει χτίσει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Έχει πράγματι άλλη αξία το να ασκείται κριτική στον Τραμπ, όχι από την πολιτική του αντίπαλο, αλλά από δύο εξίσου ισχυρούς -αν όχι ισχυρότερους- επιχειρηματίες. Η μία μάλιστα ήταν κάποτε Ρεπουμπλικανή. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι αυτή η κίνηση ναι μεν μπορεί να προκαλέσει πλήγματα στον αντίπαλό της, όμως ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων αποστρέφεται τις στενές σχέσεις της Κλίντον με τους κεφαλαιούχους, οι οποίοι είναι αρκετά... γενναιόδωροι απέναντί της. Εξάλλου πρόσφατα νέα διαρροή από τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της μας υπενθύμισε ότι η ίδια παρευρίσκεται ουκ ολίγες φορές σε συναντήσεις της Goldman Sachs.

Όσον αφορά την παρουσία του Τραμπ στο ντιμπέιτ, ο ίδιος θα εμφανιστεί συνοδευόμενος από τον ετεροθαλή αδελφό του Μπάρακ Ομπάμα και ένα «φάντασμα» από το παρελθόν της αντιπάλου του. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μαλίκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή είχε ενοχληθεί από την δολοφονία του... Καντάφι, τον οποίο θεωρούσε καλό του φίλο. Το άλλο πρόσωπο που θα συνοδεύσει τον μεγιστάνα είναι η Πατρίσια Σμιθ, η μητέρα ενός διπλωμάτη, θύμα της επίθεσης στη Βεγγάζη, που κατηγορεί την Κλίντον για τον θάνατο του γιου της.

Δημοφιλή