Ουγγαρία: Βράβευσαν την εικονολήπτρια που κλωτσούσε πρόσφυγες

Ουγγαρία: Βράβευσαν την εικονολήπτρια που κλωτσούσε πρόσφυγες

Η Ουγγαρέζα Petra Laszlo είναι η πιο γνωστή εικονολήπτρια της χώρας, για όλους τους λάθος λόγους.

Ηταν η γυναίκα που τον περασμένο Σεμπτέβριο με την κάμερα στα χέρια κλοτσούσε και έβαζε τρικλοποδιές σε απελπισμένους Συρίους πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα της Ουγγαρίας.

Μετά τη προβολή του βίντεο η Laszlo απολύθηκε από τη δουλειά της στον τηλεοπτικό σταθμό N1TV, ο οποίος συνδέεται με το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ, μετά το βίντεο που προβλήθηκε ευρέως στο διαδίκτυο και το οποίο τη δείχνει να κλωτσάει ένα κορίτσι και έναν νεαρό άνδρα. Η εικονολήπτρια βρισκόταν ακριβώς πίσω από τους αστυνομικούς και βιντεοσκοπούσε τους πρόσφυγες την ώρα που έτρεχαν.

Αν και έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της παραβίασης της ειρήνης, τοπική εφημερίδα έγραψε την περασμένη Παρασκευή ότι η Laszlo κέρδισε βραβείο για το μοντάζ ενός ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο σύζυγός της και αφορά την σοβιετική εισβολή στη χώρα το 1956. Το φεστιβάλ οργανώθηκε από βουλευτή του κυβερνώντος, ακροδεξιού κόμματος Fidesz.

Η σύντομη ταινία μιλά για την ζωή του Gyorgy Herhoff , ενός άνδρα που σκοτώθηκε στις 4 Νοεμβρίου του 1956 σε σύγκρουση με τους Σοβιετικούς, αφού νωρίτερα είχε αγνοήσει την έκκληση της οικογένειας του να φύγει στο εξωτερικό για να αποφύγει -και αυτός όπως χιλιάδες άλλοι- την εισβολή, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο άνδρας τον οποίο κλώτσησε η εικονολήπτρια, ένας προπονητής ποδοσφαίρου ονόματι Osama Abdul Mohsen, πήγε στη συνέχεια στην Ισπανία όπου μια αθλητική σχολή προσεφέρθη να του βρει δουλειά.

Δημοφιλή