Η φωτογραφία από το σπάνιο ουράνιο τόξο της Σελήνης που φώτισε τον νυχτερινό ουρανό

Ένα σπάνιο ουράνιο τόξο της Σελήνης φώτισε τον νυχτερινό ουρανό και ένας φωτογράφος το «αιχμαλώτισε»

Όπως έχουμε μάθει απ' όταν ήμασταν ακόμη παιδιά και μας διάβαζαν παραμύθια ή βλέπαμε κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση, το ουράνιο τόξο (στην άκρη του οποίου υπάρχει ένα τσουβάλι με χρυσό που το φυλάει ένα ξωτικό), εμφανίζεται μετά την βροχή. Γι αυτό και μέχρι τις μέρες συμβολίζει την ελπίδα και το ευτυχές τέλος μιας σειράς δυσκολιών και αντιξοοτήτων.

Αυτό που δεν ξέραμε πολλοί εμάς όμως, είναι πως ουράνιο τόξο μπορεί να δημιουργήσει και η Σελήνη. Το Ουράνιο Τόξο του Φεγγαριού, είναι ένα από τα πιο αξιοθαύμαστα φυσικά φαινόμενα. Είναι ορατό τις νύχτες με πανσέληνο και καθαρό ουρανό ενώ επειδή συνήθως είναι πιο μικρά και τα χρώματά τους πιο ασθενή, είναι πιο δύσκολο να τα εντοπίσουμε.

Ο φωτογράφος όμως Ben Gwynne που το βράδυ της Δευτέρας κυκλοφορούσε στο Yorkshire για δουλέψει υπό το φως της υπερ-πανσελήνου, κατάφερε να «αιχμαλωτίσει» την εικόνα ενός τέτοιου σπάνιου ουράνιου τόξου που εκτεινόταν πάνω από βάλτους μεταξύ των περιοχών Skipton και Keighly.

Και φυσικά «ανέβασε» τις δύο υπέροχες φωτογραφίες που τράβηξε στο Facebook σχολιάζοντας: «Δεν έχω δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο! Ένα ουράνιο τόξο του φεγγαριού. Πολύ περίεργο και πολύ cool».

Το 2016 όμως έχει ακόμη μερικές εκπλήξεις που θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε στον ουρανό. Και πρόκειται για το φαινόμενο της υπερ-σελήνης, «supermoon» που αν και δεν είναι τόσο σπάνιο αφού παρατηρείται 4 έως και 6 φορές τον χρόνο, φέτος αναμένεται να καταγραφεί μια ιδιαιτερότητα.

Γιατί ποτέ στην ιστορία της αστρονομίας δεν έχουν καταγραφεί τρία συνεχόμενα supermoon. Το πρώτο το απολαύσαμε ήδη το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα και στις 14 Νοεμβρίου αναμένουμε το «extra supermoon» αφού το φεγγάρι βρεθεί στη μικρότερη απόσταση από τη γη για τον 21ο αιώνα ενώ στην ίδια θέση θα βρεθεί το 2034.

Το τρίτο supermoon θα κάνει την «εμφάνισή» τους στις 14 Δεκέμβρη και να μας αποχαιρετήσει για το 2016.

Δημοφιλή