Άγονη και η σημερινή προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής

Άγονη και η σημερινή προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής
Eurokinissi

Άγονη απέβη και η σημερινή προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να συγκροτηθεί ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Μετά από μια δίωρη συνεδρίαση που δεν χαρακτηρίστηκε από το πολεμικό κλίμα που πολλοί προέβλεπαν, ο Νίκος Βούτσης έθεσε σε ψηφοφορία την πρότασή του, αν και ήταν ήδη σαφές από τις τοποθετήσεις των κομμάτω, ότι αυτή ψηφοφορία δεν θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των 4/5 που επιβάλλει το Σύνταγμα.

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής ψηφίστηκε από 12 βουλευτές (11 του ΣΥΡΙΖΑ και 1 από τους ΑΝΕΛ), καταψηφίστηκε από 4 βουλευτές (3 της ΝΔ και 1 της ΧΑ) και πήρε 7 «παρών». Μολονότι πάντως η πρόταση δεν συγκέντρωσε τα 4/5, κάποιοι από τους βουλευτές που δεν έδωσαν θετική ψήφο, επισήμαναν ότι η στάση τους δεν σχετίζεται με τα πρόσωπα που προτείνονται για το ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξήγησε το σκεπτικό με το οποίο δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό το αίτημα αναβολής που είχε προβληθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

«Αν ζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πρόταση και αυτή να ωριμάσει, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, να αφουγκραστούμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση ώστε κάθε κόμμα να έρθει περισσότερο ενημερωμένο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω λόγο για παράταση στο όνομα της δικαστικής πτυχής, γιατί κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση τους να πάρουν την απόφασή τους. Η Δικαιοσύνη στο δικό της μέρος παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές. Δεν πρέπει να τα μπλέξουμε αυτά τα πράγματα».

Ο Νίκος Βούτσης παρατήρησε ακόμη ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα από το νόμο, και συνεπώς «μέσα σε αυτή την κανονικότητα, το να πούμε εμείς αναβάλουμε, με μια αμηχανία ως πολιτικό σύστημα περιμένοντας τις εξελίξεις, θα ήταν λάθος σήμα».

«Σας καλούμε να μην κάνετε την ψηφοφορία, γιατί παίρνετε την ευθύνη να πάει άγονη μια διαδικασία που θα μπορούσε να είναι γόνιμη στην επόμενη συνεδρίαση, όταν τα θεσμικά θέματα δεν θα είναι μετέωρα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Να εκφωνήσετε την πρόταση σας αλλά προηγείται η πρόταση για την αναβολή», σχολίασε ο Σπύρος Λυκούδης. Η πρόταση της αναβολής απορρίφθηκε από πλειοψηφία.

Νωρίτερα κατά τη διάσκεψη ο κ. Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ».

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας: «Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση».

Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε τις εργασίες της ενώ ομιλούσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε και στην τελευταία εξέλιξη με το ΣτΕ. «Σήμερα υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης και μάλιστα με διακριτή διαφορά 16-9, είναι διαφορά που δεν αφήνει αμφιβολίες. Ξέρουμε ότι συνεχίστηκε η κουβέντα και ο κ. Παπαγεωργίου μπήκε επί της ουσίας. Άρα σήμερα, η πιο σώφρων ενέργεια θα ήταν να αναβληθεί αυτή η συνεδρίαση και να δεσμευτούμε πως όποια απόφαση και να βγει από το ΣτΕ, να βγάλουμε αμέσως μετά ΕΣΡ. Αυτή θα ήταν η πιο σωστή θέση κατά την άποψή μου. Την πρόταση θα την κάνει ο κ. Δένδιας αλλά η ΝΔ με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται δεν πρόκειται να συμφωνήσει σήμερα», είπε.

«ΝΔ έχει δηλώσει ότι «η λειτουργία του ΕΣΡ περνά υποχρεωτικά από την ακύρωση του νόμου Παππά» και έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τον νόμο αυτό (4339/2015) «περιθωριοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα για να ελέγξει τα ΜΜΕ». Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ «δεν πρόκειται να γίνει συνένοχη στο "μαύρο" και στο λουκέτο στα κανάλια, στην ενημέρωση και στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων.

Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση.

Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για βαθύτατα αντιθεσμική στάση διότι εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη συνταγματική απαίτηση, προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής. Κατηγορεί, επίσης, τη ΝΔ ότι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ και ότι υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής.

«Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε. «Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. «Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, αξιόλογα τα πρόσωπα που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Εμείς δηλώνουμε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θέλουμε το ΕΣΡ να αποκτήσει διοίκηση, δεν είναι ζήτημα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη», είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε και εκβιαστική την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής.

Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε «παρών», κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης, μίλησε για σκληρό πόλεμο παλαιών οικονομικών συμφερόντων για τον έλεγχο της ενημέρωσης.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησαν, επίσης, αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην επισήμανση του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «η μη ύπαρξη ΕΣΡ αποτελεί θεσμική αναπηρία, κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε με κλίμα συναίνεσης».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο», ανέφεραν οι βουλευτές του Ποταμιού και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει την κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να φέρει ξανά τροπολογία αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταθέσει την περασμένη Παρασκευή, γιατί θα είναι αψυχολόγητη και θα τινάξει στον αέρα το κλίμα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών. «Είναι κοινά παραδεκτό ότι πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και όλη η διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει να περάσει μέσα από το ΕΣΡ, και ο αριθμός των αδειών να περάσει από το ΕΣΡ και να υπάρξουν και κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών και να υπάρξει αυστηρότητα για την αποπληρωμή των οφειλών των καναλιών», είπε. Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι ίσως απαιτήσει πολύ καιρό και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στο «παρών».

Στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αρνητική ψήφο στην πρόταση του κ. Νίκου Βούτση έδωσε η Χρυσή Αυγή. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Παππάς, «αυτή καθεαυτή η ύπαρξη του ΕΣΡ, όπως και οι άλλες ανεξάρτητες Αρχές, κάθε άλλο παρά ανεξάρτητες είναι».

Η εισήγηση του Ν. Βούτση για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ

Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προτείνεται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:

-Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης

-Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

-Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά

-Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα

-Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος

-Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διακομματικό συλλογικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε).

Ο Κανονισμός πάντως προβλέπει ότι οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων μπορούν να αναπληρωθούν στη διάσκεψη.

Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει την αρμοδιότητα να επιλέγει, με ομοφωνία ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της, τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ ασκεί επίσης, την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή