Πώς ο Τραμπ κατάφερε να ρίξει την Κλίντον μαζί του στον «βούρκο»

Πώς ο Τραμπ κατάφερε να ρίξει την Κλίντον μαζί του στον «βούρκο»
Republican presidential nominee Donald Trump listens to Democratic presidential nominee Hillary Clinton during the third presidential debate at UNLV in Las Vegas, Wednesday, Oct. 19, 2016. (AP Photo/David Goldman)
Republican presidential nominee Donald Trump listens to Democratic presidential nominee Hillary Clinton during the third presidential debate at UNLV in Las Vegas, Wednesday, Oct. 19, 2016. (AP Photo/David Goldman)
ASSOCIATED PRESS

Λας Βέγκας – Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας ηττημένος, όπως και εμείς.

Σε ένα πικρόχολο, άχαρο 90λεπτο ντιμπέιτ, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον επιτέθηκαν ο ένας στον άλλο με μια αγριότητα που συναντά κανείς στα επεισόδια του «Game of Thrones» - ένα θέαμα που θα ήταν ευχάριστο μόνο για το Κρεμλίνο. Ήταν λες και, επειδή γνώριζε ότι δεν θα κερδίσει την προεδρία, ο Τραμπ ήταν έτοιμος να μειώσει την αξία της συγκεκριμένης θέσης.

Ο Τραμπ αποκάλεσε την Κλίντο ψεύτρα, «βρωμιάρα γυναίκα» και είπε ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να της επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα, γιατί είναι μια απατεώνισσα.

Εκείνη τον χαρακτήρισε ψεύτη, «μαριονέτα» του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, και τον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο που έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος στην σύγχρονη ιστορία».

Και στο αποκορύφωμα της νύχτας, ένας πικρόχολος και ανυπάκουος Τραμπ αρνήθηκε να πει εάν θα αποδεχτεί τα εκλογικά αποτελέσματα σε περίπτωση που αυτός χάσει, κάτι το οποίο είναι τώρα πιθανό, αν όχι βέβαιο.

«Θα το δω όταν έρθει η ώρα», είπε, λες και μιλούσε για το πως θα στείλει στο μέλλον μια γυψοσανίδα με το ταχυδρομείο. «Θα σας αφήσω σε αγωνία», είπε.

«Αυτό είναι τρομαχτικό», απάντησε η Κλίντον. «Όταν γκρινιάζεις, δεν είσαι πρόθυμος να δουλέψεις».

Η πρωτοφανής απειλή του Τραμπ να «φυτέψει» τον σπόρο που θα καλλιεργήσει το χάος αντί της συμφωνίας ήταν τρομαχτική και ίσως να προμηνύει μια συνέχεια της σταυροφορίας λαϊκισμού που στόχο έχει να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική αξιοπιστία στο κοντινό μέλλον.

Ταίριαζε γάντι η επιλογή του Λας Βέγκας για να «πέσει η αυλαία» σε αυτή την αχρεία, κακόγουστη και κυρίως χωρίς καμία παροχή χρήσιμων πληροφοριών σειρά από ντιμπέιτς, σε μια πόλη που χτίστηκε για να δώσει λίγη λάμψη στην άσχημη πλευρά της Αμερικής.

Όπως έχει πει η Κλίντον εμπιστευτικά σε φίλους της, ίσως και να κερδίσει τις εκλογές, όμως αυτού του είδους οι εκλογές είναι αυτές που δεν θα ήθελε να κερδίσει, ούτε αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ήθελε να κερδίσει.

Ίσως σαρώσει τις εκλογές, όμως αυτό δεν θα φέρει την χώρα πιο κοντά. Οι Δημοκρατικοί ίσως κερδίσουν θέσεις στην Γερουσία και το Κογκρέσο, όμως δεν θα φέρει μια ενωμένη Ουάσινγκτον που θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε δράσεις.

Η πίστη στο αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης χάθηκε χάρη στην ίδια την εκλογική διαδικασία που υποτίθεται ότι συνιστά μια ιεροτελεστία ανανέωσης.

Και τίποτα από αυτά που ειπώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης ήταν ικανό να επηρεάσει την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα.

Ούτε ο Τραμπ, ούτε ο παρουσιαστής του Fox και συντονιστής της συζήτησης, Κρις Γουάλας, κατάφεραν να κάνουν την γεμάτη αυτοπεποίθηση Κλίντον να κάνει κάποιο σημαντικό λάθος ή να καταρρεύσει ψυχολογικά μπροστά στο κοινό.

Η αλήθεια είναι ότι βρισκόταν υπό πίεση λόγω της διαρροής των e-mails της, όμως κατάφερε να εξαπολύσει την δική της επίθεση ρίχνοντας την ευθύνη στην εμπλοκή του Πούτιν.

Ο Τραμπ κατάφερε να πέσει στην παγίδα εγκωμιάζοντας τον Πούτιν, τον πλουσιότερο και πιο δυναμικό σπόνσορα τρομοκρατικής ενέργειας στον πλανήτη.

Ούτε ο Τραμο μετατράπηκε στον πιο λογικό ομιλητή που κανένας δεν πιστεύει ότι είναι. Σαν να μην έφταναν τα κοπλιμέντα για τον Πούτιν, ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι ο Σύριος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ είναι μάλλον ένας «κακός άνθρωπος», όμως ο καλύτερος που θα μπορούσε να ελπίζουμε (για τη Συρία).

Όσα ειπώθηκαν για την φορολογία, την μετανάστευση, την οικονομία και τα υπόλοιπα ήταν επαναλήψεις των δηλώσεων που έχουν κάνει και στο παρελθόν οι υποψήφιοι.

Η καλύτερη στιγμή για την Κλίντον ήταν όταν εξέφρασε την στήριξή της προς όλες τις γυναίκες και προς όλες τις θρησκείες και εθνικότητες.

Το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση μοιάζει μάλλον με πολιτικό παιχνίδι -αυτό είναι κάτι που δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους- δείχνει πόσο ο Τραμπ έχει ρίξει τον πάτο αυτής της εκστρατείας.

Αυτή η δυσοίωνη ατμόσφαιρα δεν βοήθησε την Κλίντον να φέρει κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Δείχνοντας ενοχλημένη, δεν είχε την ευκαιρία -ή ίσως την συναισθηματική δύναμη- να μιλήσει για πιο αισιόδοξα θέματα.

Εμμένοντας στην επίθεση, δίνοντας πιο πολλά από αυτά που έπαιρνε, η Κλίντον έδειχνε να είναι έτοιμη για μια νίκη που θα προερχόταν κατά βάση από την απόρριψη του Τραμπ, παρά την δική της αποδοχή.

Και την ίδια στιγμή, ο Τραμπ, έδειχνε πρόθυμος να κάνει τα πάντα για να καταστρέψει το αμερικανικό σύστημα διακυβέρνησης – κάτι που η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να κάνει.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποπτεύονται ότι οι σύμμαχοι του Πούτιν χάκαραν την εκστρατεία της Κλίντον. Μια σειρά ντροπιαστικών e-mails έδωσαν στην χώρα στοιχεία για την μακιαβελική πλευρά της πολιτικής και τις κινήσεις της Κλίντον προς την εξουσία.

Αυτό δεν είναι αρκετό για να κάνει τον Τραμπ πρόεδρο. Όμως δεν βοηθά την προσπάθεια του Δημοκρατικού Κόμματος να επανακτήσει την αξιοπιστία του.

Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή μας είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε – και ο στόχος του Πούτιν. Ο ίδιος έπιασε το «τζακ ποτ» το βράδυ της Τετάρτης στο Λας Βέγκας.

Σημείωση της συντακτικής ομάδας: Ο Ντόναλντ Τραμπ υποκινεί συστηματικά πολιτική βία και είναι ένας κατά συρροήν ψεύτης, ένας ξενόφοβος, ρατσιστής και μισογύνης, που έχει αμφισβητήσει το κατά πόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, είναι Αμερικανός πολίτης. Ακόμα, έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει την είσοδο σε όλους τους μουσουλμάνους, δηλαδή σε 1,6 δισ. ανθρώπους.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post και αποδόθηκε στα ελληνικά.

Δημοφιλή