Τσίπρας: Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της ΕΕ στο προσφυγικό

Τσίπρας: Η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της ΕΕ στο προσφυγικό
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

«Αποτελεσματική» αλληλεγγύη στο προσφυγικό, έναντι «ευέλικτης» ή «κατ’ επιλογήν» αλληλεγγύης ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα κουβαλά όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό». Αυτό ανέφεραν σήμερα κυβερνητικοί κύκλοι από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι από τις 66.000 θέσεις μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν υλοποιηθεί μόνο 5.200. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη» για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και όχι «ευέλικτη αλληλεγγύη», η οποία ερμηνεύεται ως «αλληλεγγύη κατ’ επιλογή». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύνατη θέση. «Δεν κάναμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για να σφραγίσουμε τη ροή των προσφύγων, αλλά για να αντικαταστήσουμε τις παράνομες ροές με νόμιμες. Αν κάποιοι θέλουν να σφραγίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε είναι αναντίστοιχη με τις κοινές μας αρχές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά με την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη», διότι δε δίνει προοπτική κατανομής αλλά επιβαρύνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι χρειάζεται να δοθεί σαφής απάντηση στην Τουρκία για το θέμα της βίζας, για να μη δίνονται αφορμές στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα της τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πρέπει να προωθηθεί η απελευθέρωση της βίζας με εκπλήρωση των κριτηρίων, «όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Κύπρο».

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας) με το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και στις 10.30 π.μ. με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Δεν έχει καθοριστεί ακόμα η ακριβής ώρα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σήμερα, Πέμπτη, είχε συνάντηση με τον πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το χρέος.

Οι 28 θέλουν «περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις

Οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να καλέσουν να γίνουν «περισσότερες προσπάθειες» για να μειωθούν οι αφίξεις και να επιταχυνθούν οι επαναπατρισμοί παράτυπων μεταναστών από χώρες της Αφρικής, μέσω «συμφωνιών» με αφρικανικές κυβερνήσεις, στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συμφωνία η οποία συνήφθη με την Τουρκία τον Μάρτιο, η οποία μείωσε δραστικά τις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, η ΕΕ επιδιώκει τη σύναψη «συμφώνων για τη μετανάστευση» με πέντε χώρες στις οποίες δίνει προτεραιότητα στην Αφρική (τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, την Αιθιοπία, το Μαλί και τη Σενεγάλη).

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου στους ηγέτες των 28 έναν πρώτο απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές, κρίνοντας πως έχει ήδη υπάρξει «περισσότερη πρόοδος μέσα στους τελευταίους μήνες απ' ό,τι τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ηγέτες θέλουν η Μογκερίνι να τους παρουσιάσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, «τα πρώτα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε όρους αφίξεων και επαναπατρισμών».

«Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, ιδιαίτερα από την Αφρική, και να βελτιωθεί ο δείκτης των επιστροφών» τους στις πατρίδες τους, σύμφωνα με το κείμενο του προσχεδίου.

Για τον σκοπό αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλοί όλα τα «όργανα και τα κατάλληλα εργαλεία» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων πρωτοβουλιών για «την ανάπτυξη και το εμπόριο», αναφέρεται ακόμη στο κείμενο.

Κατά την Μογκερίνι, οι συμφωνίες αυτές θα είναι «αμοιβαία επωφελείς» για την ΕΕ και τα αφρικανικά κράτη, συμβάλλοντας ιδίως να δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για τους πολίτες τους και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η μετανάστευση να αποτελεί τη μοναδική τους προοπτική.

Οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να είναι «έτοιμες» προς υπογραφή πριν από την άνοιξη, την περίοδο που ξαναρχίσουν οι επικίνδυνες προσπάθειες διάπλου της Μεσογείου μετά το χειμώνα, σημείωσε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η μεταναστευτική διαδρομή από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία έχει γίνει και πάλι η βασική οδός προς την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αφότου οι διελεύσεις μειώθηκαν στο Αιγαίο. Η πίεση δεν μειώνεται για την Ιταλία, όπου έχουν καταμετρηθεί πάνω από 142.000 αφίξεις από την αρχή της χρονιάς, κατά στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τα οποία δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές του Οκτωβρίου.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αναμένεται επίσης να συμπεριληφθεί η έκκληση προς τα κράτη μέλη να «εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχυνθούν οι μετεγκαταστάσεις» των προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες. Η πολιτική αυτή, που πολύ απέχει από την επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί πριν από έναν χρόνο, συναντά σθεναρή αντίσταση από κυβερνήσεις χωρών που αντιτίθενται στο σύστημα ανακατανομής των προσφύγων βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων, προεξαρχούσης της Ουγγαρίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν σήμερα τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας με θύματα άμαχους στο Χαλέπι της Συρίας, που τελεί υπό πολιορκία, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία να τάσσονται υπέρ της εξέτασης του ενδεχομένου επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εάν συνεχιστούν.

Το προσχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ καταδικάζει τον ρόλο της Ρωσίας στη σύρραξη στη Συρία και διατυπώνει την απειλή της επιβολής νέων κυρώσεων.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας, εναντίον αμάχων στο Χαλέπι», σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Αυτοί που ευθύνονται για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ εξετάζει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε βάρος προσώπων και οντοτήτων που υποστηρίζουν το (συριακό) καθεστώς, εάν οι ωμότητες συνεχιστούν», προστίθεται στο κείμενο.

Η διατύπωση αυτή, στην οποία δεν κατονομάζεται ρητά η Ρωσία, επελέγη για να εξασφαλιστεί η έγκριση των χωρών που θεωρούνται πιο φιλικά διακείμενες έναντι της Μόσχας στην Ευρώπη – της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταξύ άλλων – όπως σημείωσαν διπλωμάτες.

Η έγκριση του κειμένου θα είναι «άβολη για τις χώρες εκείνες που είναι πιο φιλικές έναντι των Ρώσων», εξήγησε γάλλος διπλωμάτης.

Δημοφιλή