To χρέος στην επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ. Το ανακοίνωσε ο Σουλτς (αλλά εξεπλάγην από τις φήμες περί ανάληψης πρωτοβουλιών)

To ζήτημα του χρέους στην ημερίσια διάταξη της επιτροπής Οικονομικών του ΕΚ
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Το ζήτημα του χρέους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Οικονομικής και Νομισματικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΚ, Μ. Σουλτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει λάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για το χρέος.

Γιατί το έκανε αυτό; Ρωτήθηκε συγκεκριμένα «αν ισχύει ότι το ΕΚ θα λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους, όπως ανέφεραν ελληνικές κυβερνητικές πηγές».

Και ο κ. Σουλτς απάντησε τα εξής:

«Άκουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία. Είναι αλήθεια ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και με ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα. Νομίζω πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της. Αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στο θέμα της συνάντησης Τσίπρα - Σουλτς, ανέφεραν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών αναφορικά με το χρέος και ότι ο πρόεδρος του ΕΚ του είπε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Σουλτς στη συνέντευξη Τύπου.

Το «μένω έκπληκτος» δεν αφορούσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης

Λίγο αργότερα, εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς, διευκρίνιζε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι το «μένω έκπληκτος» του προέδρου του ΕΚ δεν αφορούσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος.

«Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ομιλία του προέδρου του ΕΚ , Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν. Ο πρόεδρος Σουλτς πρόσθεσε ότι αν είναι να γίνει συζήτηση (για το θέμα του χρέους), θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ».

Οι επαφές Τσίπρα

Αρχικά ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο πρωθυπουργός θα είχε σήμερα επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ . Ωστόσο η συναντήσεις αυτές θα γίνουν αύριο, Παρασκευή. Αύριο θα έχει διμερή συνάντηση και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Η δεύτερη συνεδρία των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συνέλθει στις 10:00.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή