Βρέθηκε βυθισμένο γερμανικό υποβρύχιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στα ανοιχτά της Σκωτίας

Βρέθηκε βυθισμένο γερμανικό υποβρύχιο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στα ανοιχτά της Σκωτίας
Scottish Power

Το ναυάγιο ενός γερμανικού υποβρυχίου που βυθίστηκε πριν από έναν περίπου αιώνα ανακάλυψαν μηχανικοί κατά τη διάρκεια διαδικασιών πόντισης υποθαλάσσιων καλωδίων ηλεκτροδότησης στα ανοιχτά της Σκωτίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας (Scottish Power), οι μηχανικοί δούλευαν πάνω στο έργο Western Link, για την παροχή από τη Σκωτία σε επιχειρήσεις και σπίτια στην Αγγλία και την Ουαλία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια ερευνών στον πυθμένα, στα ανοιχτά του Γουϊγκταουνσάιρ, ανακαλύφθηκε το βυθισμένο U-boat.

Το σκάφος, ηλικίας περίπου 100 ετών, φαίνεται σε εικόνες από σόναρ να είναι σε μεγάλο βαθμό ακέραιο, και θεωρείται ότι είναι το UB-85, ένα υποβρύχιο που, σύμφωνα με τοπικό θρύλο, δέχτηκε την επίθεση ενός θαλάσσιου τέρατος ενώ παραμόνευε στα ανοιχτά της Σκωτίας κατά τα τέλη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές από τη συγκεκριμένη περίοδο, το UB-85 εντοπίστηκε ενώ βρισκόταν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, στις 30 Απριλίου 1918 από βρετανικό περιπολικό σκάφος, το HMS Coreopsis. Όπως έχει αναφερθεί, το πλήρωμα παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση, προκαλώντας έκπληξη στους Βρετανούς ναύτες.

Ωστόσο, γύρω από το υποβρύχιο και τον κυβερνήτη του, καπετάνιο Κρεχ, υπάρχει ένας θρύλος: Σύμφωνα με αυτόν, ο καπετάνιος, όταν, κατά την ανάκριση, ερωτήθηκε γιατί το υποβρύχιο ήταν στην επιφάνεια, είπε πως φόρτιζε τις μπαταρίες του τη νύχτα όταν ένα «αλλόκοτο τέρας» ξεπρόβαλε από τη θάλασσα- ένα θηρίο με μεγάλα μάτια, τα οποία βρίσκονταν σε ένα σχετικά μικρό κερασφόρο κρανίο, και δόντια τα οποία άστραφταν στο φως του φεγγαριού. Το τέρας αυτό – πάντα σύμφωνα με τον θρύλο- ήταν τόσο μεγάλο, που έκανε το υποβρύχιο να γείρει προς τα δεξιά, με όλο το πλήρωμα να ανοίγει πυρ με τουφέκια και πιστόλια εναντίον, μέχρι που το πλάσμα βούτηξε ξανά στη θάλασσα. Ωστόσο, υποτίθεται πως κατά το περιστατικό είχε προκληθεί ζημιά στο εμπρόσθιο τμήμα του υποβρυχίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταδυθεί. «Για αυτό μπορέσατε και μιας πιάσατε στην επιφάνεια» υποτίθεται πως είπε ο καπετάνιος.

Σύμφωνα με τον Ίνες ΜακΚάρτνεϊ, ιστορικό και ναυτικό αρχαιολόγο ο οποίος συνεργάζεται με την ομάδα του Western Link για την ταυτοποίηση του ναυαγίου, στα νερά της Ιρλανδικής Θάλασσας βρίσκονται τουλάχιστον 12 γερμανικά και βρετανικά υποβρύχια που επιβεβαιωμένα βυθίστηκαν και πιθανώς άλλα, η ακριβής μοίρα των οποίων παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του σκάφους αυτού υποδεικνύουν ότι είναι ένα υποβρύχιο κλάσης UBIII. Δύο υποβρύχια του τύπου είναι γνωστό πως βυθίστηκαν στην περιοχή, το UB-85 και το «αδελφό» του σκάφος, UB-82.

Όσον αφορά στο σενάριο περί θαλάσσιου τέρατος, ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γκάρι Κάμπελ, του Official Sightings Register of the Loch Ness Monster, σημειώνει πως δεν είναι απίθανο κάποιο μεγάλο πλάσμα της θάλασσας να προκάλεσε ζημιές στο υποβρύχιο, καθώς υπήρχαν τέτοιες αναφορές από παλιά στην περιοχή- και έχει πλέον αποδειχθεί πως, πίσω από πολλούς θρύλους του μακρινού παρελθόντος για τέρατα των θαλασσών υπήρχαν αληθινά πλάσματα, όπως π.χ. γιγαντιαία καλαμάρια που «γέννησαν» τον θρύλο του Κράκεν.

Δημοφιλή