Η Δικαιοσύνη στο στόχαστρο: Μια ιστορία της Μεταπολίτευσης

Η Δικαιοσύνη στο στόχαστρο: Μια ιστορία της Μεταπολίτευσης
Eurokinissi

Απειλές, φάκελοι με σφαίρες, βόμβες, πυροβολισμοί στα πόδια, δολοφονίες. Η Δικαιοσύνη και οι εκπρόσωποί της διαχρονικά ήταν και είναι στο στόχαστρο. Από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα η Αστυνομία δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τα θέματα ασφάλειας δικαστικών λειτουργών που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της λήψης αποφάσεων που διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας.

Τελευταίο θύμα επίθεσης η Εισαγγελέας Εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη, το σπίτι της οποίας στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια έγινε στόχος βομβιστών. Λίγους μήνες νωρίτερα δολοφονικά πακέτα-βόμβες είχαν σταλεί στις οικίες της Προέδρου Εφετών κ. Ισιδώρας Πόγκα και του Εφέτη Πειραιά κ. Παναγιώτη Χουζούρη.

Παλιότερα, δικαστικούς στόχους χτυπούσαν οργανώσεις όπως η «Αντικρατική Πάλη» του Χρήστου Τσουτσουβή, η «1η Μάη» και η «17 Νοέμβρη», χωρίς ποτέ να λείψουν και οι επιθέσεις από ποινικούς. Τα τελευταία χρόνια τη σκυτάλη έχει πάρει η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αρχικά με το σχέδιο «Φοίνικας» (ανατίναξη του αυτοκινήτου της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη) και τώρα με το σχέδιο «Νέμεσις» (βόμβα στην κ. Τσατάνη).

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επανασχεδιάζουν τα μέτρα ασφαλείας στους δικαστικούς λειτουργούς ανάλογα με τους κινδύνους των καιρών. Τελευταία πράξη τους οι αλλαγές στα μέτρα ασφαλείας σε όσους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης χειρίζονται υποθέσεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις τελευταίες δεκαετίες τις Αρχές, χωρίς όμως να καταστεί ποτέ δυνατόν να κλείσει ο κύκλος βίας, είναι οι παρακάτω:

Η «Αντικρατική Πάλη» και η δολοφονία Θεοφανόπουλου

Ο Εισαγγελέας Γιώργος Θεοφανόπουλος χειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις της εποχής εκείνης και υπηρέτησε –μεταξύ άλλων- στο γραφείο ποινικής αγωγής της Εισαγγελίας Αθηνών.

Στις 1 Απριλίου 1985 δολοφονήθηκε από τρομοκράτες αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και δύο ανήλικα τότε αγόρια του. Την ευθύνη της εκτέλεσης ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη τότε «Αντικρατική Πάλη» του Χρήστου Τσουτσουβή. «Δεν θα σεβαστούμε την κοινωνική γαλήνη, που άλλωστε δεν υπήρχε ποτέ. Δεν θα την σεβαστούμε γιατί θέλουμε να μετέχουμε σε έναν πόλεμο που θα κάνει τον ύπνο σας εφιαλτικό. Έξω από τους νόμους και ενάντια στους νόμους των αφεντικών και του κράτους. Θα πάρουμε τις τύχες και τις ζωές μας στα δικά μας χέρια», έγραφε η προκήρυξη.

Οι δράστες έστησαν ενέδρα στον Εισαγγελέα, τον οποίο περίμεναν πάνω σε μοτοσικλέτα έξω από το σπίτι του στην οδό Λυκούργου 160 στην Καλλιθέα. Όταν ο Θεοφανόπουλος έφτασε στην οικία του, τότε άνοιξαν πυρ εναντίον του τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Η «17Ν», ο Ανδρουλιδάκης και ο Ταρασουλέας

Το πρωί της 10ης Ιανουαρίου 1989 ο Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Ανδρουλιδάκης έβγαινε από το σπίτι του στου Ζωγράφου όταν ξαφνικά άγνωστοι τον πυροβόλησαν επαγγελματικά και με ψυχραιμία στα πόδια.

Ο Εισαγγελέας μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο αλλά ύστερα από επιπλοκές έχασε τη ζωή του περίπου μετά από ένα μήνα νοσηλείας. Οι γιατροί ακρωτηρίασαν και τα δύο του πόδια, ενώ η οικογένεια τους κατηγόρησε για τεράστια λάθη.

Η «17Ν» σε προκήρυξή της που ακολούθησε ανέφερε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να δολοφονηθεί ο Ανδρουλιδάκης αλλά να τραυματιστεί. Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο είχε κατηγορήσει το εθνικό σύστημα υγείας γράφοντας ότι «αν είχε παρασχεθεί στον Ανδρουλιδάκη η κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, τότε θα πήγαινε σπίτι του μέσα σε τέσσερις-πέντε ημέρες».

Στις 18 Ιανουαρίου 1989, λίγες ημέρες μετά την επίθεση στον Ανδρουλιδάκη, η «17 Νοέμβρη» επανήλθε με χτύπημα κατά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Ταρασουλέα. Ο αντιεισαγγελέας βρισκόταν λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι του στο Μαρούσι όταν τρομοκράτες τον πυροβόλησαν στα πόδια με το ίδιο πιστόλι που είχε χρησιμοποιηθεί στην επίθεση Ανδρουλιδάκη.

Η «17 Νοέμβρη» στην προκήρυξή της καταλόγιζε στον Παναγιώτη Ταρασουλέα ότι είχε εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα για την οικογένεια Ανδρεάδη, πρώην ιδιοκτήτρια ναυπηγείων και τράπεζας, όταν τα μέλη της είχαν παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για σκάνδαλα στις επιχειρήσεις αυτές.

Η «1η Μάη» δολοφονεί τον Βερνάρδο

Ο Αναστάσιος Βερνάρδος ήταν ένας από τους διακεκριμένους νομικούς της Αθήνας, ο οποίος στο πέρασμα του χρόνου έγινε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνοντας κρίσιμες υποθέσεις.

Στις 23 Ιανουαρίου 1989 δολοφονήθηκε σε ενέδρα που έγινε σε απόσταση 50 μέτρων από το σπίτι του στα Κάτω Πατήσια. Οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν πέντε φορές στο στήθος. Η Αστυνομία ανέφερε τότε ότι επρόκειτο για δύο ενόπλους, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσικλέτα. Λίγο καιρό αργότερα την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση «1η Μάη».

Βόμβες από ποινικούς

Φάκελοι με σφαίρες από καλάσνικοφ είχαν σταλεί από ποινικούς πριν από μερικά χρόνια σε ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς.

Τουλάχιστον τέσσερις εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης που χειρίζονταν σοβαρές ποινικές και οικονομικές υποθέσεις έγιναν στόχος βομβιστικών επιθέσεων, πιθανότατα από ποινικούς που χαρακτηρίστηκαν από την Αστυνομία ως «μισθωμένοι βομβιστές».

Στο Χολαργό στόχος έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 το αυτοκίνητο της ανακρίτριας Ιωάννας Χατζάκη που χειριζόταν την υπόθεση Λαυρεντιάδη. Στις 22 Νοεμβρίου 2012 μασούρι δυναμίτιδας χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση με στόχο την κατοικία της δικαστικού Παρασκευής Καλαϊτζή στο Χαλάνδρι. Η δικαστικός ήταν πρόεδρος του δικαστηρίου που διερεύνησε την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Στις 20 Ιουλίου 2013, δύο άτομα είχαν συλληφθεί μετά από έκρηξη μεγάλης ποσότητας από μασούρια δυναμίτιδας, στο σπίτι της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Τρικάλων κ. Σοφίας Πετράκη στον Άγιο Κωνσταντίνο Λάρισας. Η Εισαγγελέας ήταν σε άδεια. Η δικαστική λειτουργός χειριζόταν την υπόθεση της αποτυχημένης εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού τον Φεβρουάριο του 2013 από τις φυλακές Τρικάλων και αυτή της απόδρασης έντεκα Αλβανών κρατουμένων από τις ίδιες φυλακές.

Σχέδιο «Φοίνικας» και «Πυρήνες της Φωτιάς

Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έβαλε στις αρχές του καλοκαιριού του 2013 σε εφαρμογή το σχέδιο Φοίνικας.

Στις 7 Ιουνίου 2013 ανατινάχτηκε το αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη στη Δάφνη. Στις αρχές του Σεπτέμβρη του ίδιου έτους εστάλη πακέτο-βόμβα στον ειδικό Εφέτη Ανακριτή Δημήτρη Μόκκα που χειρίζεται θέματα τρομοκρατίας.

Ο φάκελος είχε σταλεί τον Δεκαπενταύγουστο αλλά ο δικαστικός λειτουργός ήταν σε καλοκαιρινές διακοπές. Όταν επέστρεψε, μία γυναίκα που είχε παραλάβει την αλληλογραφία του είδε κάτι παράξενο στον φάκελο και τον πέταξε κάτω με αποτέλεσμα τη μερική ανάφλεξή του.

Η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» επέστρεψε με την επίθεση στην κ. Τσατάνη στα Εξάρχεια εφαρμόζοντας ένα νέο σχέδιο με την ονομασία «Νέμεσις». Έτσι, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι θα χτυπήσουν ξανά, όπως προμηνύεται και στην προκήρυξή τους με την οποία ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην κ. Τσατάνη.

Επιστολές και σφαίρες

Απειλητικά μηνύματα μέσω ταχυδρομικών επιστολών και φακέλων έχουν δεχθεί κατ’ επανάληψη πολιτικοί που πέρασαν από την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Δικαιοσύνης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2012 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, είχε γίνει αποδέκτης στο γραφείο του φακέλου με σφαίρα που συνοδευόταν από απειλητικό σημείωμα. Οι αστυνομικοί υποψιάζονταν τότε ότι οι αποστολείς μπορεί να ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο, λόγω της ενασχόλησης του υπουργού με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Το Μάιο του 2014 παραλήπτες φακέλου με σφαίρες έγιναν η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη και οι ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου που ασχολούνταν με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Δημοφιλή