Οι αλλαγές στα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

Οι αλλαγές στα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
Eurokinissi

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, κατά τις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, που άρχισαν το πρωί της Κυριακής, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα θέματα που θα συζητηθούν επίσης περιλαμβάνουν το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • 11:00- 12:00. Επισκόπηση (υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης).
  • 12:00- 13:00. Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).
  • 14:00- 15:30. Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).
  • 15:30-17:00. Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).
  • 17:30- 19:00. Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

Βάσει των σχεδιασμών των δανειστών, η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί σε τρία στάδια: Το πρώτο περιλαμβάνει την νέα «λίστα» με τα ορόσημα-προαπαιτούμενα της αξιολόγησης που ήδη συζητούνται από σήμερα.

Μεταξύ των νέων προαπαιτούμενων, οι δανειστές ανεβάζουν ψηλά στη «λίστα» το Μεσοπρόθεσμο 2017-2020, τους στόχους των πλεονασμάτων, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, την αγορά εργασίας, το Δημόσιο και τα κλειστά επαγγέλματα. Ακολουθεί το θέμα των πλεονασμάτων για μετά το 2018, και το μείζον θέμα του χρέους.

Σημειώνεται πως, στο EuroWorking Group της Δευτέρας, αναμένεται η τυπική έγκριση του 1,7 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την υποδόση της 1ης αξιολόγησης.

Δημοφιλή