«Όχι» Κατρούγκαλου σε αλλαγές στα εργασιακά που έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων. Διερευνητική η συνάντηση με τους θεσμούς

«Όχι» Κατρούγκαλου σε αλλαγές στα εργασιακά που έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων
SOOC

Διερευνητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε σήμερα, Κυριακή, με τους επικεφαλής των θεσμών ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν ανοίγουν θέματα τα οποία έχουν λήξει με αποφάσεις δικαστηρίων ή ευρωπαϊκών οργάνων.

Η συνάντηση ήταν για τις αλλαγές στα εργασιακά και όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, εξερχόμενος από τη συνάντηση, σημασία έχει η τήρηση της νομιμότητας.

Υποκατώτατος

Έτσι, ο υπουργός Εργασίας απέκλεισε συζήτηση μισθού κατώτερου του κατώτατο (όπως για παράδειγμα ο υποκατώτατος μισθός) αφού έχει γνωμοδοτήσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι μπορεί να υπάρχει μόνο ένας κατώτατος μισθός.

Ομαδικές απολύσεις

Σε ότι αφορά το θέμα των ομαδικών απολύσεων επανέλαβε ότι η Ελλάδα περιμένει την γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Παραδέχτηκε δε ότι οι «ακραίοι» παίκτες κράτησαν ξανά «ακραία» στάση, εννοώντας το ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Τρίτη, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών δύο φορές την Πέμπτη.

Πρόοδος στα κόκκινα δάνεια

Όσον αφορά στις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις της ημέρας, πηγή του υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι υπήρξε επί της αρχής συμφωνία επί του σχεδίου της εξωδικαστικής διευθέτησης των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα κάποια τεχνικά ζητήματα, τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου στο ραντεβού της ερχόμενης Τετάρτης.

Έως τις 31 του μήνα οι αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών

Συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών είχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των Τραπεζών έως τις 31 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ, το οποίο επικαλέστηκε η ΕΡΤ, έγινε συζήτηση και για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2016 παρατηρήθηκε ανάσχεση στην ανοδική πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διαφωνία για το ακατάσχετο

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή με τους επικεφαλής των θεσμών εξετάστηκε η φορολογική διοίκηση και ειδικότερα:

• Η πρόοδος στην πορεία της σύστασης και προαπαιτούμενες δράσεις της ΑΑΔΕ.

• Οι ηλεκτρονικές πληρωμές, το σχέδιο δράσης και τα επόμενα βήματα.

• Οι τρόποι βελτίωσης εισπραξιμότητας φόρων.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μετά τη συνάντηση ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων με τους θεσμούς στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τους επαγγελματίες τον οποίο επιδιώκει η ελληνική πλευρά ως κίνητρο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν και τα άλλα κίνητρα που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση των συναλλαγών με κάρτες. Σε ότι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ένα μέρος του να είναι προστατευμένο από το ενδεχόμενο κατάσχεσης για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις φορολογικές αρχές.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη τη Δευτέρα στη διαπραγμάτευση

Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα βρεθούν αύριο στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και από ελληνικής πλευρά θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Δημοφιλή